20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăEconomieRețea de gaze la sate, cu redevențele din Marea Neagră

Rețea de gaze la sate, cu redevențele din Marea Neagră

Un amendament propus de un deputat liberal constănțean a fost votat și de colegii din opoziție, iar efectele vor fi benefice pentru locuitorii din mediul rural din județul Constanța. Astfel, președintele filialei Constanța a Partidului Național Liberal, deputatul Bogdan Huțucă, a reușit să treacă un amendament la Legea offshore care spune că banii plătiți de companiile care exploatează gazele naturale din Marea Neagră vor fi virați într-un cont special care va finanța extinderea rețelei de gaze naturale și racordarea lor la sistemul național de transport de gaze.

„M-am luptat pentru acest amendament cu gândul la mai multe localități din județul Constanța, precum Fântânele, Corbu, Cobadin, Independența și altele, deorece și cetățenii de aici trebuie să beneficieze de gazele naturale românești și de condiții de viață mai bune. Banii ce vor veni din redevențe și din impozitul pe venit trebuie să susțină extinderea rețelei de gaze către zone în care companiile private nu au niciun interes economic să investească. Resursele de hidrocarburi reprezintă o resursă limitată și ar fi dramatic dacă vom arunca acești bani în consum în loc să dezvoltăm România, pentru a le face românilor viața mai ușoară”, explică parlamentarul liberal. Huțucă mai spune că locuitorii județului Constanța plătesc taxe și impozite la fel ca restul cetățenilor din întreaga țară, fără a se bucura însă de beneficiile pe care le au cei din Cluj, Iași sau București, iar acest lucru nu este corect. „La Constanța avem de aproape două decenii o administrație pesedistă care ne spune că se luptă pentru județ, însă, când ne uităm la cum arată Constanța, vedem că nu a făcut nimic. Infrastructura rutieră este un dezastru, spitalele sunt vechi și nerenovate, rețeaua de gaze nu se extinde. Totul e în paragină, zici că nici nu le pasă”, a precizat el.

 

La oraș, cu butelia

În județul Constanța, rețeaua de gaze a început să fie introdusă de-abia în urmă cu puțini ani. Zeci de mii de locuitori ai municipiului încă folosesc buteliile pentru a prepara mâncare, pentru că rețeaua de gaze nu a ajuns în toate zonele.

Lucrurile sunt mai dificile pentru cei care locuiesc la bloc, pentru că, de cele mai multe ori, nu se pot debranșa de la rețeaua de încălzire centralizată și mulți preferă să nu mai plătească pentru un focar de gaz la bucătărie. Gazele au fost introduse și în alte orașe din județ, cum ar fi Mangalia, unde investiția în rețea a fost realizată, cu succes, de o firmă privată, MegaConstruct.

 

Planuri mari la sate

În vara aceasta, senatorul PSD Nicolae Moga și președintele Consiliului Județean, Horia Țuțuianu, prezentau un proiect de extindere a rețelelor de alimentare cu gaze naturale în localitățile de pe litoralul românesc al Mării Negre. Era aproape de finalizare o conductă care să lege localitățile Pecineaga de Techirghiol, tronson care face parte din unul mai amplu, care ajunge până la Negru Vodă, localitate aflată la graniță cu Bulgaria.

Cu ajutorul acestor investiții se va putea face alimentarea cu gaze a stațiunilor din sudul litoralului, Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp și Costinești, dar și a localităților Techirghiol, Eforie Nord și Tuzla. Primul sat din județul Constanța care va fi alimentat cu gaze va fi Poiana, care aparține de orașul Ovidiu. Se va întâmpla în luna noiembrie a acestui an.

„Alimentarea cu gaze nu trebuie să fie privită ca un moft al cuiva, este o necesitate pentru toți locuitorii județului Constanța și pentru toate UAT din județ. Existența unei conducte de gaz în comunele constănțene este benefică pentru școli, grădinițe, unități sanitare și, implicit, pentru consumatorii casnici. Știu că la nivelul județului Constanța sunt foarte multe localități unde gazele naturale nu au ajuns, dar facem eforturi pentru ca în mare parte să fie racordate în perioada următoare“, a precizat, atunci, șeful CJC, Horia Țuțuianu.

Cele mai citite

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...

România, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val...

Campanie de ecologizare a malurilor apelor din zona Roșia Montană

Localnici şi prieteni ai Roşiei Montane îşi dau întâlnire duminică, 12 mai, la ora 10.00, în Piaţa Centrală, pentru prima din cele cinci campanii...
Ultima oră
Pe aceeași temă