5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăEconomieMApN va cumpăra 400 de transportoare blindate produse în România

MApN va cumpăra 400 de transportoare blindate produse în România

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de compania mixtă, Ministerul Apărării Naționale al României va primi în dotare 400 de transportoare AGILIS.

Compania mixtă româno-germană Romanian Military Vehicle Systems (RMVS) a primit aprobarea de la Consiliul Concurenţei la finalul anului trecut şi a fost înscrisă în Registrul Comerţului. În noua companie, cu sediul la Moreni (judeţul Dâmboviţa), un pachet de 50% din acţiuni este deţinut de Compania Naţională Romarm S.A. – Filiala Societatea Uzina Automecanica Moreni S.A. (UAM), iar restul de compania germană Rheinmetall.

„Este prima companie mixtă din industria românească a apărării în care statul român are 50% din acţiuni. Fiecare euro investit în fabrica de la Moreni se multiplică pe verticala şi pe orizontala de business. Sunt bani care rămân în economia românească, la fel drepturile intelectuale ale produsului fiind un produs dezvoltat în România”, a declarat Karl-Ulrich Zulauf, director general al RMVS, citat în comunicat.

Vehiculul construit la Moreni în parteneriat cu Rheinmetall este transportorul blindat pentru trupe (TBT) 8×8 AGILIS. Proiectul AGILIS presupune construirea a circa 400 de transportoare blindate amfibii pentru Ministerul Apărării Naţionale, primul urmând să iasă pe poarta uzinei în 2020.

„Noul transportor se bazează pe o soluţie de cercetare românească şi tehnologie modernă germană, care combină avantajele conferite de cei doi acţionari: calitatea germană şi costurile de producţie reduse din facilitatea de la Moreni”, a mai spus Zulauf.

Dezvoltarea integrală şi producţia de serie a produsului românesc nou AGILIS 8×8 TBT, în şase variante, va corespunde cerințelor formulate de Ministerului Apărării Naţionale.

În acest scop, începând cu acest an se derulează dezvoltarea şi amenajarea capacităţilor de producţie în uzina de la Moreni. Un prim pas va fi formarea specialiştilor români în locaţiile de producţie ale Rheinmetall din Germania, care împreună cu experţii germani vor elabora procesul de dezvoltarea şi producţia de serie.

În cadrul acestor centre se proiectează, dezvoltă şi produc blindatele FUCHS, BOXER sau PUMA. TBT ”8×8 AGILIS” va fi un vehicul blindat amfibiu, modern, competitiv pe piaţa mondială de profil, mai spun reprezentanţii companiei.

Întreaga investiţie a Rheinmetall prin compania mixtă RMVS va crea peste 600 locuri de muncă directe şi indirecte la Moreni. Circa 87% din componente vor fi produse şi furnizate din România, doar motorul şi driveline-ul provin din afara ţării. Carcasa vehicului, pentru toată seria de variante, va fi confecţionată la Moreni.

„Prin această abordare, este menţinută şi dezvoltată competenţa industriei de apărare la Moreni prin transferul de tehnologie în domeniul dezvoltării, lărgirii producţiei şi mentenanţei prin crearea de locuri de muncă sustenabile şi retehnologizarea industriei naţionale de apărare”, a adăugat reprezentantul RMVS.

TBT AGILIS este un transportor modern, corespunzător exigenţelor formulate de armata română, care corespunde deopotrivă cerinţelor armatelor celor două ţării (Germania şi România) prin specificaţiile oferite – amfibiu, cu nivel de protecţie ridicat, cu tun de calibrul 30 de milimetri.

Prin dezvoltare, producţie şi mentenanţă în compania românească RMVS la Moreni, România îşi va putea îndeplini angajamentele asumate pe plan internaţional în cadrul NATO şi UE pe timp de pace, dar şi în situaţii de criză şi la război, asigurându-se securitatea aprovizionării cu privire la aceste activităţi, se mai arată în comunicat.

Anunțul referitor la viitorul transportor blindat româno-german fusese prezentat, pentru prima dată, în noiembrie 2016, de premierul Dacian Cioloș.

Noile transportoare AGILIS ar urma să înlocuiască vehiculele blindate uzate fizic și moral, construite după model sovietic și denumite, generic, BTR-70.

Potrivit site-ului defensenews.com, necesarul total de mașini blindate al Armatei Române ar fi de circa 1500 de bucăți.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Protest la Fabrica de Arme Cugir: Angajații cer contracte clare pentru viitorul companiei

Membrii sindicatului „Apărarea” de la Fabrica de Arme Cugir au protestat, joi dimineață, în fața întreprinderii, solicitând stabilitate și transparență, în privința contractelor de...

Netflix majorează prețurile abonamentelor în România, după scumpirile din industria de streaming

Netflix a anunțat o majorare a prețurilor pentru toate tipurile de abonamente în România, în contextul unor creșteri similare adoptate recent și de alte...

Este oficial: Republica Moldova are ca obiectiv strategic integrarea în Uniunea Europeană

Constituţia Republicii Moldova, modificată prin referendum, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Astfel, integrarea în Uniunea Europeană a devenit obiectiv strategic pentru Chișinău,...
Ultima oră
Pe aceeași temă