Companiile private estimează că vor creşte salariile, în medie, cu 4,6% anul viitor. Managerii au planificat o majorare cu 6,5% a salariilor pentru personalul implicat în producție, în timp ce pentru restul categoriilor creșterea nu va fi mai mare de 5% în 2019, potrivit celei de-a 20-a ediții a studiului salarial și beneficii PayWell, realizat de PwC România.
Studiul arată că salariile la nivel național au crescut în 2018, în medie, cu 6,4% față de nivelul planificat de companii (de 5,7%). Creșteri salariale peste media pieței s-au înregistrat în industrie (8,9%) și retail (6,7%). În schimb, creșteri sub media pieţei au fost în sectorul bancar (5,4%), leasing (4,6%) și industria farmaceutică (4,8%).
Cât privește categoriile de personal, cele mai mari creșteri ale salariilor faţă de nivelurile anticipate de angajatori pentru acest an s-au înregistrat la muncitori/operatori calificați și necalificați – plus 7,7%, mai arată studiul citat de economica.net.
Fluctuație mare de personal
Ritmul accelerat de creștere salarială din 2018 a fost determinat și de fluctuația ridicată a personalului. Rata medie a fluctuației de personal (plecări voluntare) a fost de 17,4%, cu aproape 4 puncte procentuale mai mare decât în 2017.
„Creșterile salariale peste medie reprezintă unul dintre stimulentele utilizate de companii pentru a atenua problema deficitului forței de muncă. În plus, vedem o creștere semnificativă a salariilor lucrătorilor din producție și din sectorul hotelier, în timp ce sectoarele de retail și cel bancar rămân în urmă ca nivel de evoluție salarială”, a declarat Daniel Anghel, șeful Departamentului de Consultanță fiscală și Juridică al PwC România.
Peste jumătate din firme oferă bonusuri fixe angajaţilor
Aproximativ două treimi dintre companiile participante la studiu (63%) au majorat deja salariul brut, în timp ce 20% dintre ele au utilizat mecanismul de compensare a salariului prin bonus. Doar 17% dintre companiile private au avut o abordare mixtă, ceea ce înseamnă că au crescut salariul brut pentru unele posturi, în timp ce pentru alte poziții au oferit bonusuri.
Totodată, puțin peste jumătate dintre companii (53%) oferă bonusuri fixe angajaților cu diverse ocazii, pe lângă salariu.
Ca urmare a schimbărilor de pe piața muncii, în acest an a crescut numărul firmelor dispuse să ofere beneficii cu impact asupra echilibrului între serviciu și viața personală a angajaților. Astfel, 55% dintre companii au program de lucru flexibil, jumătate dintre organizații implică angajații lor în activități de responsabilitate socială (CSR), iar 26% oferă abonamente la biblioteci online.
“Companiile din mediul privat sunt din ce în ce mai mult sub presiunea pieței muncii. Scăderea personalului calificat disponibil la toate nivelurile, în special pentru categoria de muncitori, la care se adaugă concurența din sectorul public, devenit atractiv în urma creșterilor salariale, au adus capitalul uman și bugetele aferente acestuia pe lista de priorități a oamenilor de afaceri”, a spus Oana Munteanu, lider al Departamentului de Consultanță în Resurse Umane al PwC România. Studiul a fost realizat în perioada ianuarie-august 2018, pe 97 de companii din sectoarele bancar, leasing, farmaceutice, produse industriale, retail și hoteluri.