Elevii din România au obţinut ieri locul al doilea în lume la Olimpiada Internaţională de Geografie. Aceasta nu este decât una dintre numeroasele performanţe obţinute în ultimii ani de către elevii de gimnaziu şi liceu. Ce se întâmplă cu aceşti tineri străluciţi după ce-şi termină şcoala? Din păcate mulţi îşi caută viitorul în străinătate.
Statistica pe anul trecut este grăitoare – 173 de premii la concursuri şi olimpiade, câştigate de elevii noştri, de gimnaziu şi de liceu, în domenii dintre cele mai diverse – matematică, biologie, geografie, astronomie, chimie, informatică. Iată informaţiile în detaliu oferite de Ministerul Educaţiei pentru anul 2011 – în privinţa olimpiadelor – zece medalii de aur, 23 de medalii de argint, 17 de bronz şi o menţiune. La concursurile internaţionale, unele putând fi organizate şi la nivel regional, au fost obţinute 25 de medalii de aur, 39 de argint, 17 de bronz şi 41 de menţiuni. Că avem elevi talentaţi nu mai este demult o noutate, iar dovada e că între anii 2001 – 2004, când s-a organizat Centrul Naţional de Excelenţă, spre care veneau creiere de elită din toată ţara, s-au adunat peste 11.000 de elevi capabili să obţină performanţe. Iată deci o plajă largă de selecţie pentru concursurile internaţionale. Nici în acest an situaţia nu diferă – elevii noştri, participanţi la concursuri şi olimpiade internaţionale, dedicate juniorilor sau tinerilor, s-au întors acasă cu mai bine de 50 de medalii. Şi asta este o situaţie provizorie pentru 2012. Calendarul olimpiadelor pe acest an e departe de-a se fi încheiat – urmează alte competiţii în următoarele luni.
Cei mai buni din Europa la Geografie
Cea mai recentă performanţă a fost obţinută de elevii noştri la Olimpiada Internaţională de Geografie, care s-a desfăşurat în Germania, în perioada 21 – 27 august. Lotul nostru olimpic s-a clasat pe primul loc în Europa şi pe locul doi în lume, cu două medalii de aur, una de argint şi alta de bronz. Iată şi numele competitorilor noştri – Constantin Popa este elev în ultima clasă de liceu la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, iar Ştefania Ursică este în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Cei doi au obţinut medalii de aur. Din echipa noastră mai fac parte Andreea Găman, elevă de clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” din Ploieşti – medalia de argint, Traian Tomenco, clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” din Bucureşti.
Promovarea valorilor – marea problemă a României
Avem oameni talentaţi în ţara asta. Problema e ce facem cu ei. Mulţi tineri pleacă în străinătate. Dar nu întotdeauna un salariu mai bun reprezintă principalul motiv. De multe ori e la mijloc cu totul altceva – faptul că în România valorile nu sunt apreciate, că nu reuşeşti să urci pe scara socială pe baza profesionalismului, ci pe cu totul alte „criterii”. E un subiect sensibil pe care l-am abordat într-o scurtă discuţie cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Oficialul nu numai că admite această problemă, dar spune că e absolut necesar să se găsească soluţii pentru ca aceşti tineri deosebiţi să rămână în ţară, după ce termină şcoala, să dea aici măsura capacităţilor lor intelectuale. „Trebuie să găsim modalităţi pentru ca aceşti tineri să rămână în ţară”, a spus ministrul. Franţa ne dă, din acest punct de vedere, un exemplu foarte clar, continuă Ecaterina Andronescu. Francezii au şcoli de elită în diverse domenii, iar absolvenţii de acolo sunt angajaţi în administraţia publică, nu lăsaţi la voia întâmplării. Ce se va întâmpla în România, în următorii ani? Noi suntem încă la nivelul bunelor intenţii şi ale proiectelor aşternute pe hârtie.
Recompense guvernamentale
Ce este deocamdată clar e faptul că olimpicii noştri sunt recompensaţi de către Guvern pentru medaliilor lor. Cuantumul ajunge până la 8.750 de lei pentru cei care au obţinut medalia de aur. Cel care a câştigat doar menţiune primeşte 2.300 de lei din partea statului român. Pentru nişte copii care au spus tranşant, în mai multe rânduri – ne place pur şi simplu o anumită materie şi performăm în domeniul respectiv, fără să ne gândim neapărat la cine ştie ce recompensă – nu banii de acum sunt importanţi, cât viitorul. De care ţara ar trebui să ţină cont. Dacă vrea cu adevărat…