Preţul energiei electrice va scădea, în medie, cu 3,53%, iar punctul de pensie va creşte cu 10%, acestea fiind principalele modificări care intră în vigoare începând cu data de 1 iulie în economia românească.
Astfel, pentru următorul an, adică până la 30 iunie 2019, consumatorii de electricitate vor plăti mai puţin cu 3,53% decât acum către furnizorii de ultimă instanţă, după cum a decis Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
O altă modificare din sectorul energetic este introducerea, de la 1 iulie, a furnizorului de ultimă instanţă opţional. Aceasta după ce ANRE a demis desemnarea Enel Energie Muntenia în calitate de furnizor de ultimă instanţă opţional (FUI opţional), pentru zonele de reţea Moldova, Oltenia, Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud.
Mai exact, consumatorii din aceste regiuni pot schimba furnizorul lor tradiţional (CEZ pentru Oltenia, E.ON pentru Moldova şi Electrica pentru Transilvania şi Muntenia Nord) cu Enel, pentru a obţine un preţ mai mic cu 0,3%, dar fără a ieşi în piaţa liberă.
Este pentru prima dată când acest lucru este posibil în România. Astfel, se creează o competiţie şi pe piaţa reglementată de energie, iar oamenii pot alege compania care le oferă cel mai mic preţ.
Tot începând cu 1 iulie, Guvernul a decis majorarea punctului de pensie de la 1.000 lei, la 1.100 lei. De asemenea, indemnizaţia socială pentru pensionari se va majora de la 520 lei, la 640 lei. De la 1 ianuarie 2021 punctul de pensie ar urma să ajungă la valoarea de 1.775 lei, echivalentul a 45% din salariul mediu.
De asemenea, plata pensiilor prin CN Poşta Română se va efectua începând din luna iulie în intervalul 1-15 ale lunii, potrivit datelor furnizate la solicitarea AGERPRES de Casa Naţională de Pensii Publice. În ceea ce priveşte plata pensiilor în conturile bancare, aceasta nu se modifică.
Începând cu 1 iulie 2018, vor intra în vigoare noile tarife privind utilizarea locurilor de parcare din Capitală, în funcţie de zona de parcare, conform reglementărilor aprobate prin votul Consiliului General, anunţă Primăria Capitalei.
„Această măsură este necesară întrucât în Municipiul Bucureşti au fost depăşite valorile-limita stabilite prin legislaţia Uniunii Europene privind calitatea aerului înconjurător, iar una dintre cauze este poluarea rezultată în urmă traficului intens şi a utilizării pe scară largă a autovehiculului propriu. Prin introducerea acestei măsuri, Bucureştiul se aliniază marilor capitale europene care au adoptat un tarif mai mare pentru parcarea în zona centrală, cu scopul de a reduce traficul, şi implicit poluarea, dar şi pentru a promova transportul public şi transportul alternativ. De asemenea, prin implementarea acestei măsuri, va fi eliberată bandă 1 de circulaţie, iar accesul în instituţii publice, precum unităţi de învăţământ şi spitale, va fi mai facil”, transmite Primăria Capitalei.
Majorarea tarifelor de parcare stradală se realizează în anumite zone din centrul Bucureştiului, care sunt deja deservite de parcări subterane sau supraterane, precizează PMB