1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăEconomieProiect. Produse moldovenești, cu loc special, în magazinele din România

Proiect. Produse moldovenești, cu loc special, în magazinele din România

„Comerciantul este obligat să acorde spaţii distincte de expunere şi vânzare produselor româneşti şi respectiv moldoveneşti, în condiţiile legii”, se arată într-un proiect de lege depus la Senat de mai mulţi parlamentari.

De asemenea, actul normativ defineşte noţiunea de „produs moldovenesc” astfel: „produs obţinut pe teritoriul Republicii Moldova din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din Republica Moldova”.

Iniţiatorii proiectului susţin că propunerea legislativă urmăreşte integrarea economică a României şi a Republicii Moldova.

„În Republica Moldova, opt din zece locuitori sunt de etnie română, o treime din locuitori au dublă cetăţenie, iar istoria Republicii Moldova este parte integrantă a istoriei româneşti. Economia României este de patru ori mai performantă decât cea a Republicii Moldova. Politicile României ar tebui să includă componenta moldovenească şi să urmărească integrarea economică a celor două state. Propunerea legislativă intervine punctual asupra politicii comerciale româneşti din domeniul produselor alimentare şi amendează Legea nr 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Iniţiativa defineşte produsele alimentare moldoveneşti alături de cele româneşti şi instituie obligaţia comerciantului de a acorda spaţii distincte de expunere şi vânzare a produselor alimentare moldoveneţti, sub sancţiune contravenţională, similar obligaţiei actuale cu privire la produsele alimentare româneşti”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Iniţiatorii sunt 18 deputaţi din PMP şi PSD şi neafiliaţi, printre care preşedintele PMP, Eugen Tomac, fostul lider PMP, Traian Băsescu, dar şi senatorii PSD Ion Ganea şi Ioan Talpoş, foşti membrii PMP.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare se află la Senat, ca primă Cameră sesizată, urmând să ajungă la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.

Cele mai citite

Creștere moderată a creditării private în noiembrie: Împrumuturile în lei și valută, avansuri diferite

Conform datelor BNR publicate vineri, creditarea privată din România a atins în noiembrie 2024 un sold total de 418 miliarde lei, reprezentând o creștere...

Programul de guvernare: 10 măsuri esențiale pentru sprijinirea firmelor

Guvernul propune un program de modernizare economică sustenabilă pentru România, axat pe sprijinirea firmelor, reducerea birocrației și accelerarea digitalizării. Potrivit unei analize Termene.ro, obiectivul...

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă