1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodJudecătorul Alexandru Şerban(CSM): Judecătorii sunt plătiţi suficient de bine ca să nu...

Judecătorul Alexandru Şerban(CSM): Judecătorii sunt plătiţi suficient de bine ca să nu devină corupţi

Judecătorul Alexandru Şerban, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, (CSM) a declarat, în emisiunea „Dezbaterile Rl”, moderată de Sabina Fati, că magistraţii nu ar trebui să mai cedeze tentaţiilor din moment ce au salariul destul de mare.

„Sincer, eu nu pot să înţeleg de ce devin coruptibili. La ora actuală, noi, judecătorii şi procurorii, suntem plătiţi suficient de bine astfel încât tentaţiile materiale să nu fie un element determinant”, a explicat judecătorul Şerban.

„Chiar nu pot să înţeleg ce este în mintea unor astfel de colegi care aleg o astfel de cale de a merge pe un drum total opus celui pentru care a intrat în sistemul acesta, pentru că noi am intrat aici să facem dreptate”, a mai spus judecătorul.

Cristina Guseth: Cel mai lung proces pe care l-a avut un judecător american de la Curtea Supremă, la sfârşit de carieră, a fost de trei ani

În legătură cu durata foarte mare a proceselor în România, subliniată şi în ultimul raport al Comsiei Europene, Cristina Guseth, preşedinta Freedom House, care coordonează o serie de proiecte pentru reformarea justiţiei, prezentă de asemenea în emisiunea „Dezbaterile Rl”, a spus că „ONG-urile care derulează proiecte în domeniul justiţiei ne-am dori foarte mult ca CSM să fie mai ferm şi să ceară judecătorilor de la Înalta Curte urgentarea acestor proces pentru că, altfel, se creează o lipsă de încredere şi se aruncă în derizoriu lupta anticorupţie”.

Mai mult, Cristina Guseth, a dat exemplul unui judecător american, aflat la sfârşitul carierei, pentru care cel mai lung process din carieră a durat trei ani, în timp ce în România multe procese ale marilor corupţi sunt tergiversate şi chiar se apropie de termenul de prescripţie.

„Pot să vă spun ce mi-a spus un judecător după ce a venit din Statele Unite şi acolo i s-a spus de către un judecător de Curte Supremă, în vârstă, că cel mai lung proces din cariera sa profesională a durat trei ani.” Mai mult, a mai spus Cristina Guseth, „la Chişinău, am fost una dintre judecătoriile despre care se spune că sunt cele mai moderne de acolo, unde judecătorii intrau în fiecare zi în sala de judecată”.

Alexandru Şerban a precizat că în România, din cauza numărului amre de dosare şi al lipsei de săli de judecată, judecătorii intră la şedinţe o dată sau de două ori pe săptămână, depinde de tribunal, specificând că, la Curtea de Apel Braşov, de unde provine, erau 31 de judecători şi numai trei săli de judecată.

5 priorităţi în justiţie

Judecătorul Alexandru Şerban, membru CSM, a precizat că, în opinia sa, cinci priorităţi în ceea ce priveşte reformarea justiţiei ar fi: „o justiţie independentă, atât o independenţă din punct de vedere material cât şi a judecătorilor în sine; o justiţie responsabilă, cu accent mai mult pe responsabilizarea noastră decât pe răspundere; apoi, este nevoie de transparenţă; este nevoie de proceduri mai clare şi de redimensionarea schemelor de personal, din perspectiva noilor Coduri care vor schimba cu totul mersul sistemului judiciar.”

Cele mai citite

China dezvăluie un nou avion de luptă cu performanțe uimitoare

Un nou avion de luptă chinezesc cu rază lungă de acțiune a fost observat în zborul său inaugural, atrăgând atenția lumii datorită designului său...

Programul de guvernare: 10 măsuri esențiale pentru sprijinirea firmelor

Guvernul propune un program de modernizare economică sustenabilă pentru România, axat pe sprijinirea firmelor, reducerea birocrației și accelerarea digitalizării. Potrivit unei analize Termene.ro, obiectivul...

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă