20.4 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăLifestyleFoodDrona, arma „autoapărării“? O notă secretă justifică ASASINAREA americanilor care reprezintă o...

Drona, arma „autoapărării“? O notă secretă justifică ASASINAREA americanilor care reprezintă o ameninţare

Documentul publicat de NBC News, pe care preşedintele Barack Obama a refuzat să îl facă public, este elaborat de Ministerul Justiţiei şi pe cele 16 pagini sunt dezvoltate argumente juridice menite să dea o bază legală execuţiilor ţintite cu drone, cum a fost cazul la 30 septembrie în Yemen, când o dronă l-a vizat pe Anouar Al-Aulaqi, imam radical, cetăţean al Statelor Unite şi al Yemenului, care era responsabilul aripii yemenite a Al Qaeda, considerat drept instigatorul mai multor asasinate. 

Totul coincide cu audierea, joi, în Senat, a lui John Brennan, ordonatorul politicii antiteroriste a lui Barack Obama şi care urmează a fi confirmat ca noul şef al CIA.  Documentul intitulat „Legalitatea unei operaţiuni mortale vizând un cetăţean american, înalt responsabil al (reţelei) Al Qaeda sau a uneia dintre filialele ei“ furnizează o definiţie extensivă a „dreptului de autoapărare“ de care Brennan se prevalează public. 

Se precizează că legalizarea asasinării se face în cazul în care „un înalt responsabil informat“ decide că persoana vizată constituie „o ameninţare iminentă de atac violent contra SUA“, în situaţia în care o capturare a acestei persoane ar fi ­„imposibilă“, şi atacul trebuie să fie conform „legilor sau principiilor de război“. Noţiu­nea de „ameninţare iminentă“ apare mai pe larg – dovada unei pregătiri în curs a unui atac nu este necesară dacă persoana vizată este angajată în activităţi teroriste contra SUA. Documentul respinge orice intervenţie a unei instanţe judiciare pentru controlul unei astfel de decizii şi se arată că o astfel de verificare ar însemna controlul judecătorilor asupra unei decizii a Executivului vizând folosirea forţei contra unui duşman faţă de care folosirea forţei a fost autorizată de Congres.

O astfel de legalizare a execuţei extrajudiciare a cetăţenilor americani a indignat organizaţiile de apărare a drepturilor omului şi directorul adjunct al American Civil Liberties (ACLU) a declarat că „este greu de crezut că aşa ceva a fost elaborat într-o democraţie clădită pe un sistem de echilibru şi de control al puterilor. Documentul rezumă foarte rece puterea stupefiantă a Executivului“.

Casa Albă a reacţionat la dezvăluirile NBC News, declarând că loviturile dronelor sunt „necesare pentru împiedicarea ameninţărilor în curs, oprirea proiectelor de atentate (…) şi salvarea vieţilor  americanilor“. „Ele sunt legale, etice“. ACLU, New York ­Times şi Centrul pentru apărarea drepturilor constituţionale au atacat în justiţie Administraţia Obama pentru a obţine comunicarea documentului care justifică asasinarea cu o dronă a lui Anwar Al-Aulaqi şi a documentului dezvăluit în prezent şi care a fost comunicat unei comisii specializate din Senat. Un „memo“ potrivit căruia „o crimă legală cu titlul de autoapărare nu este un asasinat“. 

Cele mai citite

TOP 3 sisteme din locuința ta care trebuie verificate periodic

Acasă este locul în care trebuie să te simți în siguranță și liniște pentru a te putea dezvolta armonios pe toate ariile de interes...

Liviu Alexa: se știa cu multe zile înainte de decizia CCR în cazul Șoșoacă

V-am spus acum câteva săptămâni că, pe măsură ce înaintăm spre alegeri, aerul se va împuți în România cu aromele pestilențiale ale minciunilor...

Ursula von der Leyen, vizită în Republica Moldova, în semn de susținere, înainte de referendum

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va vizita joi Republica Moldova pentru discuții cu președinta Maia Sandu, în semn de sprijin înaintea alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă