Numărul musulmanilor din lume se va dubla în următoarele două decenii, faţă de nivelul din anii ’90, arată un studiu citat de NewsIn.
În 1990, în lume existau 1,1 miliarde de musulmani, adică mai puţin de 20% din totalul de 5,3 miliarde de oameni. Iar peste 20 de ani vor fi de două ori mai mulţi şi vor reprezenta peste un sfert dintre cele 8,3 miliarde de persoane din lume, potrivit estimărilor studiului.
Pakistanul va depăşi Indonezia şi va deveni ţara cu cea mai mare populaţie musulmană din lume, în condiţiile în care are deja peste 256 de milioane de locuitori, arată raportul.
De asemenea, numărul musulmanilor din Statele Unite va creşte cu peste 100%, pentru a ajunge la 6,2 milioane, iar Afganistanul va avea 50,5 milioane de locuitori, faţă de aproape 28,5 milioane în prezent.
Şi în Israel un sfert din populaţie va fi musulmană peste două decenii, în timp ce teritoriile palestiniene înregistrează deja unul dintre cele mai mari sporuri demografice din lume.
În Europa, în Franţa şi Belgia peste 10% din populaţie va fi musulmană, urmate de Suedia, cu 9,9%. În total, în Europa circa 8% din populaţie va fi musulmană în 2030, potrivit raportului.
Pe de altă parte, în Iran creşterea demografică va fi foarte lentă. Femeile iraniene se numără printre cele cu cei mai puţini copii din lumea musulmană. Ele folosesc metode contraceptive în aceeaşi proporţie cu femeile din SUA – 73%.
Proporţia musulmanilor în populaţia mondială va creşte în special datorită ratei mari a natalităţii, dar şi datorită creşterii speranţei de viaţă din ţările cu populaţie majoritar musulmană, potrivit raportului „Viitorul populaţiei musulmane globale”.
Conversiile la islam vor juca un rol relativ mic în acest fenomen, afirmă raportul. Aparent, islamul pierde aproximativ la fel de mulţi aderenţi pe cât câştigă.
Însă, în pofida creşterii rapide a islamului, creştinismul va rămâne, probabil, cea mai importantă religie din lume şi în următorii 20 de ani. În prezent există peste două miliarde de creştini în lume – între 30% şi 35% din populaţia globală – şi este puţin probabil ca în 2030 să existe mai puţin de 2,2 miliarde de creştini, potrivit raportului.