-1.2 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodIn satele din Constanta majoritatea fantanilor au secat

In satele din Constanta majoritatea fantanilor au secat

Timp de aproape o saptamana, pe ulitele din Cuza Voda s-au derulat scene incredibile, desprinse parca dintr-un film despre efectele secetei pe continentul african. Zeci de locuitori ai comunei nord-constantene se ingramadeau in fiecare dimineata sa ia apa de la o cisterna trimisa de la Constanta. Aceasta a fost mult timp singura sursa de apa din zona, pentru ca din cauza temperaturilor foarte ridicate din ultima perioada fantanile din comuna au secat. Cei mai afectati au fost cei care locuiesc pe deal, unde apa trebuie sa strabata "munti" subterani de piatra pentru a urca pana la suprafata. Din cauza caniculei, toate puturile din deal si cateva din firul de vale au secat si asa Cuza Voda a ramas fara apa potabila si menajera. Cisterna care a impartit pana ieri apa in comuna a fost supravegheata de reprezentanti ai administratiei locale, pentru a se evita producerea vreunui incident. Oamenii ajunsesera in pragul disperarii si vroiau sa isi ia singuri apa, neavand rabdare sa isi astepte randul.

O raza de speranta
Ieri dimineata, la Cuza Voda speranta a renascut, dupa ce s-a reusit realimentarea retelei de apa potabila. Succesul s-a datorat punerii in functiune a unui sistem nou de alimentare, achizitionat de Primarie cu trei luni in urma, dar a carui racordare finala s-a facut abia in urma cu doua zile. "Noi avem o retea de cismele stradale care vor functiona gratie acestui sistem de pompare, dar nu s-a putut pune in functiune pana acum pentru ca nu eram legati la reteaua nationala. Situatia este foarte grava si in cazul culturilor, 60% din cele pentru toamna fiind deja compromise. Mari probleme vom avea si cu cele de primavara, care se vor pierde total daca nu ploua in maxim o saptamana", a declarat Eugen Dumitru, primarul comunei Cuza Voda. Primarul ne mai spune ca statia de pompare este garantia unui viitor fara probleme, cel putin din punctul de vedere al apei. Statia a costat 36 miliarde de lei vechi si dupa terminarea probelor va functiona non-stop. Oamenii din comuna au scapat de acum de "spectrul" cisternei, dar multi sunt inca fortati sa se roage de vecini pentru o gura de apa.

Cu picamerul la sapat fantani!
Nea Vasile Moreanu locuieste la marginea comunei, chiar sus pe deal, unde apa nu a mai ajuns de foarte mult timp. El are o fantana chiar in curtea casei, dar a acoperit-o de cateva zile, de frica sa nu cada cineva in ea. "A secat de tot. Mi-a fost frica sa chem pe cineva sa sape, ca este adanca si, Doamne fereste!, sa nu se intample ceva. Doar cu picamerul sa spargi acolo jos, ca altfel apa nu mai vine singura", mai spune batranul. Cateva case mai jos, pe aceeasi strada, cativa barbati incearca sa sape un put care zeci de ani a functionat fara probleme. Nu fac altceva decat sa curete mizeria stransa acolo jos, la mai bine de 15 metri adancime, pentru ca solutia ramasa este si in acest caz tot "desfundarea" cu picamerul.

Cele mai citite

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...
Ultima oră
Pe aceeași temă