3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodRelicvele lui Ceausescu de la Caraorman

Relicvele lui Ceausescu de la Caraorman

» Un obiectiv industrial gigantic, realizat de comunisti, stirbeste imaginea Deltei.

» Autoritatile au abandonat o investitie de 10 milioane de dolari.

» Inchiderea carierei de la Caraorman, blocata de fostul Minister al Industriilor.

Un peisaj dezolant domina intrarea in satul Caraorman din inima Deltei. In vecinatatea padurii Caraorman, monument al naturii, se afla un gigantic obiectiv industrial realizat de regimul comunist. Ceausescu a dispus industrializarea satului locuit de vreo 500 de pescari. Incepand din 1979 s-au investit in aceasta zona salbatica 10 milioane de dolari. 256 de hectare de dune de nisip si izlazul satului au fost impanzite de utilaje. La finele anului 1989, cariera din Caraorman pentru exploatarea nisipului cuartos pentru turnatorie si instalatiile de prelucrare a acestuia erau finalizate.
In 1990, noile autoritati au hotarat stoparea investitiei. Functionarea unei cariere in vecinatatea padurii Caraorman si distrugerea dunelor de nisip au fost considerate ca un pericol major pentru biotopul deltaic. Aceasta decizie a fost luata cand s-a infiintat Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD). Autoritatile au abandonat investitiile de la Caraorman, iar ARBDD nu a intreprins nimic pentru administrarea ecologica a celor 256 de hectare conferite prin legea sa de constituire. Abia in 1999, Guvernul a hotarat inchiderea definitiva a carierei, dezafectarea instalatiilor, ecologizarea zonei si predarea terenului in administrarea ARBDD. Respectiva hotarare a ramas doar pe hartie pentru ca Executivul nu a alocat fondurile necesare acestor lucrari. In urma acestei hotarari, Dobromin Constanta a predat in 2000 patrimoniul de la Caraorman Directiei Resurse Minerale a Ministerului Industriilor, iar directia a inceput sa-l vanda. Astfel, cea mai mare parte a cladirilor si ce mai ramasese in urma trecerii hotilor din instalatiile de prelucrare a nisipului au ajuns in proprietatea unor bucuresteni si tulceni. Au fost vandute si apartamentele in care urmau sa locuiasca cei 500 de muncitori ai carierei.
In 2004, Ministerul Industriilor a demarat procedurile de inchidere a exploatarii miniere. S-a realizat un proiect cu o documentatie stufoasa, dar a ramas doar intentia de ecologizare a terenului pentru ca ministerul nu a alocat 113.000 de euro, cat au calculat proiectantii ca trebuie cheltuit din bugetul statului pentru aducerea dunelor de nisip si a izlazului din Carorman la forma avuta inainte de 1979. Ministerul Industriilor a vandut, intre timp, si cele doua macarale gigant din portul Caraorman, care au fost transformate in fier vechi. Celelalte bunuri pe care le mai are in inventar Ministerul Industriilor au fost abandonate. La inceputul lunii iulie a acestui an, procedura de ecologizare a carierei a fost reluata. ARBDD a eliberat acordul de mediu, Consiliul Judetean Tulcea a emis autorizatie de demolare, iar Ministerul Economiei si Finantelor a contractat lucrarile de inchidere a minei. Zilele trecute au aparut primii muncitori pe santier. Ei spun ca vor demola in cateva saptamani instalatiile de apa, statia de pompare, centrala termica si cea solara. Imaginea dezolanta ramane pentru ca proprietarii celorlalte cladiri cumparate de la minister refuza sa le demoleze.

Turism
» Proiect

Trei bucuresteni si doi tulceni, care au cumparat, fiecare, cate un bloc din Caraorman, au cerut autoritatilor autorizatii pentru a transforma cladirile in hoteluri. Pentru ca alimentarea cu apa si racordul la retelele electrice costa mai mult decat au platit pentru blocuri, au abandonat proiectul.

TINTE
»Dune

Ceausescu isi propusese ca in 30 de ani sa distruga dunele de nisip din apropierea padurii Caraorman. De aici urma sa se extraga 8,7 milioane de tone de nisip cuartos, iar in locul peisajului comparabil cu cel din desertul african situat in vecinatatea unei vegetatii luxuriante ar fi ramas o grota uriasa.

 

Consecinta
» Pacaleala
"Cei care au cumparat cladiri si instalatii din Caraorman habar nu au avut pe ce au dat banii. Ei au venit abia in urma cu cateva luni sa-si identifice proprietatile. Valentin Ghiurca, proprietarul cladirii statiei de prelucrare a nisipului, pana a vazut ce a cumparat spera ca va dezmembra instalatiile, ca va vinde fierul vechi, iar imobilul il va transforma intr-o mare pensiune turistica. Numai ca dezmembrarea fierului vechi si transportul acestuia pana in portul Sulina costa mai mult decat incaseaza din vanzarea metalului. In plus, existenta unui plan aprobat de Guvern de inchidere a exploatarii miniere prevede ecologizarea zonei si nu ne permite emiterea autorizatiilor de construire pe teritoriul fostei cariere. Terenul trebuie sa fie redat mediului natural in starea in care a fost inainte de 1979. Doar cele cinci blocuri mai pot fi reabilitate. Ele nu au instalatii de alimentare cu apa si energie electrica, iar realizarea acestora costa foarte multi bani, care ar trebui sa fie alocati din bugetul local. Primaria nu are aceste fonduri. In aceste conditii, cumparatorii imobilelor de la Caraorman considera ca au fost pacaliti."
Vaniusa Artimon, primarul comunei Crisan

Cele mai citite

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă