11 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialBivolaru revine spectaculos

Bivolaru revine spectaculos

După trei ani de puşcărie, fostul deputat PDSR, pentru integritatea căruia Adrian Năstase a garantat mergând la Parchet, face afaceri cu carburanţi din spatele unor firme off-shore. Operaţiunile sunt însă investigate de procurori.

Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru, primul parlamentar condamnat penal, revine spectaculos în vizorul organismelor de control ale statului. Eliberat condiţionat în 2007, după ce în 2004 fusese condamnat la cinci ani de închisoare pentru delapidarea BRD cu 2.200 miliarde lei vechi, fostul politician social-democrat este protagonistul mai multor dosare instrumentate de Parchetul Tribunalului Constanţa şi cel al Tribunalului Bucureşti. Mai precaut de această dată, Bivolaru îşi derulează afacerile cu combustibil din spatele a două firme off-shore, înregistrate în Insulele Seychelles. Folosindu-se de acest paravan, Gabriel Bivolaru, pentru care Adrian Năstase, Miron Mitrea şi Dan Ioan Popescu s-au deplasat în 1997 la Parchet pentru a-i impresiona pe procurorii care-l anchetau, este suspectat că face tranzacţii ilegale cu motorină, fără plata taxelor la bugetul de stat. Vama a sesizat Poliţia, dosarul fiind în prezent la Parchet.

IMPLICAT – ŞI UN FOST CONSILIER PSD DIN CONSTANŢA

Ancheta derulată până acum dezvăluie faptul că implicate, în diferite forme, sunt societatea controlată de Gabriel Bivolaru (Romeco Internaţional), o firmă din Constanţa, care aparţine fostului consilier judeţean PSD Nicolae Dospinescu, (M&D Sea Farers), şi o alta din Slobozia, Texas Grup Oyl. Procurorii cercetează „comercializarea ilegală de produse energetice aflate în regim suspensiv de plată a accizei de către SC M&D Sea Farers SRL Constanţa, în calitate de furnizor, şi SC Romeco Internaţional SRL şi SC Texas Grup Oyl SRL Slobozia”. M&D Sea Farers îşi are sediul în Portul Constanţa şi este administrată de soţii Nicolae şi Gilda Dospinescu. La rândul ei, Romeco Internaţional are în acţionariat două companii off-shore, care au acelaşi sediu, în Insulele Seychelles. Este vorba de Barkrin Ventures Ltd. (73,65%) şi SC Goldberg Business Corporation (26,35%). Potrivit datelor deţinute de România Liberă, Goldberg şi Barkrin sunt reprezentate în România de Gabriel Bivolaru şi de sora sa, Mihaela Ene. Bivolaru nu a putut fi contactat, iar de la sediul Romeco ni s-a comunicat, în prima fază, că Bivolaru nu se află la firmă. Când am solicitat şi alte relaţii, un angajat ne-a răspuns, eschivându-se, că nu este abilitat să ni le comunice. Romeco este în prezent pusă sub urmărire penală la Constanţa.

DUPĂ GRATII -DOAR PATRONUL „CU DOUĂ CLASE”

În acest dosar, procurorii au cerut şi obţinut arestarea preventivă doar a câteva din personajele implicate. Este vorba de Florin Ciocoi, un tânăr de 28 de ani, care în acte este administrator al Texas Oyl Slobozia, şi Costel Iordache, Tudor Bodeanu şi Viorica Cristea – foştii şefi de la Texas Oyl care îi cedaseră doar în acte firma lui Ciocoi. Iordache, Bodeanu şi Cristea au fost arestaţi prin decizia Tribunalului Bucureşti din 18 ianuarie. Aceştia trei au fost însă eliberaţi pe 1 februarie, de Curtea de Apel Bucureşti, care le-a admis contestaţia. Procurorii bucureşteni l-au mai audiat ieri şi pe Cornel Harasim, unul dintre foştii şefi de la Oil Impex Intermed SRL, un intermediar folosit de Texas Oyl Slobozia. Ca şi foştii administratori ai Texas, Harasim şi-a cedat acţiunile de la Oil Impex către un cetăţean egiptean: Ahmed Elsayed Mohamad Radi. Pe toţi aceştia procurorii îi acuză de evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit unor surse judiciare, atât Elsayed, cât şi Ciocoi sunt genul de personaje folosite ca „administratori de paie”, după modelul patentat în celebra reţea coordonată de Sergiu Băhăian. Acestui gen de persoane adevăraţii administratori le cedează diferite societăţi, după ce în prealabil firmele sunt devalizate. În cazul lui Florin Ciocoi, chiar procurorul de caz îi recunoaşte rolul decorativ, în descrierea pe care i-o face: „Din verificările efectuate cu privire la numitul Ciocoi Florin s-a stabilit că acesta nu îndeplineşte condiţiile pentru a administra o societate de profilul Texas Grup Oyl, în sensul că are două clase”.

Parchetul a fost sesizat să cerceteze trei firme, printre care şi pe cea controlată de Gabriel Bivolaru. Procurorii verifică însă o singură societate, nu şi pe cea a fostului deputat PDSR. Chiar şi aşa, în cazul unicei firme cercetate, Parchetul s-a oprit doar la operaţiunile pe două luni din totalul de patru ani.

UNDE CAUTĂ PROCURORII

Texas Grup Oyl achiziţiona de la M&D Sea Farers produse energetice pentru care avea obligaţia
să verifice dacă furnizorul a plătit accizele datorate statului. Verificarea însă nu a avut loc niciodată. Produsele cumpărate, de obicei motorină Euro 5 şi păcură neconformă, erau vândute pe piaţa neagră. Aceeaşi schemă ar fi fost folosită şi de Romeco Internaţional, controlată de Gabriel Bivolaru.

Anchetă începută pe sfert

Totuşi, verificările făcute de România Liberă în acest caz scot la iveală un mod cel puţin straniu în care decurge ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Deşi încă din iulie 2010 la Parchet se înregistra sesizarea din oficiu a Direcţiei de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), cu privire la activitatea a trei firme – M&D Sea Farers, Romeco şi Texas Grup Oyl – procurorii verifică doar o singură societate şi doar operaţiunile acesteia dintr-o perioadă extrem de scurtă, iulie şi august 2010. Până şi expertiza contabilă dispusă în cauză are în vizor doar acele luni, deşi firma în speţă funcţionează din 2007.

Cum se explică interesul atât de scăzut al Parchetului, când sesizarea Direcţiei de Investigare a Fraudelor din IGPR solicită din start cercetări mult mai ample? Răspunsul se află la procurorul de caz, care a refuzat să extindă perioada de analiză pe motiv că „echivalează cu o solicitare de extindere a urmăririi penale care excede actului de sesizare”.

Mai mulţi specialişti contactaţi de România Liberă spun însă că motivul de respingere este ciudat, întrucât „nimic nu împiedică un procuror să extindă urmărirea penală, dacă descoperă noi fapte”.

Schema fraudei

O radiografie a afacerii relevă însă detalii interesante, deşi schema fraudării bugetului de stat este relativ simplă. Procurorii au stabilit că, în calitate de „antrepozit fiscal”, Texas Grup Oyl achiziţiona produse energetice pentru care avea obligaţia să verifice dacă furnizorul a plătit accizele datorate statului. Verificarea, însă, nu a avut loc niciodată spun surselor RL. Furnizorul combustibilului era M&D Sea Farers, controlată de fostul consilier judeţean PSD, Nicolae Dospinescu. Achiziţia avea ca scop, teoretic, fabricarea de către Texas Oyl a produsului „Petrotex”, pentru care firma şi obţinuse autorizaţia de antrepozit fiscal. Acest lucru nu se întâmpla niciodată pentru produsele cumpărate, de obicei motorină euro 5 şi păcură neconformă, erau vândute pe piaţa neagră. Intermediarul care vindea produsele cu care Texas Oyl se aproviziona de la firmele din Portul Constanţa era Oil Impex Intermed. Vânzarea pe piaţa neagră a adus Texas Oyl un profit de un milion de lei în două luni. Procurorii au dispus în acest moment efectuarea unei expertize contabile.

Gabriel Bivolaru – 43 de ani

Condamnat în 2004 la cinci ani de închisoare pentru devalizarea BRD cu 2.200 miliarde lei vechi. A fost eliberat condiţionat în 2007.

Între 1991 şi 1994, Bivolaru şi soţia sa, Mona de Freitas, au infiinţat 10 firme, prin care au obtinut de la BRD şi BCR credite pe care le-au folosit în alte scopuri. Mona de Freitas a fugit din România.

Ales deputat PDSR de Ialomiţa, în 1996, la numai 29 de ani.

Conducerea PDSR (actualul PSD), în frunte cu Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu şi Miron Mitrea, se deplasează, în 1997, la Parchet, pentru a-l susţine pe Gabriel Bivolaru.

Este fratele vitreg al lui Gregorian Bivolaru, liderul grupării MISA.

Cele mai citite

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni: Vreme mai caldă decât normalul perioadei

Meteorologii anunță temperaturi mai ridicate decât media obișnuită pentru finalul lunii ianuarie și mare parte din februarie, în toate regiunile țării. Potrivit Administrației Naționale de...

Amenințări cu bombă în sute de școli din Ungaria și Bulgaria: Suspiciuni legate de implicarea Rusiei

Sute de școli din Bulgaria au primit joi amenințări cu bombă, e-mailurile fiind trimise de pe o platformă rusească, informează agenția Novinite, citând radioul...

24 Ianuarie: Mesajele liderilor politici despre Unirea Principatelor și unitatea națională

Liderii politici au transmis mesaje speciale în ziua în care sărbătorim Unirea Mică, pe 24 ianuarie. Iată ce au spus Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu...
Ultima oră
Pe aceeași temă