2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodIntrarea unui rom intr-o multinationala: "La inceput colegii m-au crezut indian"

Intrarea unui rom intr-o multinationala: „La inceput colegii m-au crezut indian”

» Ionela Cristea si Marius Dursea sunt doi tineri romi care, prin traseul lor profesional, si-au propus sa dizolve prejudecatile despre propria etnie. Au absolvit o facultate, s-au angajat intr-o multinationala si-si fac planuri legate de cariera. In prezent, se simt bine in firma, intrucat sunt tratati "corect politic", chiar daca o vreme colegii i-au considerat expati indieni si li se adresau doar in engleza.

Marius Dursea este un tanar rom de 26 de ani, traieste in Bucuresti si datoreaza directia pe care a urmat-o in cariera sfaturilor date de sora sa, director intr-o banca importanta. Marius a absolvit Facultatea de Finante-Banci a Universitatii Bucuresti, iar in compania multinationala in care lucreaza astazi a trait cea mai haioasa si totodata stranie experienta identitara: din cauza pielii ceva mai inchise, colegii din firma bucuresteana la care este angajat l-au confundat cu un indian. In consecinta, in primele zile, engleza a devenit singura limba de comunicare, pana in momentul cand confuzia a fost elucidata.

"M-am rupt de miscarea roma"
Marius a lucrat o perioada intr-o banca si, in urma unui program de internship, a ramas in compania de consultanta in afaceri, PricewaterhouseCoopers Romania (PwC). In prezent, este consultant in departamentul Global Compliance Services, unde se ocupa de contabilitatea mai multor firme. Dupa o perioada in care s-a implicat in activitatile Asociatiei de Dezvoltare Comunitara "Impreuna", tanarul s-a desprins complet de societatea civila pentru a se dedica exclusiv carierei corporatiste. "Eu, din pacate, m-am rupt de miscarea roma. E chiar placut sa lucrezi cu cei din etnia ta, numai ca la un moment dat trebuie sa-ti vezi propriul interes, sa urmezi calea pe care ti-o doresti. Ca sa activezi in miscarea romilor trebuie sa acorzi foarte mult timp si, din pacate, acest timp este limitat", isi justifica tanarul alegerea.

Legat de gradul de toleranta fata de diversitate, Marius apreciaza ca intr-o multinationala acesta ar fi mai ridicat. Din punctul sau de vedere, explicatia nu e deloc complicata: "Sunt multe nationalitati in firma si nu se face o diferentiere a lor sau a etniei; cred ca mediul corporatist e mai "politically correct" din punctul asta de vedere".
Chiar si asa, inceputurile in PwC nu au fost lipsite de momente delicate, cand Marius a fost nevoit sa comunice in engleza, si nu in limba romana: "Colegii credeau ca sunt indian si vorbeau cu mine pe holuri in engleza. Nu de putine ori m-au intrebat cum e in India. Evident ca le-am spus ca sunt din Slatina si am ras mult pe faza asta", isi aminteste tanarul de 26 de ani.

Dilema activistului
Colega lui Marius din PwC, Ionela Cristea, a pornit pe acelasi drum. In schimb, tanara de 24 de ani, absolventa de Sociologie si Asistenta Sociala, incearca inca sa tina aproape de implicarea in viata comunitatii rome. si ca studenta, si ca membra a Asociatiei de Dezvoltare Comunitara "Impreuna", Ionela a batut comunitatile traditionale, a facut studii si a prezentat comunitatile traditionale in dezbateri cu studentii si profesorii la Cluj, la Timisoara, Craiova sau Iasi. "Am incercat astfel sa construim o retea la nivel national care sa permita tinerilor romi un acces mult mai usor la informatie si cred ca ne-a iesit in mare parte", detaliaza Ionela.
In urma cu un an a lasat insa delegatiile si intalnirile cu tinerii pentru debutul in mediul corporatist. Aflase de un program de internship lansat de compania de consultanta in afaceri PricewaterhouseCoopers, a aplicat si s-a numarat printre cei selectionati.

"Imi doream sa lucrez in resurse umane, dar nu credeam ca o sa raman in aceasta multinationala pentru ca la momentul respectiv pendulam intre a fi activa in societatea civila si a avea un job fulltime intr-o companie", adauga tanara de 24 de ani. Pragmatismul a ghidat-o insa pe Ionela sa lase in urma dilema: dupa sase luni in firma, cat a durat internship-ul, a acceptat sa se angajeze cu norma intreaga in departamentul de Consultanta in Resurse Umane. In limbaj corporatist, noua experienta a Ionelei Cristea suna astfel: "Intru in contact cu oameni foarte diversi si capat incredere in mine cand vad clientul multumit dupa o anume perioada de lucru cu noi. M-am maturizat mult", mai spune tanara.
In paralel, tanara isi continua voluntariatul in proiectele asociatiei din care a pornit. Dar numai in weekend, singurul ragaz pe care i-l mai ofera viata in multinationala.

"Trebuie sa fiu cea mai buna"
Desi nu se poate plange ca a fost tinta unor forme de discriminare, fie in educatie, fie pe piata muncii, tanara priveste realist conditia tinerilor romi. "Eu nu m-am izbit de asta, dar stiu ca aceste cazuri exista. Chiar mi-am facut licenta pe tema asta – discriminarea romilor pe piata muncii din Romania. Pe atunci lucram la Asociatia "Impreuna" si derulam un program de formare profesionala a romilor, ca mai apoi sa intermediem accesul acestora pe piata muncii. si am intalnit atunci angajatori care spuneau clar ca nu primesc indivizi de culoare sau am intalnit chiar panouri explicite pe care era scris: Nu angajam romi", isi aminteste Ionela. In timp, lupta cu stereotipurile care pun intr-o lumina defavorabila romii a devenit pentru ea rutina. "M-a urmarit chestia asta peste tot.

Mi-am zis: eu sunt singura de etnie roma din clasa, din liceu, eu trebuie sa fiu cea mai buna. Nu printre cei mai buni, ci cea mai buna dintre toti, ca sa-i fac sa nu ma mai priveasca cu prejudecati. si asa a fost, am devenit prima. Asa am gandit eu: pentru ca sunt diferita trebuie sa arat ca sunt cea mai buna, ca sa contribui la imbunatatirea perceptiei celorlalti despre mine", isi dezvaluie tanara filosofia de viata care a ghidat-o inca din adolescenta.

"Putini tineri s-au impus in fata vechii generatii"
Pentru doi tineri care ies din tiparul imaginii perpetuate despre comunitatea roma, optiunile nu par a fi niciodata simple. Intotdeauna vor aparea dileme, iar una dintre ele imagineaza conflictul dintre responsabilitatea fata de semenii comunitatii si alegerea propriului drum, spre o cariera care te indeparteaza tot mai mult de "ai tai".

"Romania libera": Care ar fi principalul vehicul care perpetueaza stereotipurile despre romi si diversele forme de discriminare?
Marius Dursea: Eu cred ca media, care ar trebui sa fie mai obiectiva fata de romi. Pe langa lucrurile negative, ar putea sa faca vizibile si lucrurile bune ale etniei. Sunt poate 500-600 de studenti romi care ies de pe bancile facultatii in fiecare an si poate ca 50 dintr-o astfel de serie chiar reusesc, obtin joburi bune, ca si noi sau poate chiar mai bine.

Ionela Cristea: O chestie care deranjeaza foarte tare este ca in cazul unui episod negativ legat de un rom, in media se specifica in mod tendentios apartenenta la etnie. Or, de ce nu este tratat ca individ, fara sa se generalizeze, ca doar nu etnia fura, el fura. Stereotipurile astea fac ca drumul unui tanar rom, care poate n-are sprijinul pe care l-am avut noi din partea familiilor, sa nu curga firesc.

"R.l".: Unii considera ca una dintre cauzele crizei miscarii romilor din Romania tine de lipsa liderilor tineri. Care e pararea voastra?
I.C.: Este foarte dificil sa te ridici ca lider din generatia noastra. Sunt foarte putine cazuri in care cei tineri au reusit sa se impuna in fata vechii generatii. Vezi cazul meu, care e oarecum clasic – am facut voluntariat intr-o organizatie, dar la un moment vrei sa-ti vezi de calea ta – cariera, familie. Ca sa devii lider iti trebuie o anumita disponibilitate, mult peste medie. Asta nu inseamna ca eu nu pot sa imi ajut comunitatea decat daca fac parte din societatea civila roma. Pentru ca e nevoie si de specialisti care la o adica sa poata ajuta miscarea de acolo de unde profeseaza. Daca lucram toti in miscarea roma, atunci suntem specialisti in ce?

M.D.: Noi suntem perceputi de comunitate ca exemple pozitive si asta e foarte important, pentru ca si asa ai o anumita influenta. Spre exemplu, parintii romi fac o comparatie intre noi si propriii copii si ii determina sa ne ia ca model. Astfel ca tinerii vin la noi si ne cer sfaturi, iar noi ii indrumam de fiecare data. z

» "Impreuna" cu PwC
Gelu Duminica (foto 2) este un vechi activist pentru drepturile etniei rome si conduce Asociatia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna", ONG-ul in care au activat o perioada Ionela Cristescu si Marius Dursea. Cei doi tineri reprezinta una dintre marile realizari ale activitatii derulate de aceasta asociatie: "Noi actionam la mai multe niveluri: o parte programele noastre vizeaza absolventii de studii superioare. Astfel, am avut un program de intership cu cei de la PriceWaterhouseCoopers. Doi dintre cei pe care i-am promovat (Ionela si Marius – n.r.) sunt acum angajati full time in PwC. Cu asta cream modele", puncteaza presedintele ONG-ului, Gelu Duminica.

» Multinationala diversitatii
PricewaterhouseCoopers a fost desemnata de publicatia DiversityInc drept una dintre primele companii in topul diversitatii la nivel mondial,
un clasament al primelor cinci companii alese pentru implicarea puternica in definirea unei culturi mondiale diverse si nediscriminatorii. "Pentru noi, diversitatea nu este doar alegerea corecta; este un mod de a face afaceri. Noi credem ca atunci cand lucrezi cu echipe care reflecta o experienta si perspective diferite vei obtine raspunsuri mai bune si solutii inovatoare", explica Vasile Iuga, Country Managing Partner la PricewaterhouseCoopers Romania.

Cele mai citite

Simona Halep se retrage de la Auckland şi Openul Australiei

Simona Halep a anunțat că nu va participa la turneul WTA de la Auckland și la Openul Australiei, din cauza unor probleme medicale. Simona...

Alba Iulia suspendă taxa de promovare turistică, după cererea hotelierilor

Consiliul Local Alba Iulia a votat, la începutul acestei săptămâni, pentru suspendarea taxei de promovare turistică, care se aplica turiștilor cazați în municipiu. Decizia...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă