O operaţiune sub acoperire a permis dezvăluirea implicării mafiei italiene în „economia verde”, sutele de eoliene implantate în localităţile din Sicilia fiind un chilipir pentru Cosa Nostra, care a profitat de ocazie pentru a spăla banii ce provin din traficul cu droguri sau alte forme de racket şi a investit în acest sector strategic al energiilor regenerabile.
Washington Post a publicat un articol privind infiltrarea mafiei italiene, mai precis Cosa Nostra siciliană, în sectoarele energiilor „verzi”, aşa-numite „energii regenerabile”. Domeniul este în plin avânt în Italia şi crima organizată a profitat de această evoluţie şi s-a implicat în energiile verzi, eoliană şi fotovoltaică. Cu bani puţini, antreprenorii aflaţi în relaţii cu mafia cumpără terenuri pe care instalează eoliene şi panouri solare, ceea ce le dă dreptul la generoase subvenţii de la Uniunea Europeană.
Regele eolienelor, un mafiot
„Regele vântului”, un om de afaceri sicilian care operează în domeniul energiilor regenerabile prin 43 de firme, este suspectat de complicitate cu mafia, anchetatorii italieni declarând că este un apropiat al lui Matteo Massini Denaro, actualul boss suprem al Cosei Nostra. Legăturile dintre ei au apărut recent în plan judiciar, dar de multă vreme se văd la ţară – câmpurile eoliene răsar pe terenurile ce aparţin apropiaţilor mafiei. Asociaţia anti-mafia, Libera, precizează că energia eoliană se află în plin boom în Italia şi 90% din câmpurile eoliene se află în sudul ţării. Mafia este interesată de energiile regenerabile pentru că „este un sector nou, unde sunt mai mulţi bani publici şi controale puţine, unde poate crea noi societăţi şi deci recicla banii murdari”. Dacă în urmă cu câţiva ani, singurele crime ecologice erau eliminarea ilegală a deşeurilor toxice şi betonarea fără limite a terenurilor, astăzi, sectoarele emegente ale economiei verzi sunt cele care atrag noile interese ilicite.
Afacerile murdare legate de construirea de enorme instalaţii solare şi eoliene reprezintă un business deosebit de atractiv, care nu priveşte doar sudul Italiei. Potrivit Europol, crima organizată consideră energia ca pe o investiţie sigură pe termen lung. Într-un raport Europol se relevă necesitatea concentrării atenţiei asupra sectorului energetic, şi în special al energiilor regenerabile. În ultimii ani, Bruxelles-ul a susţinut dezvoltarea acestui domeniu cu peste 5 miliarde euro investiţii comunitare anuale. Documentul denunţă vulnerabilitatea legislaţiei europene iar experţii arată că industria eoliană este opacă, fragilă şi permeabilă la corupţie din cauza unei insuficiente reglementări europene. „Este urgentă evitarea a ceea ce s-a petrecut cu cimentul şi deşeurile”. Sectorul energiilor regenerabile este un sector cu risc nu numai pentru Italia, ci pentru toată Europa, în special în Peninsula Iberică. Pericolul infiltrării crimei organizate în interiorul unuia dintre sectoarele cele mai strategice pentru viitor reprezintă un risc mondial şi necesită riposte judiciare ferme şi precise.