-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodLocalitati din 7 judete sunt alimentate cu apa de pompieri

Localitati din 7 judete sunt alimentate cu apa de pompieri

Seceta a inceput sa dea batai de cap autoritatilor si in privinta aprovizionarii cu apa a comunitatilor. Daca in orase inca nu exista astfel de probleme, in zona rurala situatia tinde sa devina critica. Localitati din sapte judete afectate de seceta prelungita si canicula din ultimele zile sunt alimentate cu apa de pompieri, iar in alte 24 de judete au fost infiintate peste 130 de puncte de prim-ajutor, a anuntat, ieri, Ministerul Internelor si Reformei Administrative. Potrivit raportului prezentat de prefecti, vineri, in judetele Bacau, Constanta, Ialomita, Maramures, Neamt, Vaslui si Vrancea continua alimentarea cu apa potabila pentru populatie sau animale cu sprijinul comandamentelor locale de pompieri. Pentru localitatile care se alimenteaza in sistem centralizat, cu apa provenita din acumularile de suprafata, cel putin pentru luna iulie nu se vor impune restrictii de furnizare a apei. In schimb, in zonele rurale, singura solutie ramane forarea puturilor de adancime, dat fiind faptul ca nivelul panzei freatice a scazut .

Resurse "confortabile" pentru doua luni
In Romania exista 39 de acumulari strategice pentru acoperirea necesarului de apa pentru populatie. "In prezent, in conditiile secetei prelungite din aceasta perioada, resursele de apa la nivel national insumeaza 3120 milioane metri cubi, fata de circa 4085 milioane metri cubi cat se inregistreaza in conditii normale. Pentru localitatile alimentate in sistem centralizat, din panzele freatice superficiale, sunt asigurate resurse confortabile de apa pentru cel putin doua luni", a precizat Mary-Jeanne Adler, director in Directia managementului situatiilor de urgenta si sef serviciu operativ pentru situatii de urgenta din cadrul MMDD. O pozitie asemanatoare a exprimat si Ana Lucia Varga, secretar de stat MMD: "Deocamdata, pe cursurile interioare, pentru localitatile care se alimenteaza din ape de suprafata, nu vom impune, in urmatoarea luna, restrictii de furnizare a apei. Avem suficiente resurse pentru urmatoarea luna". Gradul de umplere a lacurilor care alimenteaza localitatile in sistem centralizat este de 77%, iar cantitatea de apa stocata este de 1,9 milioane metri cubi.

Solutii alternative pentru Baia Sprie si Vaslui
Probleme cu alimentarea cu apa potabila exista in doua orase: Baia Sprie si Vaslui.
O data cu prelungirea perioadei de seceta, orasul Baia Sprie are probleme, ca in fiecare an, cu alimentarea cu apa potabila si pentru uz industrial. Programul de distribuire a apei s-a restrictionat, noaptea nefiind nici un strop de apa la robinete. Problemele aparute sunt datorate secarii captarii de suprafata. Pentru rezolvarea situatiei care se repeta in fiecare perioada de seceta prelungita, singura solutie ar fi o sursa alternativa, specialistii afirmand ca exista suficiente resurse in panza de apa freatica. Pe termen lung doar o decizie a autoritatilor locale, de finantare a lucrarilor de exploatare a panzei freatice, ar putea solutiona criza cu care locuitorii orasului se confrunta aproape anual.
Judetul Vaslui este una din zonele afectate de seceta prelungita din acest an. Orasul Vaslui, alimentat din lacul de acumulare Solesti, mai are rezerve de apa pentru o perioada de estimata la 50 de zile. In cazul in care aceasta rezerva se va epuiza, a fost identificat ca sursa alternativa de alimentare cu apa potabila a populatiei lacul de acumulare Pescasi. Acumularea din Pescasi ar asigura alimentarea cu apa pentru inca 50 de zile. Administratia Nationala "Apele Romane" supravegheaza modul de respectare a exploatarii coordonate a lacurilor de acumulare din bazinul hidrografic Arges-Vedea. Rezerva de apa existenta in cascada de lacuri va fi mentinuta intre 300 si 350 milioane metri cubi, municipiul Bucuresti avand nevoie de circa 1-1,1 milioane mc/zi. Aceasta cantitate este suficienta pentru satisfacerea cerintelor tuturor utilizatorilor.

Se cauta apa la adancime
Attila Korodi, ministrul Mediului, a cerut realizarea unei analize cu necesitatile, pe localitati, pentru forarea de noi puturi de adancime si implementarea unei baze de date care sa colecteze toate informatiile privind evolutia fenomenului de seceta. De asemenea, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile le-a solicitat expertilor din cadrul MMDD, dar si celor din institutiile aflate in subordonare sau in coordonarea ministerului realizarea unei situatii actualizate zilnic privind restrictiile ce vor fi stabilite pentru fiecare localitate si masurile ce se impun pentru rezolvarea situatiei. Conform acestor planuri, restrictiile se vor aplica respectand trei etape, respectiv: Etapa I – reducerea treptata a alimentarii cu apa a sistemelor de  irigatii; Etapa II – diminuarea treptata a debitelor alocate unitatilor piscicole amenajate, in industrie, zootehnie; Etapa III – reducerea treptata a debitelor pentru populatie, ca ultima solutie in aplicarea  restrictiilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă