2.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecial52 de ani de inchisoare pentru devalizatorii SC Electrica SA

52 de ani de inchisoare pentru devalizatorii SC Electrica SA

O sentinta dura, unica in istoria post-decembrista a instantelor de fond, a fost pronuntata in dosarul instrainarii patrimoniului SC Electrica SA Capul retelei de jefuitori ai banului public, directorul general Ion Gh. Mazilu, a primit 14 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu in forma calificata, 4 ani – pentru fals, alti 2 ani – pentru uz de fals Restul de 32 de ani de inchisoare au fost aplicati directorului adjunct de la Conel SA, Nicusor Miulescu, si complicelui Cristian Anescu, reprezentantul unei firme-capusa Imensul prejudiciu nu a fost recuperat nici astazi, dupa sase ani de la savarsirea gravelor infractiuni.

Dosarul penal nr. 3941/2002 contine un probatoriu complicat, consecinta a multiplelor infractiuni savarsite de cei trei inculpati. Judecarea pe fond a acestui dosar a intrat in linie dreapta atunci cand cauza a ajuns la completul prezidat de magistratul Dorel George Matei la Judecatoria Sector 1. Rechizitoriul Parchetului General a fost sustinut, la JS1, de procurorul Gabriela Usurelu, care a cerut instantei aplicarea pedepselor maxime cu inchisoarea, data fiind gravitatea faptelor si mecanismele infractionale extrem de subtile puse la cale de conducerea SC Electrica in 1999.

Jefuirea creantelor

In rechizitoriu s-a retinut ca „a fost trimis in judecata, pentru abuz in serviciu, inculpatul Ion Mazilu, fost director general la SC Electrica, care a incheiat doua procese-verbale de compensare, pe care le-a trecut in patrimoniul SC Meteor Trade SRL (firma-capusa specializata in jefuirea creantelor – n.n.), administrat de inculpatul Anescu Cristian, in valoare de 30 de miliarde de lei; a semnat procesul-verbal de compensare nr. 10.195/1999 si nr. 10.276/1999; s-a folosit de calitatea sa de director general la aceasta societate”. Inculpatul Nicusor Miulescu „a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals; acesta a semnat, ca director general adjunct la SC Conel SA, procesul-verbal de compensare 10.276/1999, in valoare de 60 miliarde de lei, prin care respectiva suma a fost trecuta in patrimoniul SC Meteor Trade, prejudiciul nefiind recuperat”. Inculpatul Anescu Cristian „a fost trimis in judecata pentru fals si uz de fals; inculpatul avea calitatea de asociat la SC Meteor Trade si a beneficiat de 90 miliarde lei”.

„Instrainarea patrimoniului”

Judecatorul George Dorel Matei a retinut, in sentinta penala nr. 892/2005, ca „Meteor Trade SRL nu prezenta garantii si nu avea potenta comerciala care sa-i permita garantarea creantelor obtinute; societatea nu avea obiect de activitate achizitionarea si comercializarea produselor petroliere”. In urma cercetarii judecatoresti, ingreunata de nesinceritatea inculpatilor, instanta a mai constatat ca „inculpatii Mazilu (director Electrica SA) si Miulescu (director adjunct Conel SA) au aprobat instrainarea din patrimoniul unitatii si a pus la dispozitia SC Meteor Trade SRL tipuri de creanta sub forma de procese-verbale de compensare reciproca, fara intermediul bancii, in valoare totala de 95 miliarde lei (aproximativ 8 milioane USD la data savarsirii faptelor – n.n.)”.

Legaturi infractionale cu „Caracatita RAFO-CAROM”

Tot cercetarea judecatoreasca a permis constatarea modului in care s-au utilizat falsurile: „La o scurta perioada de timp, dupa incheierea proceselor-verbale de compensare, SC Meteor, prin reprezentantul Anescu Cristian, a instrainat creantele obtinute in mod fraudulos de la Electrica SA altor societati comerciale cu raspundere limitata, ulterior debitorul cedat remitand produse petroliere creditorilor sai”. Raportul de expertiza financiar-contabila releva legaturile mafiei de la Electrica SA si Conel cu caracatita „SC RAFO Onesti-SC CAROM Onesti”.
In sentinta penala instanta a consemnat ca „SC Electrica SA Bucuresti, cu procesul-verbal 10.195/1999, reprezentata prin directorul Mazilu Ion Gheorghe a cedat in favoarea SC Meteor Trade SRL o creanta de 5 miliarde de lei (aproximativ 400.000 USD – n.n.) de la SC RAFO Onesti. Cu procesul-verbal de compensare a cedat tot in favoarea SC Meteor o creanta de 10 miliarde de lei de la SC CAROM Onesti”. Firma Meteor SRL a jucat rolul de capusa: „A instrainat imediat creantele obtinute la sume mult mai mici, incercand in acest mod, prin introducerea in circuitul comercial a actelor sale ilicite, sa disipeze raspunderea, deoarece, daca nu ar fi actionat rapid, ar fi existat posibilitatea sa intervina organele de urmarire penala sau de control fiscal si sa nu mai poata obtine beneficiul infractiunilor”.

„Legalitate aparenta”

Acest dosar nu ar fi ajuns la Parchetul General si nici in instanta daca, in data de 12.04.1999, nu s-ar fi sesizat din oficiu Directia de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare din cadrul IGP (mai precis maiorul Bradean Daniel si lt. George Vladoiu). In baza unei cercetari penale efectuate si probate, procurorii si judecatorul George Viorel Matei au reusit sa constate ca „au fost folosite instrumente financiare complexe care sa dea o aparenta de legalitate infractiunilor savarsite, fapt ce denota o atitudine psihica de preordinare a intregii activitati infractionale, modalitatea de savarsire fiind elaborata si apta a ingreuna descoperirea infractiunilor si urmarirea penala”. Instanta, la fila 7 a sentintei penale, a inregistrat prejudiciul real, considerat „extrem de ridicat – de 181,962 miliarde lei (aproximativ 15 milioane USD – n.n.), care nu a fost recuperat pana in prezent”. Ramane de vazut daca instantele superioare vor indulci aceste pedepse exemplare, aplicate unor profesionisti ai falsurilor intelectuale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă