0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodMechel intra si pe piata carbunelui

Mechel intra si pe piata carbunelui

Unul din cei mai importanti investitori rusi in Romania este compania Mechel, care a preluat in 2002 Combinatul de Oteluri Speciale din Targoviste si un an mai tarziu combinatul Industria Sarmei Campia Turzii.
Pana in momentul de fata, conform contractelor de privatizare, rusii de la Mechel au investit in Romania 72 milioane de dolari, dintre care 38 milioane la Mechel Targoviste si restul la Mechel Campia Turzii.
Investitiile companiei din Federatia Rusa nu se vor opri aici. Programul de dezvoltare in perioada 2006-2009 prevede o infuzie de capital de 35 milioane de dolari SUA.
In cadrul acestui program, la inceputul anului 2006 a intrat in functiune cuptorul electric modernizat, aceasta instalatie contribuind semnificativ la reducerea costurilor si la cresterea productivitatii. Apoi, in martie 2007, a fost finalizata la Targoviste masina modernizata de turnare continua a lingourilor cu capacitatea de 500.000 de tone pe an. Gratie acestor investitii succesive, combinatul de la Targoviste a reusit sa treaca pe profit in 2006, pentru prima data in ultimii ani.
si la Campia Turzii este in curs de realizare un program de dezvoltare pe termen lung. Astfel, la inceputul anului 2007 a fost pusa in functiune instalatia filtru-presa pentru procesarea acizilor neutralizati, dupa ce in octombrie 2006 fusese modernizata sectia de fabricatie si reconditionare filiere.
Veniturile combinatului Mechel Campia Turzii au crescut in primul trimestru cu 50%, la 118,7 milioane de lei, iar firma a obtinut un profit brut de 3,69 milioane de lei, fata de pierderile de 12,6 milioane de lei din intervalul similar al anului trecut. Cheltuielile companiei au urcat cu circa 25%, de la 91,5 milioane de lei la 115 milioane de lei. Cifra de afaceri a fost de 120,3 milioane de lei, in crestere cu 44%.
"Experienta noastra in Romania o consideram de succes. Intrarea acestor doua societati in compania noastra a fost un pas logic, deoarece Mechel se specializeaza in productia laminatelor lungi destinate sectorului de constructii, in productia de sarme si oteluri aliate. Ba, mai mult, avem si piete comune de desfacere", ne-a declarat Viktor Trigubko, vicepresedinte senior al companiei Mechel.
El a precizat ca este interesat de dezvoltarea colaborarii cu Romania. "Fiind al treilea producator de carbune din Federatia Rusa si un exportator important, Mechel are un potential imens de extindere a pietelor de desfacere si un potential de asigurare a centralelor termoelectrice din Romania cu materie prima de calitate", a mai spus Trigubko. In Rusia, sunt detinute de Mechel compania de carbune Iuzni Kuzbas si combinatul de imbogatire a minereului Korsunovski.
Printre prioritatile companiei se afla participarea la licitatiile pentru furnizarea huilei energetice avand ca beneficiari trei centrale termoelectrice din Romania: Suceava, Iasi si Giurgiu. Toti ceilalti competitori sunt case de comert occidentale, care insa cumpara huila tot din Federatia Rusa. Oficialii Mechel au ales sa participe la licitatie in nume propriu, fara nici un fel de intermediari, fiind singurul ofertant aflat in aceasta situatie. 

Productia de la Targoviste, vanduta in Romania

De trei ani de zile, Viaceslav B. smaga este presedintele director general al fostului Combinat de Oteluri Speciale (COS), redenumit Mechel Targoviste, dupa numele actionarului majoritar, concernul rus Mechel. In acesti trei ani, smaga s-a lovit de modul romanesc de a face afaceri. El considera ca Romania ar trebui sa sprijine metalurgia, industria constructoare de masini si institutele de cercetare. Problemele de care s-a lovit cel mai des sunt: firmele "de o zi", companiile de stat de la care are de recuperat sute de mii de dolari, dar si lipsa unei strategii industriale la nivelul autoritatilor.
"Noi dorim, si este mai bine, sa vindem totul in Romania, pentru ca pretul otelului este acelasi si aici, si in Italia, si in Portugalia, iar cheltuielile de transport sunt mari. In urmatorii trei-patru ani, vom produce cu precadere otel-beton, pentru care exista o piata garantata".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă