3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodPe urmele Corvinestilor in Ungaria

Pe urmele Corvinestilor in Ungaria

Hunedoara este un nume cu rezonanta istorica deosebita. Nu in Romania, unde un judet, un municipiu si probabil vreo nava din flota vanduta poarta acest nume, ci in Ungaria. tara vecina nu numai ca revendica
apartenenta etnica a nobililor din familia Huniazilor, dar stie sa-i si cinsteasca asa cum se cuvine.

 

O piata din Pesta poarta numele "Hunedoara". Acelasi nume este dat si unei strazi din Buda. In spatele Pietei Eroilor, unul dintre cele mai vizitate locuri din capitala Ungariei, exista o replica a castelului de la Hunedoara, iar printre personajele cele mai importante care isi gasesc loc in galeria din Piata Eroilor se afla Iancu de Hunedoara si Matei Corvin.

Huniazii, cinstiti in toata maghiarimea
Nu numai in capitala, ci aproape in fiecare oras important din Ungaria exista strazi sau piete cu numele de Hunedoara sau care amintesc de cei doi regi ai Ungariei originari din familia Corvinestilor. Autoritatile din tara vecina au dezvoltat un adevarat cult pentru aceasta familie nobila.
In cea mai vizitata piata din Budapesta, Piata Eroilor, statuile lui Iancu de Hunedoara si Matei Corvin sunt asezate la loc de cinste printre personalitatile istoriei Ungariei, alaturi de Sfantul stefan, Carol Robert de Anjou, Regele Bela al V-lea si revolutionarul pasoptist Lajos Kossuth.
Strazi, piete, edituri, formatii artistice, magazine, edificii culturale, echipe sportive, toate sub egida Corvinilor. Aproape ca nu exista o localitate in Ungaria care sa nu aiba macar o strada sau o piata cu nume legat de familia Corvinestilor. In Pesta, una dintre cele mai cunoscute piete agroalimentare poarta numele "Hunedoara". Piata este o hala veche construita la sfarsitul secolului al XIX-lea si poarta numele municipiului din Romania inca de la infiintare.
Peste Dunare, in Buda, o strada principala din interiorul vechii cetati este denumita, de asemenea, "Hunedoara". Una dintre principalele edituri din Ungaria se numeste "Corvina", iar cea mai vestita biserica din interiorul vechii cetati de la Buda poarta numele lui Matei Corvin (Matias Templom). Unul dintre cele mai cunoscute magazine universale din Budapesta este supermarketul "Corvin" (Corvin aruhaz).
Un alt edificiu celebru care poarta numele nobililor hunedoreni este hotelul de patru stele "Corvin", situat in apropierea Parlamentului, in centrul Pestei. Numai in capitala Ungariei exista peste 30 de scoli care au numele legat de familia Corvinestilor. Liceele "Iancu de Hunedoara" (Hunyadi Ianos gymnazium) si "Matei Corvin" (Corvin Matyaas gymnazium) fiind cele mai cunoscute. Pe numeroase afise, legate de istoria Ungariei, apare castelul de la Hunedoara aproape ca un simbol national. Este de remarcat si faptul ca numele familiei nobiliare transilvane este scris cu "C", dupa grafia romana, si nu cu "K", asa cum scriu maghiarii, unde litera "C" se citeste "t".

Replica a castelului
de la Hunedoara
In apropiere de Piata Eroilor, locul de unde a inceput Revolutia Anticomunista din 1956, se inalta turnurile unui castel. Pentru un hunedorean imaginea este socanta, pentru ca zidurile constructiei seamana izbitor cu batranul Castel al Corvinilor de la Hunedoara. Replica celebrei constructii a fost ridicata la sfarsitul secolului al XIX-lea, in memoria lui Iancu de Hunedoara.
Doar o parte din castel seamana cu constructia de la Hunedoara. Curtea interioara si aripa nordica sunt replici ale altor edificii celebre din istoria Ungariei. Din anul 1959, aceasta cladire gazduieste Muzeul National al Agriculturii.

Iancu de Hunedoara, cinstit de lumea catolica
Locuitorii "targurilor" din Transilvania sunt obisnuiti sa auda in fiecare zi la ora pranzului glasul clopotelor bisericilor catolice. Acest lucru se intampla, de fapt, in intreaga lume, la ora 12 fix, in toate lacasele ce apartin acestui cult. Putini credinciosi romano-catolici sau ortodocsi stiu ca obiceiul il cinsteste pe Iancu de Hunedoara, unul dintre cei mai cunoscuti eroi medievali, voievod al Transilvaniei ajuns guvernator al Ungariei.
Cu ocazia victoriei rasunatoare asupra turcilor din anul 1456, cand Iancu de Hunedoara a reusit sa despresoare cetatea Belgradului, Papa Calixt al III-lea a hotarat, in semn de omagiu si aducere-aminte, ca in fiecare zi la 12.00 sa se traga clopotele in bisericile catolice.
Aceasta ora a fost cea la care armata lui Iancu de Hunedoara a reusit sa invinga oastea lui Mehmed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului in 1453. La scurt timp dupa aceasta victorie, cunoscutul voievod a murit de ciuma chiar in cetatea pe care a reusit sa o salveze de asediul turcilor.
Iancu de Hunedoara a fost o personalitate atat de puternica a epocii in care a trait incat si-a permis sa-i considere pe voievozii Moldovei si Munteniei ca pe protejatii lui.
Se pare ca Vlad Dracul, tatal lui Vlad tepes, a fost ucis din ordinul lui Iancu de Hunedoara pentru ca avea intentia de a se impaca cu turcii. El s-a facut cunoscut si in Occident. In Spania, s-au scris romane ca ecou al ispravilor voievodului ardelean. S-a dovedit, de curand, ca Iancu de Hunedoara a fost eroul unui roman de aventuri foarte cunoscut in Franta pana in veacul al XVIII-lea, intitulat "Tirant le Blanc" – le Blanc fiind o greseala de copist pentru originalul "le Blac", adica Valahul. Prestigiul voievodului i-a permis si fiului sau, Matei Corvin, sa urce pe tronul Ungariei, dupa moartea tatalui.

 

ISTORIC
»Casa lui Matei Corvin din Cluj-Napoca, obiectiv pentru turistii maghiari

1443 Casa unde s-a nascut, in 1443, Matei Corvin exista si in prezent in municipiul Cluj-Napoca. Ea nu este insa promovata la adevarata sa valoare spirituala si istorica. Grupurile de turisti care o viziteaza sunt venite, in cele mai multe cazuri, din Ungaria, tara unde obiectivul turistic este mult mai bine cunoscut. Constructia este cea mai veche cladire cu etaj din oras, iar in perioada medievala aici functiona un han. In acest loc se presupune ca s-a nascut regele Ungariei si principele Transilvaniei Matei Corvin, fiul celebrului comandant de osti Iancu de Hunedoara si al printesei Silagy Erzsebet.

1884 Cladirea a fost renovata si marita in secolul al XVI-lea, cand avea destinatia de locuinta. O renovare consistenta a avut loc in 1884, cand i s-au adus importante modificari arhitectonice. Cladirea se remarca printr-o poarta ogivala, taiata in mijlocul peretelui larg de la strada, si prin ferestrele cu cadre dreptunghiulare, in stil gotic. Imobilul este un monument al arhitecturii civile transilvanene.

1902 In prezent, cladirea gazduieste Institutul de arte plastice "Ion Andreescu". In cinstea "fiului" Clujului, Matei Corvin, a fost ridicata la sfarsitul secolului al XIX-lea, si dezvelita in anul 1902, statuia ecvestra din Piata Libertatii, una dintre cele mai renumite si mai impresionante lucrari de arta din Romania. Macheta statuii a fost prezentata la Expozitia de la Paris din 1896, unde a obtinut premiul cel mare. Sculptorul Ioan Fadrusz, care a realiza statuia, l-a infatisat pe Matei Corvin calare, inconjurat de patru personaje – vestiti comandanti de osti din vremea sa: Magyar Balazs, Kinizsi Pal, Zapolya Istvan si Bathori Istvan. In ultimii ani, statuia lui Matei Corvin a devenit un subiect de polemica intre revizionistii maghiari si nationalistii romani. Statuia lui Matei Corvin este unul dintre locurile emblematice unde au loc manifestarile formatiunilor civice maghiare, multe dintre ele contestate de nationalistii romani. In perioada in care a condus municipiul Cluj-Napoca, fostul primar Gheorghe Funar i-a declarat razboi lui Matei Corvin incercand in cateva randuri sa mute statuia din centrul orasului, sub diferite pretexte. Pana la urma, datorita opozitiei societatii civile, nu a reusit decat sa organizeze un santier arheologic in Piata Libertatii. Gropile sapate de arheologi au limitat accesul la statuie, iar fostul edil spera ca, datorita importantei descoperirilor, sa existe un motiv temeinic pentru a-l muta pe Matei Corvin din centrul orasului.

Cele mai citite

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă