24.3 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialAproape 2.000 de infractiuni silvice, constatate de Politie

Aproape 2.000 de infractiuni silvice, constatate de Politie

In urma producerii inundatiilor, cauzate in parte de defrisarile ilegale, Politia a declansat o ampla operatiune de combatere a infractiunilor la regimul silvic. Conform surselor judiciare, anual, numai prin taierile ilegale din padurile proprietatea statului, se produc prejudicii de circa 100.000 metri cubi de lemne. Cifrele sunt la fel de ingrijoratoare in ceea ce priveste pa-durile private. Suprafata de padure taiata la ras in mod ilegal in perioada 1991-2004 este evaluata la 30.341 ha.
Din luna iulie si pana in prezent, structurile teritoriale ale Politiei au verificat aproape 10.000 de gatere si 1.200 depozite de cherestea. In toata tara, politistii au verificat legalitatea instalatiilor de debitare primara a materialului lemnos si a provenientei acestuia, modul de utilizare a documentelor cu regim special, respectarea normelor de protectie a mediului, evidenta si plata obli-gatiilor fiscale etc. Echipele de control au fost alcatuite din reprezentanti ai Politiei, Jandarmeriei, Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic si de Vanatoare, Garzii Nationale de Mediu, Directiilor Silvice Judetene, S.C. Electrica S.A., Garzii Financiare si ai Inspectoratului de Stat pentru Constructii. In urma controalelor, au fost inchise aproape 400 de gatere ilegale, fiind constatate 1.699 de infractiuni. De asemenea, au fost aplicate 6.913 sanc-tiuni contraventionale, valoarea acestora fiind de aproximativ 5.432.000 lei noi.

Contracte fara licitatie

In mai multe cazuri, anchetatorii au constatat ca vinovati de taieri ilegale si alte infractiuni la regimul silvic sunt chiar cei pusi sa apere legea. Ofiteri din IPJ Neamt si Serviciul de Investigare a Fraudelor cerceteaza un grup format din 28 de persoane cu functii de conducere si alti functionari din Directia Silvica Neamt. Conform surselor judiciare, in perioada anilor 2001-2005, acestia au comis o serie de ilegalitati privind utilizarea unor fonduri publice destinate derularii de investitii si amenajarii de drumuri forestiere si colectare torenti. Anchetatorii au stabilit ca directorul Directiei Silvice Piatra Neamt, Costache R., a incheiat contracte paguboase pentru stat, fara macar sa organizeze licitatie publica.
In 2003, acelasi director a avizat construirea unor drumuri forestiere, efectuarea unor lucrari de colectare torenti, de catre o firma din Piatra Neamt, cu investitii enorme, dar de proasta calitate. Ulterior, acestea au necesitat reparatii de peste 10 miliarde lei, cheltuielile suplimentare fiind inregistrate in evidentele contabile ale ocoalelor silvice beneficiare.

Jaf pe bani publici

In vizorul autoritatilor a intrat si un primar, acuzat de grave abuzuri. Conform surselor judiciare, primarul comunei Ceahlau, judetul Neamt, a incheiat cu o firma din Galati un contract de executie a drumului forestier in punctul numit "Piciorul Mare”, in valoare de aproximativ un milion de euro, finantat din fonduri SAPARD. Ulterior, societatea din Galati a incredintat ilegal lucrarea unei firme din Onesti. Lucrarea a fost achitata integral, desi drumul nu a fost facut in totalitate. Constructorul „a uitat” sa execute gabioane pe malurile paraului si sa asfalteze drumul, conform proiectului. In locul asfaltului, a fost pusa criblura. Pentru terminarea lucrarii a fost angajata o alta societate, care urmeaza sa fie platita cu material lemnos. Acelasi primar si-a insusit o centrala termica, destinata scolii din localitate, substituind-o cu cea care i-a apartinut (alimentata cu combustibili solizi). Edilul este cercetat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si uz de fals.

Cele mai citite

Angel Tîlvăr și drona prietenoasă – când Kalinka răsună la stână!

Întrebat de ce Armata nu a doborât dronele rusești intrate duminică în spațiul aerian românesc, Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr a precizat: „Nu aveau...

Aproape 1.000 de pompieri au fost trimiși în zonele afectate de inundații din județul Galați

Aproape 1.000 de pompieri din 27 de unităţi din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au fost mobillizați în sprijinul salvatorilor de...

Bilanțul ciclonului Boris în România: șapte morți și mii de gospodării afectate în Galați și Vaslui

Ciclonul Boris, format în nordul Italiei, continuă să provoace haos în Europa Centrală şi de Est, generând inundaţii severe și alertă în mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă