3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăEconomieRadiografia unei „bombe” cu ceas. Dezastrul de la RADET în cifre

Radiografia unei „bombe” cu ceas. Dezastrul de la RADET în cifre

Doi angajați ai RADET au suferit, luni seară, un accident mortal de muncă, în timp ce se aflau în subteran și reparau o conductă, care s-a fisurat, arzându-i cu apă fierbinte de peste 90 de grade Celsius. „Din primele verificări, accidentul s-a produs ca urmare a exploziei unei instalaţii a reţelei primare de transport a agentului termic, în timpul manevrelor de repunere în funcţiune a sistemului, după o intervenţie la o avarie”, potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei.

Drama este rezultatul unui lung șir de decizii administrative, care au adus RADET București în pragul colapsului, cu o rețea care pârâie din încheieturi, în condițiile în care peste 80% din conductele de transport al căldurii sunt mai vechi de 20 de ani. Un raport al administratorului special al RADET transmis Primăriei Capitalei în luna septembrie a anului trecut și obținut de „România liberă” scoate la iveală cifre care compun un tablou negru. În documentul citat, administratorul special semnalează numărul uriaș de incidente care apar anual în rețeaua RADET. „Conductele cu vechime avansată nu mai prezintă siguranță în exploatare și sunt afectate de un număr mare de avarii. Acest lucru este cauzat de lipsa investițiilor atât în rețeaua primară, cât și în rețeaua secundară, situație care a condus la accentuarea degradării sistemului de termoficare”, precizează administratorul.

Astfel, un centralizator al evenimentelor apărute și remediate arată că numai în primele opt luni ale anului trecut, în rețeaua de termoficare au avut loc 5.058 de evenimente, din care avarii – 1.819, împărțite astfel: 505 în rețeaua primară și 1.314 în rețeaua secundară. Comparativ cu perioada similară din 2016, numărul acestora a scăzut, însă rămâne la un nivel extrem de ridicat.

Pierderi enorme pe rețea

Aceste avarii produc pierderi uriașe, care ajung, în lunile de vară, până la incredibilul procent de 67% din energia termică intrată în rețea. Astfel, în primele opt luni ale anului trecut, dintr-un total de 3,23 milioane gigacalorii (Gcal) de energie termică intrată în rețele, cantitatea medie vândută a fost de doar 2,2 milioane Gcal, pierderile ridicându-se astfel la 1,02 milioane Gcal (31,61%). Cele mai mari pierderi au loc în rețeaua primară, de 23,73%, în rețeaua secundară fiind de 10,91%. Procentul mediu înregistrat în primele opt luni din 2017 este puțin mai mic decât în perioada similară a anului precedent, când a fost de 32,77%.  Pierderile cele mai mari sunt în timpul verii, când au ajuns chiar și la 66,98%, în iulie 2016. Dacă înmulțim cu prețul plătit de populație pentru o gigacalorie, de 163 lei cu TVA inclus, aceste pierderi înseamnă peste 163 de milioane de lei. Costul real al gigacaloriei în București depășește însă 340 lei, diferența fiind acoperită din bugetul Primăriei Capitalei. Deci câteva sute de milioane de lei sunt pierdute.

Restanțe uriașe ale populației

Potrivit aceluiași raport citat, diferența de preț pentru energia termică furnizată populației în luna august 2017 a reprezentat 7,783 milioane lei, valoare mai mare decât decontul lunii august 2016, de 6,841 milioane lei. Diferența rezultă atât din cantitatea mai mare de energie termică furnizată populației, cât și din majorarea prețului de cumpărare a energiei termice destinate consumului populației, aprobat la 01.07.2017.

Chiar și așa, în condițiile în care bucureștenii plătesc unul dintre cele mai mici prețuri din țară pentru energia termică, RADET are încă bani mulți de recuperat de la clienții rău platnici. „Analiza debitelor asociațiilor de proprietari/locatari scoate în evidență faptul că la data de 31.08.2017 sumele datorate erau în valoare de 41,38 milioane lei, din care datoriile de bază erau în sumă de 25,24 milioane lei și penalități datorate de neachitarea în termen a facturilor emise erau în valoare de 16,14 milioane lei”, se precizează în raportul administratorului special. Din suma totală, doar 2,3 milioane lei reprezentau restanțe mai mici de o lună. Cea mai mare parte, respectiv 25,15 milioane lei, erau întârzieri mai vechi de trei ani.

Debranșările continuă

RADET București este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România, deținând 43% din piață. Regia furnizează energie termică pentru aproximativ 565.000 de apartamente, în care trăiesc peste 1,25 milioane locuitori, precum și pentru aproximativ 5.400 de instituții, obiective sociale și agenți economici. Ca și în restul localităților unde mai există termoficare centralizată, oamenii continuă să se debranșeze, sătui mai ales de probleme, cât de costurile ridicate. Totuși, numărul lor a scăzut semnificativ în 2017, potrivit datelor administratorului special, de la 526 de debranșări în 2016 (ianuarie-august) la 255, în perioada similară a anului trecut. În același timp, au avut loc 51 de rebranșări, cu 7 mai multe ca în 2016. Din cauza nemulțumirilor legate de calitatea serviciului, RADET a primit, în primele opt luni ale anului trecut, un număr de 4.807 reclamații, în ușoară creștere față de 2016.    

Plan de salvare a termoficării

Cu probleme financiare grave și datorii uriașe, RADET București a intrat, pe 5 octombrie 2016, în insolvență. Acum, Primăria Capitalei are în plan să cumpere de la Ministerul Energiei producătorul de energie ELCEN București, principalul creditor (cu 3,7 miliarde de lei) al RADET și aflat la rândul său în insolvență, urmând fuziunea celor două entități și anularea datoriilor. De asemenea, Regia va fi transformată în societate pe acțiuni, astfel încât să poată fi atrasă o finanțare nerambursabilă în valoare de 187 milioane euro prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Cele mai citite

Reconversia profesională, noua tendință printre români

De ce 60% dintre angajați doresc o schimbare majoră a carierei profesionale în viitor Un studiu recent, realizat de eJobs și Skillab arată că 6...

Tesla valorează acum cât cele mai mari 30 de companii auto non-chinezești la un loc

Acțiunile Tesla (TSLA), compania de vehicule electrice condusă de Elon Musk, au înregistrat o creștere de 30% săptămâna trecută, determinată de victoria lui Donald...

INS: Salariul mediu brut a crescut în septembrie, cu variații în sectoarele economiei

Câștigul salarial mediu brut din România a ajuns în septembrie 2024 la 8.553 lei, cu 1,3% mai mult față de luna anterioară, conform datelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă