3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialUndă verde: 5,8 miliarde de euro la drumuri și căi ferate

Undă verde: 5,8 miliarde de euro la drumuri și căi ferate

Ministerul Finanţelor Europene a lansat luni apelurile de finanţare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii rutiere şi feroviare (inclusiv metrou).

Cererile de finanţare pentru toate apelurile deschise ieri se vor putea depune în perioada 1 iunie 2016 – 31 decembrie 2018. Pot primi finanţare atât proiecte fazate de infrastructură (cele bugetate de exerciţiul financiar european 2007-2013 şi nefinalizate până la finalul anului 2015), cât şi proiecte noi. Bugetul total din alocarea aferentă Programului Operaţional Infrastructură Mare este de 5,8 miliarde de euro. Din acesta, în ceea ce priveşte infrastructura rutieră, bugetul apelului este de 3,27 miliarde de euro, iar solicitantul eligibil este Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA.

Proiectele finanţate în infrastructura feroviară au ca obiectiv finalizarea coridorului feroviar Rin-Dunăre (modernizarea liniei feroviare între graniţa cu Ungaria şi Constanţa, cunoscut sub numele de Coridorul IV), precum şi modernizarea, eficientizarea şi competitivizarea transportului feroviar. Bugetul apelului este de 1,85 miliarde de euro, solicitanţii eligibili fiind Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, Ministerul Transporturilor şi alte categorii relevante de beneficiari.

Proiectele finanţate pentru infrastructura de metrou au ca obiec­tive îmbunătăţirea condiţiilor de transport urban şi periurban, prin promovarea transportului cu metroul ca o alternativă la transportul public de suprafaţă, reducerea duratelor de călătorie şi creşterea gradului de confort şi siguranţă pentru publicul călător. Bugetul apelului este de aproximativ 682 milioane de euro, solicitantul eligibil fiind Metrorex SA.

Proiectele care primesc finanţare în cadrul acestor apeluri sunt publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene. Până la semnarea acordului de delegare, procesul de pregătire, evaluare şi selecţie a proiectelor va fi gestionat de către AM POIM din cadrul MFE.

Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 este al doilea program ca mărime din UE, cu o alocare de aproximativ 12 miliarde de euro pentru sectoarele de transport, mediu şi energie. Programul finanţează activităţi din patru sectoare: infrastructura de transport, protecţia mediului, managementul riscurilor şi adaptarea la schimbările climatice, ener­gie şi eficienţă energetică, contribuind la Strategia UE pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii.   

Cele mai citite

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...
Ultima oră
Pe aceeași temă