7.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodPe urmele lui Said Bahaji, unul dintre ultimii fugari ai grupării Al...

Pe urmele lui Said Bahaji, unul dintre ultimii fugari ai grupării Al Qaeda din Hamburg

La zece ani după producerea atentatelor care au dus la prăbuşirea Turnurilor Gemene din New York, cetăţeanul german de origine marocană, Said Bahaji, unul dintre ultimii membri ai grupării Al Qaeda din Hamburg s-ar afla în Pakistan, unde ar lucra în continuare pentru aripa de propagandă a grupării teroriste, potrivit ediţiei online a cotidianului german Spiegel.

Jurnaliştii germani scriu că în mai 2010, unul dintre cei mai căutaţi criminali, Said Bahaji, şi-a făcut apariţia în Mir Ali, un oraş din regiunea Waziristan, considerată a fi scăpată de sub controlul legii. La sosirea în Pakistan, Bahaji era însoţit de soţie şi de copii, iar împreună au căutat o casă unde mai trăiau de ceva vreme mai mulţi cetăţeni germani. Bărbatul de origine marocană a venit din Hamburg pentru a se alătura jihadului şi pentru a lupta, scriu jurnaliştii de la Spiegel, iar vestea că se află în Mir Ali s-a răspândit repede în această zonă din apropierea graniţei cu Afganistanul, unde se găsesc foarte mulţi militanţi islamişti.

Bahaji i-a povesti unui alt cetăţean german, aflat în aceast regiune a Pakistanului, că a călătorit fără acte, după ce şi-a abandonat documentele care atestau că este cetăţean german în urma unui raid aerian al americanilor. Într-adevăr, trupele pakistaneze i-au găsit paşaportul în 2009, într-un sat din Waziristan.

Bahaji nu a stat în Mir Ali decât o singură zi, apoi, împreună cu soţia şi copiii săi şi-au pierdut urma în teritoriul puţin cunoscut care separă Pakistanul de Afganistan.

În vârstă de 36 de ani, Bahaji care este printre ultimii fugari din celula Al Qaeda din Hamburg, a părăsit din Germania cu opt zile înainte de declanşarea „Operaţiunii Marţea Sfântă”, aşa cum sunt cunoscute atacurile de la 11 septembrie. Jurnaliştii germani îl descriu pe Said Bahaji ca pe un „fenomen fascinant” fiindcă bărbatul reuşeşte să reziste de zece ani într-una din cele mai periculoase regiuni din lume, Waziristan şi a reuşit să scape de atacurile cu drone ale americanilor, de forţele speciale ale CIA şi de agenţii BKA (Biroul Poliţiei Criminale a Germaniei Federale) care l-au urmărit în toţi aceşti ani şi care au fost foarte suprinşi când au aflat de întâlnirea din Mir Ali.

Această informaţie a venit de la Rami Makanesi, un cetăţean german de origine siriană din Hamburg care a fost arestat în iunie 2010 în Pakistan şi a fost condamnat la patru ani şi nouă luni de închisoare pe care îi ispăşeşte în oraşul german Weiterstadt. După arestarea sa, Makanesi a devenit un martor extren de important fiindcă a furnizat informaţii despre Al Qaeda, dar şi despre Bahaji şi despre familia sa. Mărturiile sale au fost completate de Ahmad Sidiqi, un alt islamist care era în Waziristan la acea vreme şi care l-a întlnit pe Bahaji de două ori.

Născut în 1975, Bahaji a fost crescut în spiritul a două culturi: marocană şi germană. Mama sa, Anneliese s-a căsătorit în 1974 cu un marocan, iar când Bahaji avea nouă ani, familia a decis să se mute în oraşul marocan Meknes. După absolvirea liceului, în 1995, Bahaji s-a întors în nordul Germaniei şi s-a înscris la Universitatea Tehnică din Hamburg – Hamburg, specializându-se în informatică. Apoi, i-a întâlnit pe Ramzi Binalshibh şi pe Mohammed Atta, persoanele care mai târziu au devenit oamenii-cheie ai celulei din Hamburg.

Cele mai citite

Mario Rondon se retrage din fotbal! „E timpul”

Atacantul venezuelean, în vârstă de 38 de ani, și-a încheiat cariera profesionistă, după ce a câștigat șase trofee în România cu CFR Cluj și...

Epidemia HMPV în China. Ce știm până acum

Un focar de Human Metapneumovirus (HMPV) în China a atras atenția internațională, inclusiv din partea Indiei, care monitorizează situația îndeaproape. Deși virusul este cunoscut...

Creștere alarmantă a violenței domestice: lovirea și amenințarea, principalele infracțiuni în 2024

La nivel naţional, au fost emise peste 12.000 de ordine de protecţie provizorii, aproape 5.000 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie Numărul faptelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă