7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodDirectorul de la Brukenthal: Să mă dea afară. Eu nu demisionez

Directorul de la Brukenthal: Să mă dea afară. Eu nu demisionez

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, este implicat ­în­tr-o nouă controversă. După ce, în urmă cu câteva săptămâni, a comis o gafă imensă când şi-a anunţat sprijinul pentru candidatura Timişoarei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, deşi instituţia pe care o conduce ar trebui să fie una neutră în evaluarea celor şapte oraşe înscrise în cursă, de această dată el a intrat în conflict cu cel mai apreciat director de muzeu din Transilvania. Este vorba de Sabin Luca, de la Muzeul Bruken­thal din Sibiu, căruia i-a cerut demisia pentru că a îndrăznit să se plângă presei de bugetul prea mic ce îi fusese repartizat. Sabin Luca a declarat, pentru RL, că nu va demisiona. „Demisia este un act unilateral.

Dacă vor, pot să îmi studieze contractul de management, să îi găsească vreo fisură şi să mă dea afară. Însă, în acest caz îi voi da în judecată şi voi obţine despăgubiri considerabile. Îmi pare rău dacă domnul ministru s-a simţit ofensat. Ca persoană, îmi cer scuze publice, cu toată sinceritatea. Însă ca manager trebuie să îmi apăr instituţia!“, ne-a declarat Sabin Luca. Acesta a declarat că a încercat de mai multe ori să obţină o suplimentare de buget pentru Muzeul Brukenthal, însă fără nici un rezultat. Totuşi, la câteva ore după ce a organizat o conferinţă de presă în care a dezvăluit situaţia dramatică în care se află prestigioasa instituţie de cultură, Ministerul Culturii a majorat bugetul, la un nivel normal. „Cred că este la mijloc o greşeală. În nici un caz nu este a domnului ministru, ci a altcuiva, care refuză să şi-o asume“, consideră Sabin Luca.

Cifrele care au declanşat ­disputa

Întreg scandalul la una dintre cele mai cunoscute instituţii culturale din Europa a pornit după ce managerul Sabin Luca a ţinut să facă publice problemele cu care se confruntă Muzeul Brukenthal. Acesta a organizat o conferinţă de presă chiar de 1 aprilie, însă, la prima vedere, nu a părut nimic ireal în declaraţiile sale. Oficialul unei instituţii care a reprezentat un mare avantaj în desemnarea Sibiului drept capitală culturală europeană în anul 2007 a scos la iveală marile probleme financiare ale muzeului, în frunte cu imposibilitatea de a plăti facturile lunare la curent, gaz sau chiar pază. Potrivit acestuia, Ministerul Culturii a alocat doar 21.000 lei pe luna martie, o sumă de nouă ori mai mică decât era necesar pentru ca activitatea muzeului să nu aibă de suferit. Sabin Luca a spus că doar plata utilităţilor va costa aproape 200.000 lei şi, pentru ca facturile să nu mai crească în viitor, căldura a fost oprită, mai multe expoziţii vor fi închise, iar la curent se va face o economie drastică. „Suntem obligaţi să luăm o serie de măsuri. Astfel, în fiecare birou am decis să funcţioneze doar un bec, iar centrala termică a fost oprită de săptămâna trecută.

De asemenea, se închid patru expoziţii din Palatul Brukenthal şi întreg parterul Palatului. Pentru că, oricum, aceste măsuri nu sunt îndeajuns, se va închide, în totalitate, Muzeul de Istorie a Farmaciei şi Muzeul de Arme şi Trofee de Vânătoare. Pe de altă parte, în toate celelalte sedii şeful de secţie şi muzeograful de serviciu au obligaţia să umble prin expoziţii tot timpul şi, acolo unde nu sunt vizitatori în sală, să stingă lumina. Ne simţim ca la priveghi în muzeu, este frig şi întuneric, dar poate că ne-am atins visul“, a spus atunci managerul muzeului sibian. La o zi după aceste declaraţii, Ministerul Culturii a remis un comunicat prin care a dat de înţeles că, de fapt, Muzeul Brukent­hal a primit bani suficienţi, însă Sabin Luca ar fi ignorat, cu bună ştiinţă, acest lucru.

„Pe 29 martie, secretarul de stat şi secretarul general al Ministerului Culturii i-au comunicat managerului Muzeului Brukenthal că ­situaţia a fost rezolvată, fiind alo­cată o suplimentare de 700.000 lei doar pentru primul semestru al anului 2013. Cu toate acestea, managerul a ţinut o conferinţă de presă în data de 1 aprilie 2013, în care a prezentat tendenţios situaţia muzeului şi nu a arătat că soluţia a fost găsită cu maximă promptitudine. ­Managerul a anunţat, de asemenea, că a trecut la închiderea parţială a muzeului. În acest fel, managerul a încălcat grav atât etica profesională, cât şi mandatul încredinţat de Ministerul Culturii. Pentru acest dublu motiv i s-a cerut ­să-şi prezinte de îndată demisia“, a fost răspunsul venit de la minister. Primarul Klaus Johan­nis nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere legat de situaţia în care a ajuns ­Muzeul Brukent­hal.

Cele mai citite

Avertizare meteo: Cod galben de ninsori viscolite și polei în sud-estul României

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben pentru ninsori viscolite și polei în județele Tulcea, Constanța, și partea de est...

Modificări fiscale pregătite: Guvernul analizează măsuri care ar putea reduce venitul net al salariaților

În contextul unui deficit bugetar crescut și al presiunilor pentru reforme fiscale, guvernul și partidele politice dezbat propuneri care ar putea schimba semnificativ sistemul...

Bitcoin suferă o scădere de 5% pe fondul volatilității pieței

Bitcoin a înregistrat o scădere semnificativă de 5%, ajungând la aproximativ 96.000 de dolari pe unitate, în timpul unei sesiuni de tranzacționare marcate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă