13 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFood„Aurul Moscovei", cauza uciderii lui Falcone?

„Aurul Moscovei”, cauza uciderii lui Falcone?

În Italia, autorităţile au marcat două decenii de la asasinarea judecătorului italian anti-mafia, Giovanni Falcone, dar flagelul mafiei şi al criminalităţii organizate este departe de a fi eradicat. „Panorama” reia o ipoteză privind cauza posibilă a lichidării lui Falcone.

 

Exact trei zile după uciderea lui Giovanni Falcone, cotidianul moscovit Noua Izvestia publica o ştire care a trecut neobservată în Italia, relatează publicaţia Panorama.Era 26 mai 1992. Ziarul rus dezvăluia că între finele lunii mai şi primele zile ale lunii iunie acelui an, Falcone urma „să revină la Moscova pentru a coordona cercetările privind transferurile banilor PCUS în conturi din străinătate”.

 

Pista numită atunci „aurul Moscovei”, cercetată şi apoi abandonată, rămâne şi astăzi cea mai misterioasă şi sugestiv posibilă cauză a asasinării judecătorului Falcone. Potrivit Noii Izvestia de acum două decenii, magistratul, atunci director general pentru afaceri penale în Ministerul Justiţiei, fusese însărcinat – de fostul preşedinte al Italiei, Francesco Cossiga, cu coordonarea anchetei privind o uriaşă reciclare de fonduri ale PCUS în Italia. Falcone „lucra în cooperare cu echipa specială care se ocupa de aceeaşi problemă la Moscova”. Italia, preciza Izvestia, „făcea parte dintr-o reţea de ţări în care banii PCUS şi ai statului sovietic dispăreau ca fumul. Doar în anii 70, şase milioane de dolari au fost transferaţi anual „ca ajutor frăţesc” de către Biroul Politic. „Nu este exclus, potrivit Izvestia, ca fondurile partidului şi statului (ruse) să fi fost pompate în structuri italiene oculte. Prin intermediul unor ţări terţe, sub formă de comisioane ascunse pentru contracte dezavantajoase şi ca profituri derivate din traficul ilegal de aur şi alte metale preţioase. Italia nu a fost aleasă întâmplător pentru investiţiile partidului comunist sovietic: structura dezvoltată a mafiei, poziţia de forţă a comuniştilor locali, contacte solide stabilite în timp, totul promitea mari profituri investiţiilor PCUS”.

Anchetatorii ruşi din 1992 suspectau că miliardele transferate clandestin de PCUS în Italia ar fi fost reciclate nu numai prin întreprinderi legale ci, mai ales,  prin canale mafiote.

La 23 mai 1992, pe şoseaua care leagă aeroportul de centrul oraşului Palermo, maşina care îi transporta pe judecătorul Giovanni Falcone, soţia şi trei poliţişti din escortă, a fost spulberată de o explozie violentă – 500 kg de explozibili fuseseră plasate sub bitum. Aflat de opt ani în echipa de luptă anti-mafia în Italia, Falcone iniţiase în 1987, împreună cu amicul său, judecătorul Paolo Borsellino, maxiprocesul din Palermo contra mafiei, încheiat cu 360 de condamnări. Două luni după asasinarea sa, a fost ucis şi Borsellino.  

Cele mai citite

Supercupa Italiei: AC Milan- Inter Milano 3-2

AC Milan a câştigat Supercupa Italiei la fotbal, după ce a învins-o pe Inter Milano cu scorul de 3-2 (0-1), în finala desfăşurată, luni...

Două cabluri submarine NATO din Marea Baltică, reparate după presupusul sabotaj. Investigațiile continuă

Două cabluri submarine de telecomunicații NATO din Marea Baltică, presupus sabotate, au fost reparate luni, potrivit lui Jaakko Wallenius, responsabil cu securitatea la compania...

Amenzi rutiere trimise acasă: Sistemul e-SIGUR, implementat deja pe trei drumuri din România

Poliția Română a lansat sistemul e-SIGUR, care permite sancționarea șoferilor ce depășesc limitele de viteză fără a mai fi opriți în trafic. Camerele radar mobile...
Ultima oră
Pe aceeași temă