0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomânia, din nou ultima din UE. Reorganizarea Guvernului PSD a blocat absorbția...

România, din nou ultima din UE. Reorganizarea Guvernului PSD a blocat absorbția fondurilor europene

Guvernul Grindeanu nu a reușit până acum să acrediteze autoritățile de management care gestionează cele mai importante programe UE. Fără acreditarea lor, România nu poate cere decontarea plăților pentru proiectele finanțate cu bani europeni.

Până acum, Comisia Europeană a acreditat, la nivelul întregii uniuni, 460 de autorități de management din 560. „La nivel european, din 560 de autorități de management sunt acreditate 460 în momentul de față, deci cam 80%. În Polonia sunt acreditate 24 din 25, în Cehia, Bulgaria – câte 10 din 11, în Ungaria – 9 din 10. Deci fie 10 din 11, fie 9 din 10 , fie 24 din 25. În România sunt acreditate 2 din 10, deci foarte puține”, a explicat europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-un interviu pentru Hotnews.

Situația este aproape neschimbată față de februarie, când fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, a lansat un avertisment asemănător. „România nu are acreditată nicio autoritate de management şi riscă să nu primească niciun ban de la Comisia Europeană. Acest lucru ar putea creşte deficitul la peste 4% din PIB în 2017”, a spus Teodorovici.

La acel moment, chiar ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, recunoștea că reorganizarea Guvernului a creat aceste probleme, dar continua să susțină că aceste măsuri vor avea un efect benefic. „Tot ceea ce nu s-a făcut anul trecut încercăm sa facem noi în câteva luni, astfel încât la finele anului să avem sume de rambursat de la Comisia Europeană de 5,2 mld. euro. În acest sens, ne-am propus ca, până la 1 iulie, procesul de acreditare a autorităților de management să fie definitivat. Reorganizarea ministerului s-a realizat cu scopul accelerării absorbției fondurilor europene”, a susținut Shhaideh.

Principala problemă a apărut urmare a faptului că ministerul lui Shhaideh a înghițit Ministerul Fondurilor Europene.

Marile programe,în întârziere

Până la sfârșitul lunii aprilie au fost acreditate, potrivit Ministerului Dezvoltării, trei autorități, care gestionează însă programe relativ minore: Programul IPA de cooperare transfrontalieră România-Republica Serbia 2014-2020;  Programul de cooperare transfrontalieră INTERREG V-A România-Bulgaria și Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate.

Mai trebuie acreditate: Programul Operațional Infra-structură Mare (POIM), care gestionează peste 9 miliarde euro, Programul Operațional Regional (POR) – 6,47 mld. euro, Programul Operațional Capital Uman (POCU), care gestionează circa 3,6 mld. euro, Programul Operațional Competitivitate (POC) – 1,26 mld. euro, Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) – 0,38 mld. euro și Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT), 0,3 mld. euro. 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă