» In ultimele zile au aparut mai multe informatii despre legaturile dintre Omar Hayssam si Traian Basescu.
» Fostul procuror Ciprian Nastasiu sustine in cartea "Pradarea Romaniei" ca omul de afaceri sirian a plecat din tara cu stirea si cu ajutorul presedintelui.
Dezvaluirile din ultimele zile despre legaturile dintre presedintele Traian Basescu si Omar Hayssam aduc noi informatii in scandalul rapirii jurnalistilor romani din Irak, dar lasa inca multe lucruri nelamurite. Ultimele dezvaluiri apartin fostului procuror DIICOT Ciprian Nastasiu – cel care l-a anchetat pe Hayssam pana la fuga acestuia din tara –, in cartea "Pradarea Romaniei", lansata ieri si semnata de fostul magistrat impreuna cu scriitorul romano-american Victor Gaetan. Potrivit lui Nastasiu, sirianul ar fi plecat din Romania dupa ce a platit 300.000 euro pentru a cumpara vigilenta unor oameni care trebuiau sa-l supravegheze.
Fostul procuror mai dezvaluie faptul ca in 2005 statul roman a platit ca despagubire 12-13 milioane dolari pentru a-i aduce acasa pe Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si Marie-Jeanne Ion. Din aceasta suma insa la rapitori ar fi ajuns doar aproximativ 9 milioane dolari, restul disparand pe traseu. Noile informatii survin la cateva saptamani dupa ce in presa a aparut si stenograma unei discutii ce a avut loc in septembrie 2005 intre Omar Hayssam si consilierul prezidential la vremea respectiva Constantin Degeratu.
In aceasta convorbire, inregistrata in perioada in care omul de afaceri era arestat in dosarul rapirii jurnalistilor, Hayssam ar fi invocat numele presedintelui Basescu, care i-ar fi garantat: "Nu se atinge nimeni de nici un fir de par de-al tau". Informatiile aparute au conotatii vadit electorale; sunt facute cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale. Dezvalurile nu pot fi trecute cu vederea dar genereaza o intrebare legitima: care sunt probele pe care se bazeaza toate acuzatiile?
1. Traian Basescu a fost implicat in planul legat de rapirea jurnalistilor
Una dintre acuzatiile vehiculate recent – mai degraba sugerate decat pronuntate raspicat – este aceea ca presedintele ar fi direct implicat in elaborarea planului de rapire a jurnalistilor. Nu exista totusi nici o dovada in acest sens. Din informatiile aparute pana acum rezulta ca cel care a organizat rapirea jurnalistilor a fost omul de afaceri sirian Omar Hayssam. Chiar procurorul Ciprian Nastasiu spune, in cartea "Pradarea Romaniei", ca in 2005 Hayssam le-a intins o momeala celor trei organizandu-le o vizita in Irak sub pretextul ca vor realiza interviuri cu oficiali locali de rang inalt. Sirianul ar fi organizat aceasta diversiune deoarece afacerile sale ilegale incepusera sa fie anchetate de procurori. Planul lui Hayssam era acela ca el sa-i salveze pe jurnalisti dupa cateva zile de la rapire, pozand in "salvator national". Omul de afaceri ar fi avut astfel un bun prilej pentru a-si negocia "albirea" dosarelor penale.
2. Rascumpararea platita de statul roman pentru recuperarea jurnalistilor
Desi oficialitatile romane au negat ca s-ar fi platit vreo rascumparare, procurorul Ciprian Nastasiu dezvaluie ca suma pregatita de Celula de criza constituita atunci la Cotroceni ar fi fost de 12-13 milioane dolari. Fostul procuror DIICOT vine insa cu o ipoteza surprinzatoare: la rapitori ar fi ajuns doar 9 milioane dolari. Nastasiu spune ca acesti bani proveneau dintr-un fond special, administrat de SIE. Fostul procuror nu furnizeaza insa nici o dovada in acest sens decat propriile afirmatii.
3. Eliberarea lui Omar Hayssam, in ciuda acuzatiilor de terorism care i se aduceau
Planul sirianului de a iesi bine din scandalul rapirii jurnalistilor nu a functionat insa. El a fost arestat in aprilie 2005, inainte de eliberarea ziaristilor, pentru mai multe infractiuni economice. La scurt timp, Omar Hayssam a invocat probleme de sanatate, motiv pentru care procurorul Nastasiu le-a propus sefilor sai – Ilie Botos si Marcel Sanpetru – continuarea investigatiilor cu Hayssam in stare de libertate. Omul de afaceri a fost eliberat in aprilie 2006, avand diagnosticul de cancer de colon. Nastasiu relateaza insa ca ulterior a avut o discutie cu superiorul sau Marcel Sanpetru, in care acesta i-ar fi spus ca in cazul Hayssam "nu mai putem face absolut nimic, deoarece nu avem aprobare de sus", referindu-se la presedinte. Nici de aceasta data nu au fost furnizate alte dovezi suplimentare ale implicarii presedintelui.
4. Implicarea presedintelui Traian Basescu in eliberarea lui Hayssam
Dezvaluirile aparute recent vorbesc despre solicitarea pe care sirianul ar fi facut-o, in timp ce se afla in arest, de a vorbi cu presedintele Traian Basescu. Atunci a avut loc convorbirea dintre consilierul prezidential Constantin Degeratu si sirian – stenograma a fost scoasa pe piata in urma cu cateva saptamani –, in care acesta din urma s-ar fi plans de faptul ca presedintele i-ar fi promis ca "nu se va atinge nimeni de nici un fir de par de-al lui". Nu a fost publicata decat stenograma acestei convorbiri (nu si inregistrarea), iar Degeratu nu a recunoscut pasaje intregi din stenograma, cu toate ca a confirmat faptul ca a avut o discutie cu Hayssam.
5. Hayssam a fost lasat sa fuga din tara
Omar Hayssam a fugit din tara in iunie 2006. La scurt timp, sefii serviciilor secrete si procurorul general Ilie Botos au demisionat din functii. Ciprian Nastasiu relateaza ca, dupa plecarea sirianului, in noiembrie 2006 ar fi fost sunat de acesta, iar Hayssam i-ar fi spus ca le-a platit 300 mii euro oamenilor care se ocupau cu supravegherea lui. Potrivit procurorului, Hayssam ar fi iesit din tara cu un pasaport fals, fiind insotit de o alta persoana. Din discutia telefonica mai reiese ca aceasta persoana i-ar fi cerut sa faca dezvaluiri despre Ilie Botos, Nastasiu si "Profesor" (n.r. – porecla invocata de Hayssam in mai multe discutii si despre care se spune ca ar face referire la Basescu), dar Hayssam a refuzat. Nastasiu relateaza si alte convorbiri pe care le-ar fi avut cu Omar, in care acesta i-ar fi spus ca a plecat din tara cu stirea servicilor secrete si a presedintelui. Ca dovezi nu exista decat o inregistrare a convorbirii telefonice dintre Nastasiu si Hayssam.
6. Implicarea lui Traian Basescu in fuga lui Omar Hayssam
Grupul de Investigatii Politice sustine ca DGIPI – serviciul secret al Ministerului de Interne – l-a informat pe Basescu despre intentia lui Hayssam de a pleca din tara inca din luna mai 2006, cu o luna si jumatate inainte de fuga. GIP isi bazeaza acuzatiile pe un raport al DGIPI, realizat la scurt timp dupa plecarea sirianului, potrivit caruia acest serviciu ar fi sesizat "potentiala intentie" a inculpatului Omar Hayssam de a parasi Romania si a trimis aceste informatii mai multor institutii si consilierului prezidential Sergiu Medar. Basescu a confirmat ieri existenta acestui raport dar a declarat ca in perioada respectiva a fost internat intr-un spital din Viena si a aflat de informare dupa ce a revenit in tara.
7. Autoritatile romane stiu unde se ascunde Hayssam
Ciprian Nastasiu mai relateaza in cartea "Pradarea Romaniei" ca, dupa ce a avut mai multe discutii cu Omar Hayssam, despre care credea ca este ascuns in Liban, a mers la presedinte pentru a-l informa despre aceste conversatii. "Nu este in Liban, este in Siria", i-ar fi raspuns Basescu, dand astfel de inteles ca este la curent cu miscarile omului de afaceri urmarit de autoritatile romane sub acuzatia de terorism. Din nou, nu exista probe materiale, ci doar afirmatiile lui Nastasiu.
Mugur Ciuvica: "Din 1990 Gaetan este inscris pe orbita lui Ion Iliescu"
Cartea "Pradarea Romaniei", lansata ieri, la Bucuresti contine opiniile fostului procuror Ciprian Nastasiu, care il acuza pe presedintele Traian Basescu de implicare in anchetele penale si in fuga lui Omar Hayssam din Romania. Cu toate acestea, Nastasiu, fost adjunct al sefului DIICOT, a declarat ieri presei ca presedintele Basescu i-a cerut "sa respecte legea".
Cartea si discutiile publice care au insotit lansarea acesteia – in special prin posturile de televiziune – au coagulat un atac concertat impotriva candidatului Traian Basescu. Surse extrajudiciare sustin ca in orchestrarea lansarii acestei carti in ultima saptamana a campaniei electorale ar fi fost implicat si Cozmin Gusa, consilierul lui Mircea Geoana, care ar fi prieten cu cel de-al doilea autor al cartii, Victor Gaetan. "Il cunosc pe Victor Gaetan, dar nu suntem prieteni. Nu m-am mai intalnit cu el de vreo cinci ani. Este neadevarat ca as fi implicat in lansarea acestei carti si doresc sa mai castig 20.000 de euro din proces daca veti scrie asa ceva", ne-a declarat Cozmin Gusa.
Gaetan: acuzatii nefondate
Victor Alexandru Gaetan este un personaj pitoresc si controversat. Ploiestean de origine, el a emigrat in SUA inainte de 1989. Nu se cunosc amanunte despre plecarea sa din Romania. In SUA, Gaetan s-a casatorit cu fiica deputatului democrat Barbara Kennely (legislatura 1967-1979). Presa a relatat ca, dupa 1990, Victor Gaetan s-a apropiat de presedintele Ion Iliescu, iar numele sau a fost vehiculat in scandalul lansarii acuzatiilor potrivit carora Regele Mihai ar fi furat niste tablouri din patrimoniul national. Ulterior, instantele de judecata au stabilit ca acuzatiile nu erau reale. Simina Mezincescu, apropiata Casei Regale, ne-a declarat ca Victor Gaetan ar fi "un escroc, specialist in lansarea unor diversiuni".
Valeriu Tabara, fost lider PUNR in acei ani, l-a cunoscut pe Gaetan la acea vreme si s-a intalnit des cu el. "Gaetan a venit la PUNR prin 1993 si s-a apropiat foarte mult de Funar, care era primarul Clujului si care l-a numit consilierul sau. Gaetan i-a organizat si vizite in SUA, iar Funar a promis ca-l face senator. Cat timp a fost consilierul lui Funar, Gaetan a vorbit foarte mult pe telefoanele Primariei Cluj in tari din zonele araba si africana. A fost atunci si un scandal de presa cu cheltuielile primariei pe telefoane date in tari exotice. Tot Gaetan a fost implicat si in protestul celor sase senatori care s-au opus venirii lui Alfred Moses ca ambasador al SUA la Bucuresti. El avea obiceiul sa se lipeasca de tot felul de grupuri politice, folosindu-se de sotia sa, descendenta unei familii politice importante din SUA, pe care o prezenta membrilor mediului pe care voia sa-l penetreze.
Dupa parerea mea, el nu este apropiat de serviciile secrete americane si nu are influenta in SUA, asa cum vrea el sa lase impresia", ne-a declarat Tabara. Ultima data, Victor Gaetan a fost mediatizat in 2004, ca purtator de cuvant si consilier al Liei Roberts, candidat la presedintia Romaniei. Atunci, Mugur Ciuvica afirma: "Din 1990 incoace domnul Gaetan este inscris pe orbita lui Ion Iliescu".
Nastasiu – "comportament neprofesionist"
Procurorul Ciprian Nastasiu este anchetatorul care a cerut eliberarea din arest a lui Omar Hayssam, pe motiv ca acesta este bolnav. El a devenit cunoscut abia dupa ce romano-sirianul a reusit sa fuga din Romania. Nastasiu a fost acuzat ca a uitat sa-l puna sub supraveghere, desi fusese avertizat de catre DGIPI, institutie condusa pe atunci de Virgil Ardelean. Potrivit legii, un suspect de terorism impotriva caruia s-a inceput urmarirea penala este supravegheat nonstop de catre SRI numai daca procurorul cere mandat in acest sens de la judecator. Ciprian Nastasiu nu a facut-o. Mai mult, dupa ce Omar a fugit din tara, Nastasiu a purtat conversatii amicale cu acesta. Pentru comportamentul neprofesionist, Nastasiu a fost sanctionat de catre Consiliul Superior al Magistraturii. El a iesit din magistratura si a devenit avocat.
In volumul "Pradarea romaniei", Ciprian Nastasiu da detalii despre toate dosarele penale ale lui Omar Hayssam, inclusiv despre cele de contrabanda cu arme, unde documentele sunt clasificate, deoarece dosarul se afla si acum in cercetare penala. Contactat telefonic, Ciprian Nastasiu ne-a spus ca a facut publice amanunte secrete deoarece el a inceput urmarirea penala "in rem". In momentul in care l-am intrebat despre eventuala contributie a lui Cozmin Gusa la lansarea cartii, Ciprian Nastasiu ne-a inchis telefonul.