România se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană când vine vorba de ponderea tinerilor care lucrează în agricultură, arată datele publicate joi de Eurostat.
În anul 2016, în UE erau 10,3 milioane persoane care lucrau ca manageri de fermă. Aproximativ o treime dintre aceştia aveau o vârstă de peste 65 de ani şi doar 11% erau fermieri tineri cu vârsta de sub 40 de ani.
Tinerii fermieri sunt puţini în special în Cipru (3,3% din managerii de fermă), Portugalia (4,2%), Marea Britanie (5,3%), Danemarca, Malta şi România, toate sub 10%. Statele membre UE unde fermierii tineri au o pondere mai mare sunt Austria (22,2%), Polonia (20,3%) şi Slovacia (19%).
De asemenea, profesia de fermier este dominată de bărbaţi, doar o treime (29%) dintre managerii de fermă din UE fiind femei. În cazul tinerilor fermieri, proporţia femeilor este şi mai mică (23%).
Datele publicate anterior de Eurostat arătau că o treime din toate fermele din UE sunt în România, dar acestea reprezintă doar 3, 4% din producţia blocului comunitar. Explicaţia o constituie faptul că nouă din zece ferme din România (92% sau 3,1 milioane) au o suprafaţă mai mică de cinci hectare.