Ministrul Adriean Videanu vrea sa desfiinteze Agentia de Dezvoltare a Zonelor Miniere. Sindicatele sustin ca efectele imediate sunt salvarea postului directorului Marcel Hoara si pierderea unei finantari de 50 milioane dolari de la Banca Mondiala
Guvernul Romaniei, la propunerea ministrului Economiei, Adriean Videanu, intentioneaza sa desfiinteze Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM). Sindicatele sustin ca o consecinta a acestui demers este blocarea unui program in valoare de 50 de milioane de euro de la Banca Mondiala, destinat finantarii de proiecte de mica infrastructura in fostele localitati miniere.
Dupa desfiintarea ANDZM ar urma sa fie infiintata Agentia Romana pentru Dezvoltare Durabila in Zone Industriale (ARDDZI), care insa nu va putea sa preia si programul cu Banca Mondiala. Sindicalistii sustin ca miza principala este pastrarea in functie a directorului ANDZM – Marcel Hoara – numit recent in functie de Videanu, fara organizarea unui concurs. Marcel Hoara provine din PDL Dolj, organizatie condusa de controversatul Ionel Mantog. De altfel, imediat dupa instalarea in functia de ministru, Adriean Videanu i-a numit pe cei doi consilieri personali.
Ulterior, Mantog a fost desemnat la conducerea Complexului Energetic Turceni, iar Hoara, la ANDZM. Sindicatul din cadrul Agentiei a protestat in legatura cu numirea lui Marcel Hoara, decizie pe care au considerat-o ilegala. Ulterior, ministrul Videanu a hotarat sa desfiinteze institutia si sa ii trimita pe toti cei 68 de angajati in somaj. O parte ar urma sa fie reangajati la viitoarea ARDDZI, insa in regim contractual. Marcel Hoara nu va mai fi obligat sa dea concurs pe post, ci va fi numit presedinte cu rang de secretar de stat. Liderii sindicali spun despre Marcel Hoara ca in perioada cat a mai fost la conducerea Agentiei, februarie 2006-iulie 2007, a produs un prejudiciu cifrat la 90.000 de lei, scos in evidenta de un control al Curtii de Conturi. Hoara a participat in 2006 la concursul pentru postul de director al ANDZM, post de functionar public, insa a luat nota 4.
Aria de operare a ANDZM este in 386 de localitati miniere din 22 de judete ale Romaniei. Angajatii spun ca prin desfiintarea Agentiei, Romania pierde un acord de finantare al Bancii Mondiale care era gestionat si implementat de ANDZM, din care mai erau de consumat 50 de milioane de dolari. Aceasta suma este deja contractata cu beneficiarii si urma a fi primita in perioada 2009-2011 de catre ANDZM, care intermedia platile catre beneficiari. In judetul Alba, agentia are un birou regional la Alba Iulia, iar aria de operare este formata din 35 de localitati, care au proiecte in derulare sau ce urmeaza a fi finantate prin intermediul programelor ANDZM. In cadrul componentelor Schema de Granturi Mici si Schema de Dezvoltare Sociala a Comunitatilor Miniere sunt in curs de implementare 15 proiecte.
De asemenea, in cadrul componentei Infrastructura Municipala sunt contracte incheiate pentru 8 lucrari de infrastructura, fiecare cu valori de 600.000 dolari, la Abrud, Almasu Mare, Baia de Aries, Bistra, Lupsa, Ocna Mures, Rosia Montana si Zlatna, majoritatea conduse de primari PDL. Aceste contracte, in valoare totala de 7 milioane USD, ar putea deveni nule o data cu desfiintarea institutiei.
"Zonele miniere din judetul Alba si din alte 21 de judete ale Romaniei vor pierde oportunitatea finantarii proiectelor si asistenta noastra institutionala. Raul facut nu va putea fi reparat. Din pacate, se fac de 20 de ani experimente guvernamentale de catre politicieni, iar cetatenii contribuabili sunt cei ce sufera si cei ce trag ponoasele acestor experimente. Pacat ca in razboiul dintre un director cercetat penal, actual si fost al agentiei, si salariati, ministrul PDL Adriean Videanu tine partea colegului de partid PDL Gorj, sacrificand agentia, salariatii si imprumutul de 50 de milioane de euro. Am informat toate autoritatile din Alba despre aceasta situatie, dar am senzatia ca nimeni nu va interveni la ministru pentru a nu fi desfiintata institutia", a declarat Pavel Bora, sef Birou Regional Alba al ANDZM.
Deputatul de Alba Clement Negrut a discutat pe tema desfiintarii ANDZM cu secretarul de stat din Ministerul Economiei, Alexandru Patrutiu. "Pozitia exprimata de secretarul de stat Alexandru Patrutiu este aceea ca agentia nu se va desfiinta, ci se va reorganiza. Noua institutie nu se va ocupa numai de zonele miniere, ci si de zonele industriale defavorizate. Nu se va pierde nici o finantare, iar angajatii actuali vor fi preluati de noua agentie", a spus deputatul Clement Negrut. Directorul ANDZM, Marcel Hoara, a spus ca apreciaza ca benefica reorganizarea agentiei, chiar daca exista nemultumiti in interiorul institutiei. "Agentia este nerestructurata inca de la infiintare, din 1997. Personalul este nemultumit deoarece actualele functii publice vor deveni contractuale. Aceasta transformare va elimina mecanismul birocratic care exista la ora actuala.
Intreg personalul va fi preluat de noua agentie", a spus Hoara. Acesta a mai spus ca desfiintarea ANDZM si infiintarea unei noi agentii nu va afecta nici programul aflat in derulare cu Banca Mondiala. "Aceasta reorganizare are acceptul reprezentantilor Bancii Mondiale. Programul de finantare a proiectelor va continua", a completat Hoara. El a respins si controversele privind concursul pentru postul de director al agentiei, respectiv rezultatele controalelor efectuate de autoritati ale statului in legatura cu activitatea din perioada 2006-2007.
» Control
Sursele sindicale sustin ca una dintre mizele desfiintarii ANDZM este insa stergerea trecutului. Mai exact, prin desfiintarea Agentiei Nationale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere vor ramane fara valoare raportul Corpului de Control al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, raportul de audit al Curtii de Conturi Bucuresti si cercetarea penala demarata in urma plangerii penale a sindicalistilor. Desfiintandu-se Agentia, Marcel Hoara nu mai are de dat nici o explicatie pentru prejudiciul identificat de Curtea de Conturi Bucuresti, si nici in cazul constatarilor Corpului de Control al ANFP.