Clinica de Drogodependenta de la Spitalul Universitar de Psihiatrie Socola din Iasi a devenit neincapatoare o data cu intoarcerea pentru concediu a romanilor care muncesc in strainatate. Cei mai multi tineri internati provin din Spania si Italia. Muncitorii romani din strainatate folosesc droguri de mare risc, cocaina, heroina ori stupefiante sintetice.
Marginalizatii, primele victime
Majoritatea familiilor celor plecati la munca in Italia sau Spania stiu ca ei sunt bine si merg la munca. Unii dintre ei vin de acolo dependenti de cele mai periculoase droguri din lume. „Fac parte din categoria celor care nu au reusit sa se descurce. Nu s-au integrat si, fiind marginalizati, s-au apucat de consumat si vandut droguri. De obicei devin dependenti de drogurile de mare risc, heroina si cocaina”, a precizat dr. Radu Andrei, coordonatorul Clinicii de Drogodependenta. Teodor, intors de la Milano, este un exemplu elocvent al decaderii psihice determinate de consumul de droguri. „Eram sarac, intr-o familie cu sapte frati. Am plecat de la 14 ani in Italia sa castig bani. M-am stabilit in Milano, alaturi de alti prieteni din Iasi si Vaslui. Lucram intr-o fabrica de produse lactate si primeam lunar 1.200 de euro. Am inceput sa iau droguri din curiozitate, de prima oara am fost pierdut. De la 16 ani am prizat cocaina de pe staniol. Reuseam sa ma duc si la serviciu, sa ies si cu iubita, fara ca nimeni sa stie ce se intampla. Dar, la scurt timp, am simtit nevoia de ceva mai tare. Dadeam aceiasi bani, dar nu mai traiam starea la cote maxime”, povesteste Teodor. A trecut pe heroina si ar fi facut orice pentru o doza. Tanarul de numai 20 de ani a inceput sa slabeasca mult, cearcanele si desele stari de rau il dadeau de gol. Si-a pierdut locul de munca si prietenii. „Ramasesem fara bani. Eram disperat. Ma durea tot corpul. Eram in stare sa fac orice pentru o doza de heroina. Acolo, drogurile se vindeau intr-o piata. Era un colt in care dealerii stateau si isi asteptau clientii. Majoritatea celor care vindeau droguri erau negri din Nigeria si Africa. Profitand de disperarea mea, unul dintre acestia mi-a propus sa ii aduc clienti”, plange Teodor.
Mii de romani se drogheaza in Italia
Principalii clienti ai lui Teodor au fost tot romani. Cei mai multi ieseni, dar si din alte colturi ale tarii. „Nici nu va inchipuiti cati ieseni se drogheaza acolo! Pe urma vin aici in vacanta si, din cauza sevrajului, fac accidente rutiere. Nu se spune nimic la televizor, dar autorii marilor catastrofe rutiere, cu morti si raniti, sunt romani care se drogheaza in strainatate”, a precizat Teodor. Tanarul de 21 de ani este reprezentativ pentru cei 200 de drogodependenti de la Clinica de Dezintoxicare de la Iasi. „Intr-adevar, fenomenul a luat amploare. Acesti tineri, cu varste cuprinse 18 si 25 de ani, precum Teodor, fac parte din randul celor care nu au reusit sa se descurce in strainatate. Nu s-au integrat in societate si, fiind marginalizati, s-au apucat de consumat si vandut droguri”, a spus Radu Andrei.