7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăEconomieSfat pentru tineri: „Rămâneți în țară!”. Criză acută de personal în sectorul...

Sfat pentru tineri: „Rămâneți în țară!”. Criză acută de personal în sectorul energetic

Practic, pentru toate specializările din sectorul energetic este nevoie de forță de muncă specializată, iar deficitul cel mai mare se vede mai ales în provincii, nu în Capitală. România are în agendă planuri foarte mari de investiții în domeniu, iar găsirea de specialiști este cea mai mare provocare pentru companii, care se plâng că efectiv nu mai au cu cine să își deruleze lucrările.

Din cauza presiunii pe cererea de forță de muncă specializată, și salariile în acest sector sunt peste medie, iar, trăgând linie, oamenii pot rămâne cu mai mulți bani în mână la sfârșit de an aici decât într-o țară vest-europeană, unde și costurile sunt mult mai mari, spun angajatorii.

Trenduri: digitalizare și sustenabilitate

O economie în plină expansiune, proiecte mari în derulare, oportunitatea de a evolua mai repede în carieră sunt alte câteva atuuri pentru care seniorii în domeniu le recomandă celor tineri să nu părăsească țara. „Cele mai mari oportunități de carieră sunt în țară. Nu vă gândiți să plecați”, le-a spus studenților de la Facultatea de Energetică Răzvan Nicolescu (foto dreapta), fost ministru al Energiei, în prezent Executive Lead Advisor în cadrul Deloitte. El îi sfătuiește pe tinerii viitori energeticieni să urmărească și să se documenteze asupra a două trenduri importante care vor marca sectorul energetic în perioada următoare: digitalizarea și sustenabilitatea, fiindcă tehnologiile vor fi tot mai prietenoase cu mediul. El a făcut aceste recomandări în cadrul conferinței „Carieră în industria energetică”, ce se desfășoară în această săptămână la Facultatea de Energetică din cadrul Universității Politehnica din București, eveniment la care au participat peste 100 de studenți sau proaspăt absolvenți, pentru a-i asculta pe managerii de top ai unora dintre cele mai mari companii din sector prezenți la eveniment.

Marius Perșinaru, country president România&Moldova al companiei Schneider Electric, ne-a declarat că deficitul de forță de muncă este atât de mare, încât uneori nu se prezintă nimeni la interviu. „Foarte greu ne e în țară, mai ales dacă vorbim de Timișoara, Iași, Cluj, Constanța, Craiova, Brașov”.  Numărul ridicat de firme care activează în domeniu se luptă pe o plajă redusă de specialiști care au rămas în țară. „Avem poziții deschise și nu se prezintă nimeni”, a adăugat acesta. El le-a recomandat studenților sau absolvenților să profite de această criză și să își aleagă ce li se potrivește cel mai bine. Și le-a dat și un pont: „Conceptul de eficiență energetică e valabil oriunde în lume și acesta e viitorul. Dacă devii specialist în asta, ai de lucru cel puțin în următorii 50 de ani”, a punctat Marius Perșinaru.

Cum se adaptează oferta educațională

Horia Necula (foto stânga), decanul Facultății de Energetică din cadrul UPB, a declarat că Universitatea încearcă să transforme programa și să țină pasul cu modificările care apar în sectorul energetic. Acesta a explicat că începând din această toamnă, la admitere ar putea apărea și specializări apărute ca o consecință a dezvoltării domeniului, înspre mediu și digitalizare. Și la master sunt noutăți: energetica orașelor inteligente și hidroinformatică. Horia Necula a punctat, la rândul său, cererea uriașă pe piață: „Acum o săptămână am avut o întâlnire cu reprezentanții de HR ai companiilor. Toată lumea căuta să angajeze. O firmă căuta o cifră impresionantă – 100 de tineri absolvenți. Analizele pe care le avem ne arată că la sfârșitul celor 4 ani de studii, majoritatea sunt angajați , iar 80% chiar în domeniul energiei”.

(Sursa foto: SIER)

La rândul său, Ion Triștiu, prodecan Energetică, spune că sunt foarte multe firme care le cer să recomande studenți. „Le spunem mereu: dacă vreți studenți, mergeți la anul 4, pentru că la Master sunt deja cam angajați. De asemenea, sunt foarte multe firme care vor studenți în practică. Intenția lor este de a-i testa și de a-i angaja eventual. În domeniul acesta al energiei găsiți de muncă”, a afirmat Ion Triștiu. Anual, circa 250-300 de tineri termină Facultatea de Energetică.

Deficit acut de electricieni

În prezent, pentru companiile de distribuție, cel mai mare deficit este pe partea de electricieni. Pentru a mai rezolva problema, companiile E-Distribuție au inițiat discuții cu autoritățile din domeniul educației pentru a sprijini înființarea de clase de învățământ profesional dual, pentru formarea de electricieni. Proiectul are ca scop susținerea formării profesionale a tinerilor care doresc să aleagă această carieră. Aceștia vor avea posibilitatea de a fi angajați, după obținerea calificării, în cadrul companiilor de distribuție ale Grupului Enel în România.

Dacă vorbim de ingineri energeticieni și electricieni, majoritatea pleacă în Germania și țările nordice. Nucleariștii sunt curtați mai ales în statele arabe, pe salarii de patru-cinci ori mai mari decât la Cernavodă.

Cele mai citite

Volodimir Zelenski: Kievul ar putea lua în considerare continuarea tranzitului gazului rusesc către Europa

Ucraina continuă să câştige anual între 0,8 și un miliard de dolari din taxele de tranzit pentru gazul rusesc Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat...

Junior Centenar: Programul de economisire pentru copii, ocolit de români. Sub 150.000 de beneficiari în 5 ani

Valoarea medie economisită per copil este de 3.592 lei Lansat în 2019, programul de economisire Junior Centenar, destinat copiilor din România, rămâne neatractiv pentru majoritatea...

Meta pregătește ochelari inteligenți cu ecrane: Lansare așteptată în 2025

Meta, în parteneriat cu Ray-Ban, va lansa anul viitor ochelari inteligenți echipați cu ecrane mici, conform unui raport publicat de Financial Times. Aceste ecrane...
Ultima oră
Pe aceeași temă