-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Afacerea" clanului Herascu: 2 milioane lei = 300 miliarde lei

„Afacerea” clanului Herascu: 2 milioane lei = 300 miliarde lei

– Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Serviciul Teritorial Galati, tergiverseaza de un an instrumentarea dosarului „Clanul Herascu” – Unitati economice performante ale judetului Galati au fost escrocate, falimentate sau acaparate de o periculoasa retea infractionala, specializata in inselaciuni, delapidari, falsuri, bancruta frauduloasa si spalare de bani – Dosarul „Genica Boerica” (un „dosar etalon” pentru eficienta DIICOT) pare o glumita pe langa anvergura retelei de tip mafiot, diversitatea mecanismelor infractionale, VIP-urile PSD-iste si prejudiciile existente in dosarul „Herascu” – Ca „experti” ai jafului, apar PSD-istii Ilie Platica Vidovici si Dan Lilion Gogoncea
Potrivit documentatiei de la Oficiul Registrului Comertului, clanul fratilor Marius si Petrica Herascu apare implicat in afaceri „locale” cu firma Hergo Group SA cu mult inainte de anul 1998, cand s-a constituit reteaua de criminalitate organizata. Conform ORC: Marius Herascu apare ca „tamplar”; Petrica Herascu – „marinar”; Alexandru Herascu (tatal) – lipsa ocupatie profesionala; Safta Herascu (mama) – „educatoare”. Asadar, un tamplar, un marinar, o educatoare si un „nimeni” (in mediul de afaceri) vor ajunge, dupa cum se va vedea, sa dea (conform documentelor DIICOT) un tun de 300 de miliarde de lei, cu ajutorul unui imperiu de „firme de carton”.

Compensari fictive, supraevaluari in suveica

Plecand de la „nimic”, Petrica Herascu, in 1998, a luat hotararea „de a delapida patrimoniile unor societati comerciale prin utilizarea majorarii capitalului social prin procedeul suveica”.
Mai precis, „bunurile aduse ca aport (intr-o societate vanata – n.r.) erau deja supraevaluate; grupul a utilizat si metoda compensarilor fictive, cu participarea firmelor deja delapidate; s-a simulat o majorare de capital social in numerar si s-a renuntat la aceasta dupa ce viramentele erau facute”. In facsimilul de mai sus se observa „schema infractionala”, clara, prin care clanul Herascu a reusit sa puna pe butuci mare parte din economia judetului.

Capital majorat cu… multe promisiuni

Petrica Herascu este acuzat ca „a majorat capitalul social cu promisiuni” – metoda aplicata cu succes total in acapararea tipografiei judetene SC Porto Franco, a societatii de transporturi Victrans, a retelei de librarii judetene Libris. Si mai grav, „numitul Herascu Petrica a indus in eroare actionarii acestor societati, dobandind astfel pozitia de actionar majoritar”. In „lantul infractional” al firmelor a aparut, in 2001, SC Makinvest Com SRL, dupa dizolvarea SC Galinvest (societate-tampon). Verigile „SC Herald” si „SC Herman” devin paravan pentru acoperirea unor sudanezi (utilizati probabil in spalarea de bani).
SC Herman a fost cesionata catre Ahmed Osman Mohamed. Mecanismele infractionale au fost construite si pentru obtinerea „titlurilor de proprietate pentru terenurile detinute” (de Transgal, Victrans, Porto Franco si Libris – n.n.)

„Artificii contabile”

Procurorilor DIICOT le este semnalat ca „bunurile ce constituiau capitalul social la societatile Transgal, Victrans, Libris si Porto Franco (de referinta in economia postcomunista a judetului – n.n.) au ajuns in patrimoniul unei societati comerciale, cu asociati fratii Herascu, care avea un capital social (atentie! – n.n.) de doar doua milioane de lei. (…) Creditorii acestor societati, inclusiv finantele, au ramas fara nici o garantie, deoarece capitalul social al acestor societati fusese instrainat”.
Pentru a ajunge sa acapareze marile societati industriale ale judetului (fabrica de lapte Lactis, fabrica de morarit si panificatie – Galmopan SA, fabrici de alcool si de alimente – vezi facsimil sus), clanul Herascu a inchis unele firme-veriga, jongland cu contabilitatea acestora.
Conform documentelor din dosarul 574/p/2004 (de la PG) transmise la DIICOT (structura centrala), „intentia grupului infractional a reprezentat-o inchiderea societatilor prin care s-au efectuat artificiile contabile”.

„Stergerea urmelor”

„Firma de inchidere” (una din… Tg. Jiu) a avut si rolul de a sterge „urmele infractionale”: „A introdus la Tribunalul Galati doua cereri prin care solicita radierea Porto Franco si Transgal pe motivul ca nu aveau sediul cunoscut (…) In dosare nu au fost insa depuse acte justificative. Astfel au fost sterse toate urmele, au fost inchise toate rolurile fiscale, asigurandu-se triumful grupului infractional (…)
In fapt, sediul acestor societati nu a fost niciodata schimbat (…) Acestia au determinat returul corespondentei, astfel incat judecatorul a fost indus in eroare”.

Fostul senator PSD Platica – un „spate politic”

Victimele acestor incredibile mecanisme infractionale specifice criminalitatii organizate atentioneaza, in mod special DIICOT si noul DNA: „Desfiintarea societatilor de librarii de judet, de transport interjudetean marfuri si a tipografiei judetului constituie o activitate ce afecteaza siguranta nationala. Prin manoperele desfasurate de grupul infractional s-a urmarit si ascunderea provenientei bunurilor ce au fost delapidate. (…) La originea acestor operatiuni se afla comiterea unei infractiuni de bancruta frauduloasa. Astfel a fost savarsita si infractiunea de spalare de bani. Valoarea totala a prejudiciului creat de grupul compus din Petrica si Marius Herascu, Irimia Petrisor Gabriel si Iancu Constantin se ridica la peste 300 miliarde de lei, avandu-se in vedere faptul ca fondurile financiare obtinute prin delapidare si spalare de bani au fost utilizate pentru a dobandi si alte societati. (…) Legaturile cu membrii lumii interlope si, in egala masura, cu functionari de rang superior din Administratie, Politie, Parchet si Justitie le confera un mare grad de informare, influenta si reactie rapida. Mai atentionam ca grupul infractional a beneficiat de serviciile firmei SC Consult Expert Company SRL, care a efectuat evaluarile de bunuri, in care – printre actionari – figureaza celebrii Ilie Platica Vidovici (fost senator FSN-FDSN-PDSR-PSD de Galati, dupa 1990) si Dan Lilion Gogoncea (fost presedinte PSD al CJ Galati).
Sa fie clanul Herascu manevrat din umbra de acesti "experti"”?
N.B. Fratii Herascu au fost de negasit la firmele „imperiului de carton”.

Cele mai citite

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...
Ultima oră
Pe aceeași temă