27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialAdrian si Dana Nastase, trimisi in judecata

Adrian si Dana Nastase, trimisi in judecata

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata pe deputatul PSD Adrian Nastase pentru luare de mita, santaj si obtinerea de foloase necuvenite. Alaturi de fostul prim-ministru a fost trimisa in judecata si sotia acestuia, Daniela, pentru complicitate la luare de mita, participatie improprie la folosirea de acte falsificate la autoritatea vamala si participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie. Nici Irina Paula Jianu, fost inspector general la Inspectoratul de Stat in Constructii, sau Vasile Mihail Cristian, administrator la S.C. Eurografica, nu au scapat de acuzatiile procurorilor anticoruptie. Jianu este acuzata de dare de mita, iar Cristian de fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la marturie mincinoasa.

Luare de mita

Conform procurorilor, in perioada 2001-2006, folosind autoritatea si influenta rezultate din functiile detinute, Nastase ar fi luat mita si obtinut foloase necuvenite in valoare de 48 miliarde de lei, adica 1,3 milioane de euro.
Mai exact, in perioada 2002-2004, inculpatul Adrian Nastase a primit in mod repetat mita, 550 de mii de euro de la Irina Jianu si de la Ioan Paun. De la Jianu, inculpatul Nastase a primit foloase necuvenite cu scopul de a o mentine in functia de inspector si de a o numi in aceasta functie dupa ce Inspectoratul a trecut in subordinea Guvernului.

Bunuri din China, cu containerul

In perioada 2002-2004, sotii inculpati Daniela si Adrian Nastase au introdus in tara, in mod ilegal, prin intermediul societatii Vertcon SA Bacau, 12 containere cu bunuri achizitionate din China. Bunurile reprezentau materiale de constructie, instalatii sanitare, piese de mobilier, pentru casele din Zambaccian, Christian Tell si din Cornu. Marfurile au fost cumparate fara acte, transportate si depozitate la sediul ambasadei Romaniei din China, intr-un hotel dezafectat. Pentru a introduce in tara materialele si pentru a ascunde identitatea reala a beneficiarilor, Irina Jianu a falsificat facturi si alte acte, pe baza carora marfurile respective au trecut prin vama. Odata ajunse in tara, bunurile familiei Nastase au ajuns intr-o cladire a firmei Conimplus Bacau, dupa 10 zile fiind transportate intr-un depozit al SC Remat Nord Bucuresti din Ilfov, de unde ulterior au plecat spre cele trei imobile. De operatiune s-a ocupat Irina Jianu.

„Lacheul” Paun

Pentru a nu fi schimbat din functia de consul general sef al Consulatului General al Romaniei la Hong Kong, Ioan Paun i-a satisfacut toate mofturile lui Nastase. El a achizitionat bunurile, le-a depozitat la ambasada, le-a ambalat si supravegheat pe drum.
In martie 2006, cand Adrian Nastase exercita inca functia de presedinte al Camerei Deputatilor, iar ancheta penala era in desfasurare, acesta a incercat sa-l determine pe Ioan Paun sa nu declare autoritatilor tot ce stie legat de introducerea ilegala in tara a bunurilor din China si sa distruga inscrisurile pe care le detinea. Probele din dosar dovedesc existenta constrangerii psihice sub forma amenintarii, atat a lui Paun, cat si a familiei acestuia.

Sponsorizare „grasa” de la Eurografica

O alta fapta de coruptie retinuta in sarcina deputatului PSD este aceea ca in timpul campaniei prezidentiale din anul 2004 a folosit abuziv influenta sa, in calitate de sef al partidului de guvernamant, obtinand finantarea nelegala a campaniei sale electorale cu suma de 817 mii de euro. In perioada alegerilor din 2004, la cererea Irinei Jianu, firma Vertcon SA a achitat din patrimoniul sau suma de 365 milioane de lei pentru Nastase, candidat la functia de presedinte al Romaniei. Alte 28 miliarde de lei au provenit din fondurile Eurografica SRL si au fost remise lui Adrian Nastase de catre inculpatul Vasile Mihail Cristian, administratorul societatii sus-numite. Materialele de propaganda electorala au fost distribuite prin tara, ele fiind platite din fondurile societatii. Pentru a ascunde acest lucru, Cristian a intocmit documente financiar-contabile cu continut nereal.

Victime colaterale ale cauzei Zambaccian

Dosarul lui Nastase de la DNA a facut si victime colaterale. Este vorba de disjungerea unei cauze cu privire la avocatii Marieta Anastasescu, proprietara unui apartament din imobilul din Zambaccian, si Aurel Ciobanu, avocatul lui Nastase, pentru presupusa savarsire a infractiunilor de tainuire si favorizare a infractorului. Adrian Nastase mai este cercetat intr-un alt dosar penal, fiind acuzat de luare de mita, in ceea ce priveste dobandirea intregului bloc din strada Zambaccian, imobil evaluat la peste 1,5 milioane de euro. Coleg de dosar este si Miron Mitrea, care a renovat casa mamei sale cu ajutorul a trei firme, valoarea lucrarilor ridicandu-se la 3,5 miliarde de lei. Deoarece Adrian este demnitar, dosarul sotilor Nastase a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Nastase nu recunoaste

Fostul premier nu a vrut sa comenteze acuzatiile aduse de procurori, pe motiv ca nu a studiat inca rechizitoriul. In schimb, a folosit vechea placa, respectiv ca este un dosar fabricat politic, aratandu-i cu degetul pe seful DNA si pe ministrul Justitiei.

Cele mai citite

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...

Economia României în declin: Încrederea s-a deteriorat în trimestrul al treilea

Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze în septembrie și pe parcursul trimestrului al treilea, ceea ce indică o posibilă încetinire a...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă