2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăEconomieSalonul Imobiliar 2018. Preţurile au crescut cu până la 10% față de...

Salonul Imobiliar 2018. Preţurile au crescut cu până la 10% față de anul trecut

Expozanţii din Salonul Imobiliar Bucureşti (SIB), deschis de vineri până duminică la Palatul Parlamentului, afişează oferte începând de la 750-800 de euro/mp, cele mai intens promovate fiind zonele Otopeni şi cartierele din sudul Capitalei. Preţurile sunt mai mari decât în 2017 cu până la 10%.

Se pot întâlni, la SIB, garsoniere de 29-35 mp cu preţuri cuprinse între 28.000 şi 40.000 de euro, apartamente cu două camere de 48-55 mp cu 50.000 până la 60.000 de euro, dar şi apartamente mai mari (3-5 camere) de peste 65 mp cu preţuri începând de la 68.000-70.000 de lei. Ceea ce înseamnă, pe scurt, preţuri cuprinse între 900 şi 1.300 de euro/mp. Dar se pot întâlni şi oferte speciale, derulate doar pe perioada SIB sau în zilele de toamnă, cu preţuri de 750 şi chiar 720 de euro/mp.

Dezvoltatorii – ca şi în anii trecuţi – se încadrează în plafoanele impuse de reglementări, de exemplu locuinţe sub 100.000 de euro, pentru a beneficia de cota de TVA redusă (5% pentru astfel de construcţii) sau avansul de 5% necesar la încadrarea în programul Prima Casă.

Cele mai multe standuri afişează oferte cu locuinţe noi din Otopeni sau de pe ruta Bucureşti-Otopeni, dar şi din sudul Capitalei şi din zonele de vest, urmărind practic dezvoltarea noilor magistrale de Metrou. În aceste zone, în blocurile noi sau la cele aflate deocamdată doar în stadiul de proiect, se întâlnesc şi cele mai mici preţuri.

„Zona de sud şi traseul către Otopeni vor fi cele mai fierbinţi pe piaţa imobiliară, datorită în primul rând dezvoltărilor de la Metrou, dar şi disponibilităţii unor terenuri puse pe piaţă de primării. Spre exemplu, în sud se lărgesc bulevardele, iar noul Plan Urbanistic Zonal al Sectorului 4 permite dezvoltarea a 50.000 de apartamente noi”, a declarat pentru Mediafax Bogdan Ivan, secretarul general al Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România, care are un stand la SIB.

„Preţurile au urcat uşor faţă de cele din 2017, dar este normal să se întâmple aşa din cel puţin două motive: au crescut toate costurile de construcţie (manoperă, materiale etc.) şi totodată a crescut şi puterea de cumpărare/creditare a populaţiei. Iar oferta este încă depăşită de cerere”, a mai spus Bogdan Ivan.

Dezvoltatorul a mai declarat că pentru a se impulsiona piaţa imobiliară ar trebui ca statul să renunţe la reglementarea prin care se poate beneficia doar o singură dată de cota redusă de TVA în construcţii. „Acum, poţi să cumperi doar o unitate locativă, o singură dată, cu 5% TVA, dar suntem într-un stadiu de dezvoltare a pieţei în care oamenii au ajuns deja la necesitatea celei de-a doua case – pentru copiii care între timp au crescut sau pentru diverse cazuri. Cine şi-a cumpărat anterior o casă nu se mai poate extinde acum decât dacă plăteşte 19% TVA, ceea ce este foarte mult. Asociaţia noastră a solicitat să se elimine această limitare la prima achiziţie, să se aplice TVA 5% la un număr nelimitat de achiziţii”, a încheiat Bogdan Ivan.

Salonul Imobiliar Bucureşti este deschis până duminică seara, iar intrarea costă 20 de lei de persoană.

Cele mai citite

Rusia a declarat stare de urgență

Rusia a declarat stare de urgență la nivel federal după un grav dezastru ecologic provocat de scurgerile de petrol din Marea Neagră, în urma...

Alba Iulia suspendă taxa de promovare turistică, după cererea hotelierilor

Consiliul Local Alba Iulia a votat, la începutul acestei săptămâni, pentru suspendarea taxei de promovare turistică, care se aplica turiștilor cazați în municipiu. Decizia...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă