2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialBatalia sturionilor

Batalia sturionilor

Sturionii salbatici tulbura, din nou, apele in Romania. Desi pescuirea lor este interzisa pe teritoriul tarii noastre, cinci firme de profil au capatat autorizatii pentru capturi de sturioni, fara a se respecta toate normele legale, dupa cum rezulta dintr-o nota de control a Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Vinovati ar fi sefii Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), care ar fi favorizat in mod special firma „Raduta Sporting Tours” SRL. Potrivit legilor actuale, pescuitul speciilor de sturioni este interzis pe o perioada de 10 ani, interdictie data cu scopul declarat de a se impiedica disparitia sturionilor si de a se repopula Dunarea. In realitate, insa, ar fi vorba de scoaterea din competitia pescuitului a firmelor concurente, precum si de recoltare de sturioni fara control de catre firmele favorizate.
In scopul repopularii Dunarii cu sturioni, ANPA trebuia sa emita norme procedurale pe care sa le respecte cu strictete. Pe deasupra, inainte de a emite autorizatii pentru capturare de sturioni reproductivi, ANPA trebuia sa achizitioneze cipuri ce trebuiau montate in branhiile sturionilor capturati, pentru a se realiza o monitorizare stricta a acestor pesti. Nu a facut-o. Cu toate acestea, ANPA a dat autorizatii speciale pentru capturare de sturioni firmelor „Raduta Sporting” SRL, „Kaviar Hause” SRL, „Aquarom Elite Distributions” SRL, ICDEAPA Galati (institut de cercetare) si Organizatiei Pescaresti de Producatori „Dunarea de Jos”, care nici macar nu avea dreptul sa obtina o astfel de autorizatie, dupa cum este scris in raportul corpului de control al ministrului Agriculturii. Pana la urma s-a dovedit ca aceasta ultima firma a capturat sturioni tot in favoarea firmei „Raduta Sporting”. In total, patru din cele cinci firme autorizate au lucrat, practic, pentru firma lui Robert Raduta. Colaborarea este recunoscuta si de beneficiar, adica de domnul Raduta. Ca inspectorii piscicoli zonali sa nu poata supraveghea capturarea sturionilor din apele Dunarii, ANPA ar fi autorizat in mod intentionat foarte multe barci si pescari profesionisti. Fara supraveghere si fara norme ce trebuiau respectate, firmele autorizate sa captureze sturionii salbatici puteau actiona in voie, dupa cum le dictau interesele, sustin inspectorii Corpului de control de la Ministerul Agriculturii.

Normele legale, incalcate

Corect, recoltarea femelelor si masculilor de sturioni din bazinele naturale se face cu autorizatie speciala, emisa de ANPA, cu acordul gestionarilor bazinelor naturale, respectiv al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si Compania Nationala de Administrare (ARBDD) si al Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP). ANPA nu a solicitat acordul celor doua institutii.
Reprezentantii ANPA nu au participat la eliberarile in apele Dunarii a sturionilor reproductivi capturati (dupa recoltarea icrelor si a laptilor este obligatorie eliberarea acestor pesti in apele Dunarii). Pe deasupra, firma Raduta Sporting Tours SRL nu a eliberat toti sturionii pe care i-a capturat.
SC Raduta Sporting Tours SRL a capturat 33 de sturioni, desi era autorizat sa captureze doar 15 exemplare. Potrivit greutatii acestora, cantitatea de icre trebuia sa fie cel putin dubla fata de cea raportata.
S-au folosit fise comerciale, nu fise de captura. Inspectorul piscicol zonal nu a vizat aceste fise, dupa cum cere legea.
La data controlului, SC Raduta Sporting Tours SRL nu a putut face dovada cu documente de provenienta pentru cei peste 25.000 de pui de morun Tamadau. Dupa control, ANPA a refuzat sa confiste puietul, asa cum prevede legea. Pe deasupra, ANPA a permis firmei „Raduta” sa se acopere cu documente printr-un protocol cu o alta firma autorizata (SC „Kaviar Hause”).
Autorizatiile speciale de captura s-au dat cu valabilitate pana la data de 31 decembrie 2006, desi reproducerea sturionilor are loc doar primavara. Ce s-a capturat in afara perioadei de reproducere „au avut alt scop”, se mentioneaza in nota de control.

Miza razboiului – milioanele de euro de la UE

Robert Raduta, reprezentantul firmei care a beneficiat cel mai mult de pe urma autorizatiilor speciale de capturat sturioni, sustine ca nu exista nici un ordin care sa-l oblige sa elibereze imediat sturionii capturati. „I-am tinut pentru o noua reproducere pentru care nu am nevoie de aprobare speciala”, sustine Raduta. In legatura cu capturarea a 33 de sturioni (cifra este mare), desi avea autorizatie doar pentru 15 exemplare, Raduta sustine ca „pentru restul au avut autorizatii firmele „Organizatia Dunarea de Jos” si „Kaviar”, cu care am colaborat si am obtinut cei peste 25.000 de pui de sturion pentru care e adevarat ca nu ne-am acoperit de documente de provenienta, pentru ca eram ocupati sa-i tinem in viata, nu sa facem hartii. Am colaborat si cu Institutul de la Galati, care a obtinut acreditare pentru capturi de sturion”. Capturile nu au fost trecute pe fisele speciale „deoarece ANPA nu le-a tiparit”, iar inspectorii piscicoli nu au fost prezenti la capturarea si apoi la eliberarea sturionilor deoarece „atunci toata tara era sub apa, iar la nivelul conducerii ANPA Tulcea se duceau lupte interne pentru stabilirea sefului”. Potrivit lui Raduta, postul sefului ANPA este dorit de multi deoarece incepand cu anul 2007 vor veni „milioanele de euro de la UE, pe care le va distribui ANPA. Batalia e pe bani multi”.

Seful ANPA: „Si ce daca i-a retinut?”

La randul sau, presedintele ANPA, Gheorghe Stefan, acuzat ca nu a respectat normele legale, sustine ca „e o tampenie sa faci norme metodologice, sa tiparesti formulare speciale pentru capturi, iar inspectorul piscicol nu e bodyguard sa pazeasca sturionii, are si el o facultate. Toti sturionii au fost aruncati din nou in Dunare, cu proces-verbal. Nici unul nu a fost retinut”. Cand i-am spus ca totusi, dl Raduta a recunoscut faptul ca a retinut sapte sturioni, iar firma „Kaviar” sase exemplare, directorul Gheorghe Stefan a intors-o ca la Ploiesti: „Si ce daca i-a retinut?”

Cele mai citite

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă