24.3 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodVlad Nistor: România ar trebui să se abţină la votul privind Palestina

Vlad Nistor: România ar trebui să se abţină la votul privind Palestina

Directorul Institutului de Studii Diplomatice din cadrul Universităţii Bucureşti, profesorul Vlad Nistor, a declarat, în emisiunea „Dezbaterile Rl”, moderată de Sabina Fati, că în ceea ce priveşte votul care ar urma să aibă loc la ONU privind recunoaşterea statului Palestina „România ar trebui să se abţină, ar trebui să rămână neimplicată direct în acest joc pentru că nu este unul dintre marii actanţi în această zonă şi pentru că interesul României este de a păstra  cele mai bune relaţii cu ambele părţi, pe de-o parte cu statul Israel şi pe de altă parte cu Autoritatea Palestiniană şi cu lumea arabă care o sprijină”.

„România cu siguranţă va ţine cont de toate interesele sale strategice fundamentale, de alianţa importantă pe care o are cu Statele Unite, de colaborarea apropiată pe care o are cu statul Israel, dar şi de faptul că este una dintre ţările Uniunii Europene cu o relaţie deschisă către Autoritatea Palestiniană”, a spus Vlad Nistor care a amintit că „la sfârşitul epocii Ceauşescu, România a fost unul dintre puţinele canale de comunicare între cele două părţi tocmai datorită poziţiei deschisă către ambele părti”.

De asemenea, profesorul Nistor a comentat ultima telegramă Wikileaks referitoare la întâlnirea preşedintelui Băsescu cu senatorul american Richard Lugar în care şeful statului îşi expima temerea cu privire la posibilitatea repetării scenariului din Georgia în Transnistria.

„Trebuie luat în calcul momentul în care avea loc această discuţie: intervenţia armatelor Federaţiei Ruse în Georgia era în curs, era fierbinte. Momentul este acela al unor prime demersuri diplomatice pentru detensionarea realităţilor pe malul celălalt al Mării Negre. Preşedintele Băsescu a spus, ca orice şef de stat conştient, că Statul Major şi alţi decindeţi miliari au luat în calcul tot felul de posibilităţi prin care se afla şi aceea ca Federaţia Rusă să provoace un incident şi într-o altă zonă de conflict îngheţat, cum este Transnistria”, a mai argumentat Vlad Nistor.

În plus, a mai explicat Vlad Nistor, „există posibilitatea ca partenerii americani, să fi avut mult mai multe informaţii decât avea preşedintele Băsescu, iar prin urmare informaţiile pe care ei le aveau să îi fi făcut să fie mult mai calmi decât orice român putea să fi, referitoare la intenţiile Federaţiei Ruse într-o parte sau alta a globului”.

 

Cele mai citite

Cercetătorii anunță un nou vortex polar. Cum ne afectează

Vortexul Polar, un fenomen atmosferic esențial care influențează vremea de iarnă în emisfera nordică, începe să se dezvolte în stratosfera deasupra Polului Nord odată...

Maia Sandu a prins cutremurul din România în direct la televiziunea publică Moldova 1

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacţionat cu calm luni, când un cutremur produs în România învecinată a zdruncinat studioul în care dădea un...

Creștere de 4,8% a cifrei de afaceri din industrie în primele șapte luni ale anului

Cifra de afaceri din industrie, atât pe piața internă, cât și pe cea externă, a înregistrat o creștere de 4,8% în primele șapte luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă