1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodCetatea Sebesului, in cautarea stralucirii pierdute

Cetatea Sebesului, in cautarea stralucirii pierdute

» Municipiul Sebes din judetul Alba ar putea fi recunoscut in Romania nu numai prin faptul ca este cea mai tranzitata localitate urbana din tara, peste 40.000 de autovehicule traversand zilnic teritoriul sau, ci si pentru ca detine importante monumente istorice, dintre care se detaseaza cetatea medievala, foarte putin cunoscuta si promovata atat la nivel local, cat si national.

Fortificatia medievala a orasului Sebes se inscrie in categoria celor de maxima importanta, intrucat reprezinta un prototip arhaic al sistemului sau defensiv, transformarile din perioada moderna fiind relativ minore. Din punct de vedere strategic, Sebesul detinea la vremea respectiva o pozitie preferentiala. A intrat in literatura de specialitate ca prima cetate oraseneasca pentru care s-a pastrat un act oficial de constructie. La 23 noiembrie 1387, o delegatie a orasului a obtinut de la regele Sigismund de Luxemburg dreptul de a se inconjura cu un zid de piatra, de teama invaziilor turcesti. Fortificatia care inconjura orasul medieval a fost ridicata in mai multe etape, avand turnuri de aparare aflate in intretinerea breslelor si patru porti de acces. Initial, orasul avea o prima fortificatie, ridicata pe la mijlocul secolului al XIII-lea, in jurul actualei biserici evanghelice. Noul sistem defensiv, construit cu acordul regelui in anul 1387, este reprezentat de o curtina de forma dreptunghiulara, cu colturi rotunjite, adaptate intr-o oarecare masura terenului, cu perimetrul de 1.700 metri si suprafata de aproape 20 hectare.

 

Incinta a fost ridicata din piatra de rau legata cu mortar. Inaltimea ei nu depasea sapte metri, iar grosimea era in medie de 1,20 metri. De la inceput, curtina orasului era prevazuta cu o serie de turnuri. Sunt cunoscute opt asemenea turnuri. In prezent s-au mai pastrat turnurile Croitorilor, Studentului, al Cismarilor si cel semicircular. Turnul Croitorilor, denumit astfel dupa breasla care activat aici, este asezat in coltul de sud-est al orasului, are o forma patrata, cu laturile de cinci metri, fiind confectionat din piatra bruta de rau, legata cu mortar de var. Zidul are o grosime de un metru. Turnul are parter si patru nivele, sustinute pe grinzi de lemn. Primele doua nivele apartin fazei incipiente, iar celelalte au fost adaugate ulterior, probabil in secolele XV-XVI.

Povestea "studentului din Romos"
Denumirea Turnului Studentului vine de la evenimentul petrecut in vremea atacului turcesc din anul 1438, cand intreg sudul Transilvaniei a fost devastat. Sebesul nu a scapat de invazia turceasca, fiind pradat, incendiat si distrus, iar multi locuitori au fost ucisi sau dusi in robie. Din grupul de localnici care au rezistat pana la sfarsitul bataliei facea parte si un elev, Cristian Kloos, cunoscut sub denumirea de "Studentul din Romos". Turnul Studentului a ramas de atunci pentru localnici un simbol al rezistentei impotriva dusmanilor. O scrisoare din San Michele, datata 12 decembrie 1458, aminteste de aceste evenimentele din viata tanarului dus in robie de turci, vandut si inchis de mai multe ori pana cand a fost eliberat de ultimul sau stapan, dupa 22 de ani. Studentul si-a povestit ulterior viata intr-o carte aparuta in prima editie la Roma, in anul 1475. Cartea a avut o mare circulatie, la timpul sau, in aproape toate tarile Apusului.

Promisiuni
"Esenta Sebesului este zona burgului german, in care se regaseste si cetatea. Prin programe specifice vom pune in valoare aceasta zona, pentru a deveni cu adevarat emblema orasului. Din pacate, exista probleme cu cativa proprietari care au construit locuinte in zona de protectie a cetatii, fara autorizatie. Rezolvarea tine insa de Ministerul Culturii, de unde asteptam o decizie. Primaria a actionat corespunzator in aceasta situatie", a declarat primarul din Sebes, Mugurel Liviu Sarbu.

» Intemeiat de sasi
Orasul Sebes a fost intemeiat in secolul al XII-lea de colonistii sasi veniti la chemarea regelui Ungariei. In Sebes s-au stabilit populatii provenite din zona Rinului si a Moselei (regiunea Luxemburgului si a vestului Germaniei de astazi). Denumirea de "sasi transilvaneni" provine din confuzia facuta de Cancelaria regelui Ungariei, pentru care toate populatiile germane erau "saxones", "sasi". Germanii din Sebes au fost de fapt franconi de pe Rin, "Rheinfranken". Sebesul Sasesc a fost unul din cele mai importante orase ale Transilvaniei medievale, devenind una din cele sapte cetati ale tarii.

» Stiluri combinate
In centrul orasului se afla un alt monument istoric important, Biserica Evanghelica. A fost proiectata in 1250 ca o basilica de tip romanic tarziu. In 1361 s-a revenit asupra planului initial, proiectandu-se o biserica mai mare, in stil gotic. Constructia a fost sistata in 1382 din lipsa de fonduri. Valoarea acestei biserici este multipla. In primul rand, ea se impune prin caracterul mixt al stilului arhitectural: in timp ce partea de vest pastreaza specificul bazilicii romane, partea de est este realizata in stil gotic. In interior se remarca valorosul altar din corul bisercii, cu sculpturi si picturi purtand amprenta stilului gotic tarziu in care se observa insa si influenta Renasterii. In secolul al XV-lea biserica a fost inconjurata cu un zid inalt, prevazut cu metereze. Din prima jumatate a secolului al XVI-lea, monumentul serveste ca edificiu de cult al Parohiei Evanghelice din Sebes. Biserica a fost restaurata in anii 1960-1964.

Cele mai citite

Președintele Germaniei dizolvă parlamentul și declanșează alegeri anticipate

Decizia vine după prăbușirea coaliției guvernamentale conduse de Olaf Scholz, iar alegerile vor avea loc pe 23 februarie 2025. Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a anunțat...

Prognoza meteo pentru Anul Nou și luna ianuarie 2025: Vreme mai caldă decât de obicei

Meteorologii au emis o prognoză detaliată pentru perioada sărbătorilor de Anul Nou și pentru luna ianuarie 2025, anunțând temperaturi mai ridicate decât cele normale,...

2024, anul căldurii extreme și al dezastrelor naturale: Cum a afectat încălzirea globală lumea

În 2024, încălzirea globală a generat condiții meteorologice extreme în întreaga lume, de la valuri de căldură insuportabile până la inundații devastatoare și cicloni...
Ultima oră
Pe aceeași temă