3.3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodDouă decenii de răfuieli cu justiţia ale clanului Becali. Bişniţă, evaziune fiscală,...

Două decenii de răfuieli cu justiţia ale clanului Becali. Bişniţă, evaziune fiscală, spălare de bani, violenţă

Bişniţă, afaceri imobiliare dubioase, evaziune fiscală, spălare de bani, falimentarea unor foste întreprinderi de stat, violenţă fizică şi verbală. Acestea sunt acuzaţiile aduse în ultimii ani membrii clanului Becali, multe soldate cu dosare penale. Unul dintre membrii clanului, Giovani Becali, s-a lăudat recent că va candida la preşedinţie.

„Voi candida şi eu la preşedinţie, vom candida toata familia, să ajungem să conducem ţara. Dacă familia noastră va conduce România, aceşti procurori care fac uz de simplu fapt că sunt la DNA nu vor mai exista”, a declarat Giovani Becali, în urmă cu câteva zile, la Realitatea TV. Declaraţia sa vine ca reacţie la faptul că procurorii au cerut pedeapsa maximă de 20 de ani în dosarul transferurilor dubioase a 12 fotbalişti, caz în care este implicat impresarul, fratele său Victor şi alţi oameni importanţi din fotbal. Giovani Becali a făcut scandal şi în instanţă, unde l-a calomniat şi ameninţat pe judecător. „O să vedeţi ce o să fie la televizor săptămâna asta”, ar fi spus vărul finanţatorului Stelei Gigi Becali.

Bişniţă cu bilete de cinema

Cine sunt, de fapt, membrii clanului Becali? Fraţii Giovani şi Victor Becali, precum şi vărul lor Gigi Becali se trag dintr-o familie de aromâni din Albania care la sfârşitul anilor 50 s-a stabilit în zona Pipera, lângă Bucureşti. Aici, tatăl finanţatorului Stelei a început să facă afaceri cu oi, sub oblăduirea autorităţilor locale comuniste, pe care le mituia, după cum au susţinut mai multe ziare centrale. Deoarece comuniştii îi pedepseau pe cei care nu aveau un loc de muncă, Gigi Becali a fost nevoit să lucreze înainte de revoluţie ca lăcătuş-mecanic şi fochist. Vărul său, Victor Becali, a fost angajat într-un service-auto. Cel de-al doilea văr, Giovani Becali, făcea bişniţă încă din timpul liceului, conform Evenimentul zilei. Dimineaţa cumpăra bilete la cinema, pe care le vindea seara la suprapreţ. Apoi a încercat de mai multe ori să fugă din ţară şi în anii ’80 a reuşit să ajungă în Germania. Pentru că nu avea un venit stabil, păcălea turiştii vânzându-le ceasuri Rolex contrafăcute, arăta aceluiaşi ziar.

Adevărata expansiune a clanului a început după 1990 şi a continuat până la momentul în care Gigi Becali a fost declarat cel mai bogat român, cu o avere estimată de revista Capital la două miliarde de euro. Doar actuala criză economică a mai tăiat din avântul financiar al aşa-numitului „latifundiar din Pipera”.

Acuzaţi de acte de violenţă

Giovani şi Victor Becali sunt cei mai cunoscuţi impresari FIFA români, care au dominat piaţa transferurilor de fotbalişti în anii ’90. În acelaşi timp, cei doi  sunt familiari cu procurorii, iar Giovani Becali a fost implicat de-a lungul timpul în mai multe scandaluri violente. În 2006, pe numele său a fost depusă o plângere penală pentru sechestrare din partea unui partener de table al acestuia din urmă. Giovani a pierdut mai multe partide şi a considerat că zarurile sunt măsluite. Deoarece partenerul său nu a vrut să rejoace cu alte zaruri, Becali s-a enervat şi l-a lovit, relata în acel an ziarul Averea.

Nu a fost singura ieşire violentă a impresarului cauzată de pierderile la jocurile de noroc. Tot în 2006, cazinoul Hilton a vrut să-l pună pe lista neagră, deoarece Giovani Becali a făcut scandal după ce a risipit într-o singură noapte, la ruletă şi black-jack, 350.000 de euro. Impresarul a considerat că jocurile sunt măsluite şi a chemat Poliţia, Garda Financiară şi Biroul Român de Metrologie. În urma verificărilor, s-a dovedit că mesele nu erau trucate, scria Libertatea.

Unul dintre cele mai problematice dosare penale pentru Giovani Becali a fost deschis în 2005, când a lovit pe trecerea de pietoni un copil, jucător de polo în echipa de juniori a Clubului Dinamo, şi apoi a părăsit locul accidentului. Se grăbea pentru a ajunge la conferinţa de presă prin care se anunţa că a devenit preşedinte executiv al aceluiaşi club, după cum publica presa vremii. Ulterior, Giovani Becali a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 2 la doi ani de închisoare cu suspendare  pentru părăsirea locului accidentului. În urma recursului, Tribunalul Bucureşti  l-a achitat definitiv. Presa a acuzat atunci că impresarul ar fi primit ajutor chiar din partea procurorilor pentru a scăpa.

Spălare de bani şi evaziune

Victor Becali a fost cercetat penal, în 2005,  împreună cu vărul său Gigi Becali, pentru spălare de bani. Cei doi au fost suspectaţi că ar fi pus la punct un sistem prin care ar fi scos din ţară sute de miliarde de lei vechi, menţiona Evenimentul zilei în 2005. Victor Becali şi finanţatorul Stelei ar fi trecut fondurile respective prin mai multe firme fantomă, iar pentru a justifica surplusul de bani ar fi emis chitanţe, bonuri fiscale şi acte de înregistrare fiscală fără acoperire. Conform documentelor anchetatorilor, numai în anul 2004, ar fi „spălat” astfel 120 de miliarde de lei vechi.

continuare în pagina 2

Tot Victor Becali a mai fost implicat împreună cu fratele său Giovani într-un dosar privind mafia fotbalului din Belgia. În 2009, vicepreşedintele clubului Standard Liege era anchetat pentru evaziune fiscală în legătură cu mai multe transferuri ilegale, printre care şi cel al dinamovistului Liviu Ciobotariu, intermediat de Giovani Becali. Mai mult, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie a scris că transferurile fotbaliştilor români ar fi fost administrate de o grupare care de întindea până în Brazilia, iar filiala din România ar fi fost condusă de fraţii Becali.

În fine, cei doi Becali au fost arătaţi cu degetul de fotbalistul Gabi Tamaş, care s-a plâns că ar fi fost înşelat de aceştia cu 600.000 de euro, după cum a reclamat site-ul stl.ro. Jucătorul s-a trezit că trebuie să plătească această sumă fiscului francez, impozit pe profit pentru banii câştigaţi la Auxerre. Numai că Tamaş a fost asigurat de impresarii săi că ar fi plătit ei taxele, arată stl.ro, ceea ce în realitate nu s-ar fi întîmplat Giovani şi Ioan Becali însuşindu-şi banii. Prin urmare, Tamaş ar fi renunţat la serviciile de impresariat al celor doi, dar a plătit restanţa din buzunar.

Schimbul penal cu MapN

Gigi Becali este cel mai cunoscut dintre membrii familiei. Faima i se datorează finanţării clubului de fotbal Steaua Bucureşti. Totodată, el este şi personajul cu cele mai multe implicări în dosare penale. Prima afacere importantă a lui Gigi Becali după 1989, povestită chiar de el ziarului Click, a fost comerţul cu blugi . „Când alţii luau două perechi de la turci, eu aduceam zece TIR-uri pe săptămână”, a povestit controversatul om de afaceri. Acesta susţine că a pornit cu 200.000 de dolari pe care i-a moştenit de la tatăl său şi 100.000 de dolari împrumutaţi de la Gheorghe Hagi. Ulterior, Gigi Becali a început să cumpere terenuri în Pipera, iar în 1999 a intrat în prima combinaţie care avea să-i aducă un dosar penal:  a dat un teren de 21,5 hectare din comuna Ştefăneşti, din Ilfov, la schimb cu unul de 20,9 de hectare deţinut de Ministerul Apărării Naţionale în Băneasa. Procurorii au considerat ulterior că schimbul nu a fost echitabil, pagubă adusă statului fiind apreciată la de 893.000 de dolari. Finanţatorul Stelei, ministrul Apărării de atunci, Victor Babiuc, şi mai mulţi generali au fost trimişi în judecată, dar procesul nu s-a terminat nici acum. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis să grăbească rezolvarea lui pentru că faptele se prescriu în iulie 2012.

Achitat în dosarul sechestrării de persoane

Cea mai puternică lovitură pentru Gigi Becali a venit în aprilie 2009, când a fost arestat preventiv pentru sechestrare de persoane. Omul de afaceri a fost acuzat că le-a ordonat bodyguarzilor săi să-i închidă într-un bar pe trei bărbaţi care i-au furat un autoturism de lux. Gărzile de corp au fost acuzate de procurori că au acţionat cu violenţă pentru a-i prinde pe hoţi şi că i-ar fi supus la două ore de chinuri fizice şi psihice. Finanţatorul Stelei a fost eliberat din arest preventiv după aproximativ două săptămâni. În octombrie 2011 a fost achitat definitiv de către judecători, pe motiv că nu există elemente constitutive ale infracţiunii, instanţa considerând că cele trei persoane au mers în bar de bună voie. În dosar a fost totuşi condamnat la un an de închisoare cu suspendare doar o gardă de corp a lui Becali, pentru uz fără drept de armă neletală.

 „Dosarul Valiza”, cum a fost numit de media, se referă la acuzaţia de mită pe care Gigi Becali a primit-o atunci când a încercat să ofere jucătorilor de la Universitatea Cluj 1,7 milioane de euro pentru a câştiga meciul cu CFR Cluj, ceea ce i-ar fi permis echipei Steaua să câştige campionatul. Banii au fost reţinuţi, iar latifundiarul a fost trimis în judecată în 2008. Procesul a ajuns în faza finală, dar judecătorii au amânat săptămâna aceasta luarea unei decizii. Patronul clubului din Ghencea a ameninţat că va cere 500.000 de euro dobândă pentru banii sechestraţi în tot acest timp.

A speriat măicuţele cu buldozerul

Măicuţele de la mănăstirea Christiana, de lângă Bucureşti, au susţinut că Gigi Becali şi un nepot al său a încercat să le intimideze în 2008, cu buldozerul. Miza: finanţatorul Stelei dorea să intre în posesia unui teren de 15.000 de metri pătraţi, care aparţinea lăcaşului de cult şi care la vremea respectivă era estimat la 30 de milioane de euro. Măicuţele au depus plângere la poliţie împotriva nepotului, potrivit Cotidianul, iar ca replică Gigi Becali ar fi cerut înapoi o donaţie de două milioane de dolari pe care ar fii făcut-o Patriarhiei, supărat că nu primeşte.

Nu toate afacerile latifundiarului s-au terminat cu dosare penale, dar asta nu înseamnă că au fost mai puţin controversate. Una dintre acestea vizează falimentarea Avicola Iaşi, o fostă societate de stat privatizată, care a intrat în posesia clanului în 2004, iar acum se află în reorganizare judiciară. Gigi Becali este acuzat că a îndatorat până la refuz firma, care din 450 de angajaţi cât avea în 2004, mai are acum doar 15. „Când au început să scadă vânzările, şefii Avicola au împrumutat bani de pe piaţă. Apoi, s-a ajuns în situaţia ca nimeni să nu mai vrea să împrumute societatea, aşa că cel care a oferit împrumuturi a fost chiar Gigi Becali, care avea de recuperat la un moment dat 33 de milioane de lei”, scria presa din Iaşi. Mai mult, conform presei ieşene, patronul este acuzat că a uitat să plătească 500.000 de păsări comandate de la doi fermieri din Botoşani, care ar fi rămas cu o pagubă de un milion de euro.

continuare în pagina 3

Gigi Becali a fost intrat în conflict şi cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pe motiv că şi-ar fi falsificat declaraţia de avere. DNA i-a deschis dosar penal în 2008 pentru acuzaţia de dare de mită, în cazul unei sume de bani pe care ari încercat să o dea funcţionarilor din Ministerul Apărării şi a mai fost cercetat într-un caz privind sponsorizări ilegale către PSD, el fiind acuzat că ar fi dat un teren unui ministru. Mai mult, ziarul Evenimentul Zilei a scris în 2005 că procurorii ar fi îngropat un caz în care patronul Stelei şi partenerul său de afaceri Teia Sponte erau acuzaţi de prejudicierea unui fost IAS de la marginea Capitalei cu aproximativ 13 miliarde de lei vechi.

Victor Becali pentru RL: „Suntem acuzaţi pe bază de presupuneri”

Victor Becali afirmă că dosarele penale care li s-au făcut lui şi fratelui său sunt absurde. „În rechizitoriul din dosarul ăsta al transferurilor, procurorul spune „se presupune că”. Dacă în România lui 2012 mai poate fi condamnat un om pentru o presupunere pentru evaziune fiscală, pentru spălare de bani, asta e”, ne-a declarat impresarul. Acesta a negat, de asemenea, că l-ar fi înşelat pe fotbalistul Gabi Tamaş. „El nu m-a dat în judecată, nu a spus niciodată aşa ceva. Nu e vina noastră că trebuie să plătească taxe statului francez”, a menţionat Victor Becali.

Acesta a insistat pe faptul că nu are nici o relevanţă ce meserii au avut membrii clanului înainte de Revoluţie. „Am lucrat într-un service auto. Şi? Nu înseamnă nimic că unii dintre noi au muls oi”. În fine, Victor Becali ne-a atras atenţia că fratele său a fost achitat în cazul accidentului auto petrecut în 2005.

Gigi Becali şi Giovani Becali nu au putut fi contactaţi.

Cele mai citite

Soluții de depozitare inteligentă pentru șoproane de grădină  

Șoproanele de grădină aduc numeroase beneficii, însă o soluție de depozitare inteligentă poate spori în mod semnificativ eficiența acestora. Fie că alegi un...

Lamine Yamal s-a accidentat și pierde meciurile din naționala Spaniei! Cât va lipsi starul Barcelonei

Leziunea la gleznă suferită în meciul din Liga Campionilor împotriva Stelei Roșii îl ține pe tânărul jucător spaniol în afara terenului. Lamine Yamal, tânărul talent...

Brânza de lux a devenit ținta hoților. Sume colosale pe piața neagră

Furtul de alimente, în special de al brânzeturilor de lux, este o problemă în creștere la nivel global și costă industria alimentară între 30...
Ultima oră
Pe aceeași temă