3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăEconomieLovitură pe final de an. Declarația 600 încinge nervii contribuabililor

Lovitură pe final de an. Declarația 600 încinge nervii contribuabililor

Haosul generat de transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat lovește și în persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, precum drepturi de autor, dividende, chirii sau activități agricole. Acestea vor trebui să își plătească singuri la stat contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate, trimestrial, după ce vor declara la Fisc ce venituri estimează că vor obține în acest an.

Astfel, cei care anul trecut au obținut din aceste activități un venit net mai mare de 22.800 lei, echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie în vigoare la 1 ianuarie 2018, sunt obligați să depună la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) Declarația 600 „privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate”.

Această declarație a fost aprobată printr-un ordin al ANAF publicat în Monitorul Oficial pe 29 decembrie 2017 și a luat pe toată lumea prin surprindere, întrucât nu a fost comunicată anterior introducerea ei. Ordinul are la bază OUG 79/2017 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, care a adus multe alte modificări de amploare. Mai rău este că declarația trebuie completată și depusă la ANAF până la finele acestei luni, deși nu a fost făcută o comunicare amplă pe acest subiect, care să informeze contribuabilii corect și încă nu sunt lămurite toate detaliile în privința ei.

Mai mult, dacă vorbim de venituri din drepturi de autor, e nevoie și de modificarea unor contracte, dat fiind că, anterior, cesionarul drepturilor de autor avea dreptul de a reține și vira aceste contribuții sociale. Acum, la prima interpretare a ordinului, firma nu va mai putea face acest lucru, astfel că va trebui să plătească cedentului suma brută, iar acesta, la rândul său, își va plăti singur contribuțiile. Pe baza Declarației 600, ANAF va trimite persoanei fizice o declarație de impunere trimestrială, iar contribuabilul este obligat să facă plata contribuțiilor în contul de trezorerie indicat de ANAF, fie prin ordin de plată, fie direct la Trezorerie, la ghișeu, ne-a explicat consultantul fiscal Gabriel Biriș.

„De la 1 ianuarie s-a schimbat regula, în sensul că aceste contribuții nu se mai pot reține la sursă și Declarația 600 are ca scop să le asigure persoanelor cu venituri din activități independente continuitate a contribuțiilor la pensii și sănătate, pe care și le plătesc singuri. Pentru asta, trebuie să își stabilească un etalon de venituri”, ne-au explicat specialiști în domeniu.

Cum depunem declarația 

Obligatoriu până la 31 ianuarie, Declarația 600 poate fi depusă ori direct la ghișeele ANAF, ori prin poștă cu confirmare de primire, ori, din 15 ianuarie, se poate transmite electronic prin portalul e-guvernare.ro utilizând un certificat digital calificat.  Este puțin probabil că vor fi mulți care își vor cumpăra acest certificat digital, pentru a putea semna electronic declarația, dat fiind că procurarea acestui instrument necesită o procedură laborioasă și birocratică, care presupune deplasarea personală la un furnizor și depunerea unor acte, potrivit explicațiilor consultantului fiscal Cornel Grama. În plus, costul acestui certificat este în jur de 47 euro, fără TVA, dar acesta diferă de la un furnizor la altul. Mai mult, după ce îl cumperi, trebuie declarat la ANAF cu Formularul 150 și abia apoi poți depune declarația online. Deci nicio șansă ca până la finele lunii să mai poți face asta. Reprezentanții ANAF ne-au declarat că preconizează ca, într-o săptămână, depunerea declarației să se poată face și pe Spațiul Privat Virtual (SPV), pe baza unui user și a unei parole, așa cum se poate depune acum Declarația 200 de venit sau Declarația 220 privind venitul estimat de cei ce obțin venituri din activități independente. 

Ce contribuții sunt datorate

Ca bază de impunere pentru anul în curs va fi luată suma estimată de încasat din activitățile enumerate. Astfel, persoanele fizice care desfășoară activități independente, din una sau mai multe surse de venit, sunt obligate să plătească contribuția de asigurări sociale (CAS) de 25% la baza de calcul aleasă de contribuabil, care trebuie să fie egală sau mai mare cu 1.900 de lei pe lună, cât e acum salariul minim brut pe economie. Astfel, „dacă alegi ca bază de calcul 1.900 lei (ceea ce mulți vor face), ți va calcula o contribuție lunară de 25% x 1.900 lei = 475 lei, pe care o vei plăti trimestrial”, se arată pe site-ul gestiunepfa.ro. Adică, trimestrial suma de plată este de 1.425 lei. În cazul contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), de 10% din venitul brut, suma lunară de plată, la nivelul unui salariu minim, este de 190 de lei pe lună, adică suma de plătit la finele fiecărui trimestru este de 570 de lei. În total, suma de plătit într-un an este de CAS (12 x 475 = 5.700 lei) + CASS (12 x 190 = 2.280 lei) = 7.980 lei.

Potrivit aceleiași surse, totodată o persoană obligată la plata celor două contribuții mai trebuie să plătească și un impozit de 10% din venitul net estimat plătit anticipat în cursul anului 2018, respectiv din venitul net obținut la definitivare, care se va face după depunerea Declarației 200 în anul 2019. Declarația 200 se referă la veniturile efectiv realizate din activități independente, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole, jocuri de noroc etc. și se depune în anul următor obținerii veniturilor.

Alte taxe de plătit

De asemenea, persoanele fizice care desfășoară activități independente au opțiunea de a se asigura pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate. Procentul de asigurare este de 1%, iar baza de calcul lunară nu poate fi mai mică decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară, stabilit potrivit legii, și nici mai mare decât valoarea a de 12 ori a acestuia. De asemenea, contribuția asigurătorie pentru muncă (de 2,25%) se datorează de către contribuabili, PFA, persoane fizice independente, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, profesii liberale.

„Important! În cazul contribuabililor care încep să desfășoare activitate în cursul anului fiscal, iar venitul lunar estimat a se realiza din una sau mai multe surse de venit din cele menționate este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna în care se estimează veniturile, Declarația 600 se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului”, se mai arată pe site-ul gestiunepfa.ro. Cei care au obținut venituri mai mici de 22.800 de lei nu sunt obligați la depunerea acestei declarații și nu datorează CAS și CASS pentru aceste sume. Dacă nu au calitatea de salariat și deci nu sunt asigurați, vor putea să se asigure separat, prin altă procedură.

Cele mai citite

Ce condamnare a primit un medic din Rusia pentru răspândirea de „fake news” despre armata rusă

Un tribunal din Rusia a condamnat-o pe pediatra Nadezhda Buyanova la 5 ani și jumătate de muncă silnică într-o colonie penală, după ce mama...

Dan Negru: „Dacă aveam atunci curaj azi cumpăram PRO TV, Kanal D și Antena”

Recent, Dan Negru a postat un mesaj pe rețelele de socializare în care vorbește despre creșterea uriașă a bitcoin din ultimele zile. Dan Negru, despre...

Eurostat: România are cel mai redus nivel al angajaților part-time din UE

În România, structura angajării part-time prezintă particularități unice în raport cu celelalte state membre Potrivit Eurostat, ponderea angajaților part-time din Uniunea Europeană a crescut ușor...
Ultima oră
Pe aceeași temă