-2 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialAfacerea "Cartierul latin". Primarul Chiliman cumpără la Bragadiru locuinţe scumpe pe care...

Afacerea „Cartierul latin”. Primarul Chiliman cumpără la Bragadiru locuinţe scumpe pe care le închiriază cu sume modice

Primăria sectorului 1 achiziţionează frenetic apartamente scumpe pentru a le transforma în locuinţe sociale. Demersul, lipsit de transparenţă, a început în urmă cu trei ani. Până la sfârşitul lui 2012 urmează să mai fie achiziţionate alte câteva sute de astfel de locuinţe.

 

Pentru a putea rezolva, din punct de vedere locativ, toate cazurile sociale, Primăria sectorului 1 ar trebui să plătească nu mai puţin de 360.000.000 de euro. Nu este o glumă. Primăria condusă de către Andrei Chiliman achiziţionează apartamente de lux pentru cazuri sociale. Până la sfârşitul anului s-ar pregăti să mai cumpere alte 400 în zona Cartierului Latin, un cartier de lux. Aceste apartamente, spun dezvoltatorii, au preţuri care variază între 50 şi 60 de mii de euro. Iar numărul de cereri sociale, am aflat de la purtătorul de cuvânt al primărie, este de 6.000 în momentul de faţă. La ritmul şi la apetenţa lui Chiliman pentru apartamentele scumpe, dacă ar rezolva în acelaşi fel toate cererile sociale, primăria secorului unu ar plati o treime de miliard de euro.

Între 50 şi 100.000 euro ajutor social

Ultima ispravă a lui Andrei Chiliman este continuarea unei practici păguboase pentru bugetul sectorului 1 care a început în urmă cu trei ani. Cartierul Latin se află la graniţa localităţii Bragadiru cu sectorul 6 al Bucureştiului aşa că este cel puţin bizar că Primăria sectorului 1 a achiziţionat locuinţe sociale în acest complex imobiliar nou construit.

Istoria a început când primăria a cumpărat 128 de apartamente la un preţ mediu de aproximativ 100.000 de euro (criza nu se resimţea atât de acut). I-am vizitat zilele acestea pe chiriaşii din sectorul 6 ai primăriei sectorului 1: oameni de condiţie modestă, unii zgomotoşi şi certăreţi, trăgând după ei sacoşe inscripţionate cu numele unor supermarketuri. Spre deosebire de celelalte blocuri – unde locatarii au plătit zeci de mii de euro pentru o locuinţă – în faţa blocului de asistaţi sociali maşinile sunt puţine şi nu foarte scumpe: Dacii sau alte autoturisme vechi, luate de la second-hand, altele înmatriculate în Bulgaria.

În blocul vecin cu al asistaţilor social se lucrează intens iar muncitorii ne spun că îl pregătesc pentru alţi viitori asistaţi social din sectorul 1. Cel care a fost viceprimar al sectorului1 până în ianuarie, Dan Tudorache, ne-a precizat că „potrivit planului până la sfârşitul anului vor mai fi achiziţionate aproximativ 400 de apartamente în zona Cartierului Latin. Chiria plătită de locatari este foarte mică, se calculează în funcţie de venit şi poate ajunge să fie şi de câteva zeci de lei. Spre exemplu, preţul maxim al chiriei unei locuinţe sociale este la Piaţa Victoriei şi nu depăşeşte 100 de euro.”
De la reprezentanţii Cartierului Latin am aflat că un apartament costă între 56.700 şi 60.900 de euro, o sumă de bani uriaşă pentru vremurile acestea. Purtătorul de cuvânt al primarului sectorului 1 a refuzat să ne dea orice detaliu legat de suma exactă plătită de autorităţile locale.

Concurenţa are preţuri mult mai mici

Însă, chiar la o simplă căutare pe site-urile de anunţuri imobiliare, găsim în zonă apartamente similare, tot noi, dar mai ieftine: în Avangarde Rezidenţial- 49.000 euro, un alt dezvoltator vinde cu 42.000 euro, iar la etajul 2, pentru 55 de mp un alt dezvoltator cere chiar mai puţin 40.000 euro. În Latin Residence preţul este de 50.000 euro, iar CBI Imobiliare are o ofertă cu 45.000 euro.

Alexandru Ichim, purtător de cuvânt al primăriei sectorului 1, a confirmat achiziţia unor apartamente pentru a fi folosite pentru rezolvarea unor cazuri sociale dar a refuzat să ne dea detalii legate de numărul lor, preţul de achiziţie. „Acesta nu este un subiect de presă”, a precizat Ichim care a refuzat să ne comunice preţul de achiziţie a noilor apartamente. „Locatarii acestor blocuri sociale sunt oameni care au fost evacuaţi din case naţionalizate şi, dintr-o dată, s-au trezit că nu au unde să stea. De asemenea, sunt cazuri sociale de familii fără venit. În sectorul 1 sunt 6.000 de cereri pentru locuinţe sociale”, ne-a explicvat Ichim unul dintre motivele demersului sectorului pe care îl reprezintă.
L-am întrebat în repetate rânduri de ce a ales primăria sectorului 1 să cumpere apartamente sociale la Bragadiru, în altă localitate, de ce într-un bloc nou şi dacă a organizat vreo lictaţie în acest sens. Sau dacă s-a folosit metoda încredinţării directe. „Totul s-a făcut cu respectarea legii achiziţiilor publice”, s-a mărginit să spună Ichim care, într-un final, a precizat că s-a ţinut cont de preţul cel mai mic de pe piaţă.

De ce nu îl place pe Mazăre

Dat fiind numărul uriaş de cereri, logic ar fi ca primăria sectorului1 să achiziţioneze mai multe apartamente la un confort mediu şi cu o suprafaţă decentă şi nicidecum un număr mult mai redus de apartamente (raportate la cel 6.000 de cereri de locuinţe sociale) dar de lux cum se întâmplă acum. Chiliman ar fi putut să ia modelul primarului de Constanţa Radu Mazăre care a propus un proiect în valoar e de opt milioane de euro la finalul căruia va da în folosinţă 2.000 de locuinţe modulare pentru cazurile sociale.
În blocul social dat, în folosinţă în 2009 în Cartierul latin, s-au mutat deja 128 de familii, iar viceprimarul Dan Tudorache a precizat că preţul de achiziţie a fost de 110.000 euro. După criza imobiliară preţurile s-au dus în jos, aproape înjumătăţindu-se.

Precedentul Lacul Morii
O situaţie asemănătoare s-a petrecut în 2007, potrivit presei de la acea vreme, în complexul Rezidenţial Lacul Morii. Apartamentele ar fi fost scoase la vânzare la sfârşitul anului 2007, dar nu s-au bucurat de succes, doar 20% dintre ele fiind vândute. Presa susţine că „proprietarii, printre care Ştefan Petre, Valentin Nica, Nicolae Iulian Badiu – oameni apropiaţi liberalilor – au aranjat cu Primăria sectorului 1 să încheie un contract de vânzare-cumpărare prin care Consiliul Local să achiziţioneze 80% din apartamente şi să transforme complexul rezidenţial în locuinţe sociale. Conform Legii 215 pe 2001, articolul 95, administratiile locale au competente administrative doar pe raza teritoriala a sectoarelor pe care le conduc. Este lesne de înţeles de ce singura primarie liberală de sector a cumparat locuinte tocmai in acel complex rezidential”, mai scrie portalul imopedia.ro

CASETA
Biografie
Probleme pentru dezvoltator
Potrivit presei, dezvoltatorul Catrierului Latin este Victor Stoiculescu. Acesta susţine că acest cartier este opera lui „în proporţie de 90%” şi spune că în 2005 – 2006 a investit 3 milioane de euro în infrastructură. Într-o discuţie cu locuitorii cartierului, Stoiculescu susţine că vinde apartamentele la preţuri cu 30% mai mici decât ceilalţi şi admite că unele finisaje au fost prost efectuate. În 2009, a apărut informaţia că Stoiculescu are o un credit restant la BCR în valoare de 2,6 milioane de lei, adică peste 600.000 de euro. Într-un interviu la PRO TV Stoiculescu a precizat că toată criza din imobiliare i-a adus pierderi însemnate.

 

 

Cele mai citite

Liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a ajuns la Moscova pentru a soluționa criza energetică

Liderul separatiştilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, se află marţi la Moscova pentru a încerca să soluţioneze criza energetică ce afectează Transnistria după ce Ucraina a...

Liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a ajuns la Moscova pentru a soluționa criza energetică

Liderul separatiştilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, se află marţi la Moscova pentru a încerca să soluţioneze criza energetică ce afectează Transnistria după ce Ucraina a...

François Bayrou, premierul Franței: Elon Musk reprezintă o „nouă dezordine mondială”

Premierul francez, François Bayrou, a declarat că Franța trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum miliardarul Elon Musk, care reprezintă o „nouă...
Ultima oră
Pe aceeași temă