Parlamentul a făcut, săptămâna trecută, modificări importante în legislația care îi privește pe consumatorii de energie electrică.
În primul rând, persoanele fizice care vor dori să își instaleze pe casă sisteme de panouri fotovoltaice și vor să livreze energia produsă în rețea vor putea face acest lucru fără a fi nevoiți să se autorizeze ca producător, conform amendamentelor aduse unui proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Astfel, proiectul introduce termenul de „prosumator”, însemnând „clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile, produsă în clădirile sale, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară”.
Pe de altă parte, parlamentarii Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, cea în care s-au făcut aceste modificări, au limitat pragul de putere pentru care au emis noile reguli de la 100 kW la doar 27 kW pe loc de consum. Inițiatorii consideră că „pragul de 20 kW este acoperitor pentru persoanele fizice care alimentează doar consumul de energie electrică al gospodăriilor proprii”. Experții consultați de RL au arătat că, pentru o casă obișnuită, în general se montează instalații fotovoltaice de 3-5 kW, în funcție de consumul zilnic. Astfel, pentru o casă cu un consum de 8-10 kWh pe zi, se recomandă un sistem de 3 kW, în timp ce la un consum zilnic de circa 20 kWh, în medie, se merge pe o instalație fotovoltaică de 5 kW. Conform prevederilor din proiectul de lege, care urmează să fie supus votului final în plenul Camerei Deputaților, „prosumatorii care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice”. Totodată, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă la un preț egal cu prețul mediu ponderat înregistrat în Piața pentru Ziua Următoare (PZU) în anul anterior. Anul trecut, prețul mediu pe PZU a fost de 227 de lei, așadar producătorii casnici vor primi 22,7 bani pentru fiecare kWh livrat în reţea.
PFA-urile, excluse din lege
Partea bună, dacă se va aproba, este că producătorii casnici nu mai trebuie să se autorizeze ca producător și ca entitate juridică pentru a vinde energia, conform amendamentelor aprobate în comisie. Din păcate, însă, legea se referă doar la persoanele fizice, nu și la PFA-uri. „Prosumatorii persoane fizice, altele decât cele organizate conform OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare, pot desfășura activitatea de comercializare a energiei electrice produse în unitățile de producere a energiei electrice pe care le dețin, fără înregistrarea și autorizarea funcționării acestora”, se arată în textul proiectului de lege.
De asemenea, o altă prevedere extrem de importantă este că „prin derogare de la Legea 227/2015 privind Codul fiscal și Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, prosumatorii, persoane fizice, (…) sunt exceptați/scutiți de la plata tuturor obligațiilor fiscale aferente cantității de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum și excedentul vândut furnizorilor”. Ultimele două prevederi sunt cele mai importante pentru producătorii casnici, obligați de legislația fiscală să se înregistreze ca PFA sau SRL pentru a putea vinde surplusul de energie, fiind nevoiți și să plătească TVA sau impozit pe venit. Rămâne de văzut în ce măsură această lege va trece de votul final în Parlament, fiindcă Ministerul Finanțelor în continuare nu e de acord cu aceste modificări, conform informațiilor noastre.
Un alt amendament prevede că, în factura de energie electrică, prosumatorii vor beneficia din partea furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice de serviciul de regularizare între valoarea energiei electrice livrate și valoarea energiei electrice consumate din rețea. Chiar și așa, la prețul care li se oferă, de 0,22 lei pe KWh (227 lei/MWh), producătorii casnici nu vor face nicio afacere. Este cel mai mic preț din UE și cu circa 75% sub media UE, iar la cumpărare vor plăti de trei ori mai scump, fiindcă în prețul cu care achiziționează energia sunt incluse și tarifele de transport, distribuție etc., plus certificatele
verzi.
Supracompensare. Subvenții masive pentru marii producători
De partea cealaltă, marii producători de energie fotovoltaică vor primi, din 2021, o subvenție de cel puțin 200 euro pentru fiecare MWh livrat în rețea, însemnând un număr de șapte certificate verzi, fiecare astfel de certificat având o valoare minimă impusă de lege de 29 euro. La această subvenție, pe care o vor suporta în factură toți consumatorii casnici, se adaugă și prețul încasat de marii producători din vânzarea energiei. Astfel, plătim cea mai scumpă schemă de sprijin pentru energia regenerabilă din Europa. De asemenea, tot în Comisie s-a votat ca impactul subvențiilor pentru regenerabile în factura de electricitate a consumatorilor casnici să crească la 11,7 euro/MWh în acest an, de la 11,1 euro, respectiv până la 14,5 euro/MWh în 2022. Această subvenție uriașă se acordă în condițiile în care, și așa, raportat la puterea de cumpărare, românii plătesc al patrulea cel mai mare preț al energiei din UE. Conform ultimelor date publicate de Eurostat, în semestrul doi al anului trecut am fost pe locul doi în UE la scumpirea electricității pentru populație, cu peste 7%.