Declarațiile au fost făcute de Flavio Schiavo Campo, reprezentantul Băncii Europene de Investiţii (BEI) în România, la finalul unui mandat de 6 ani în această funcţie. Într-un interviu acordat Agerpres, acesta mai spune că România a obţinut în numai 20 de ani schimbări remarcabile, dar unul dintre cele mai practicate sporturi din ţară este autodenigrarea.
„Românii sunt deosebit de exigenţi şi nu măsoară în mod obiectiv îmbunătăţirile observate în viaţa lor: ştiu unde doresc să fie, dar tind să uite de unde vin. Revoluţia s-a petrecut acum 30 de ani. Când ne gândim la timpul necesar societăţii româneşti pentru a scăpa de fantomele trecutului şi pentru a planifica un viitor care nu i-a fost permis anterior să-l planifice, putem stabili cu uşurinţă începutul secolului ca punct de plecare al modernizării reale a ţării. Ei bine… poporul român a obţinut, în doar 20 de ani, schimbări remarcabile după toate standardele”, a declarat, în acest interviu, Flavio Schiavo Campo.
În opinia sa, percepţia şi măsurarea defectuoasă a poveştii de succes a României nu este doar o problemă internă. „Există multe prejudecăţi nemeritate faţă de România pe plan internaţional, care sunt, în esenţă, rezultatul ignoranţei. Este foarte comun pentru vizitatorii care vin în România pentru prima oară să părăsească ţara după câteva zile cu o încântare pentru experienţa lor neaşteptată şi surprinzătoare din România. În plus, nu am întâlnit încă un expat care pleacă după ce a lucrat în această ţară fără regrete şi invidie pentru cei care stau mai mult timp”, a completat fostul șef al biroului BEI în România. El a adăugat că, dacă se analizează alţi indicatori decât puterea de cumpărare, de fapt calitatea vieţii majorităţii cetăţenilor s-a îmbunătăţit, iar România a făcut un „salt gigantic în ceea ce priveşte iluminarea, toleranţa, libertatea, democraţia şi chiar statul de drept”.
Principalele recomandări
Reprezentantul Băncii Europene de Investiții a spus că totuși mai sunt încă multe lucruri de rezolvat şi ceea ce este cu mult în urmă este modernizarea infrastructurii fizice a ţării. În opinia sa, „există o mare nevoie de consolidare şi modernizare a infrastructurii şi serviciilor în toate sectoarele economiei: transport, sănătate, educaţie, mediu, inovare, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local”.
El a menționat că „necesitatea de a nu mai pierde timp preţios pe acest front şi de a împinge astfel de reforme şi modernizări este foarte evidentă”. Pentru implementarea reformelor, e însă nevoie de stabilitate politică. În viziunea reprezentantului BEI, în România trebuie luate măsuri în ceea ce priveşte consolidarea capacităţilor instituţionale / administrative şi a investiţiilor. În primul rând, trebuie numiţi administratori publici competenţi, care au condus procese de reformă administrative şi corporative de succes, iar aceștia trebuie lăsați să își facă treaba. Componenţa consiliului de conducere al întreprinderilor publice trebuie să se bazeze pe criterii de competenţă şi eficacitate, fiindcă „întreprinderile publice româneşti au toate competenţele şi punctele forte pentru a deveni campioni regionali”.
În plus, ar fi nevoie de o Instituţie Naţională de Promovare, care să asigure stabilitate în planificarea, pregătirea şi finanţarea proiectelor. De asemenea, ar fi utilă înfiinţarea unei Corporaţii pentru Dezvoltarea Infrastructurii, în scopul reducerii dependenţei de finanţarea publică.