13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialÎn 13 luni de guvernare, s-au recuperat patru miliarde de euro pierdute...

În 13 luni de guvernare, s-au recuperat patru miliarde de euro pierdute de Ponta. Guvernul Cioloș a crescut cu 20% rata absorbției fondurilor europene

Rata absorbţiei fondurilor europene pe exercițiul financiar 2007-2013 este de 81,73%, potrivit unui raport publicat de ministerul de resort, care vizează perioada noiembrie 2015-decembrie 2016.

„Am crescut rata de absorbţie a fondurilor europene cu peste 20%, de la 58,67% în 2015 la 81,73% în prezent, pentru perioada 2007-2013 şi am adus în ţară peste 4 miliarde de euro. La momentul preluării guvernării (de la Victor Ponta – n.red.), rata absorbţiei pentru perioada anterioară de programare (2007-2013) era 58,67%. Eforturile intense şi cadrul instituţional creat au permis creşterea ratei de absorbţie până la 81,73% la data de 15 decembrie 2016. Într-o perioadă de 13 luni de guvernare, prin eforturi continue şi susţinute şi un model de lucru bazat pe profesionalism, am reuşit să recuperăm întârzierile înregistrate în perioada anterioară, transmiţând către Comisia Europeană cereri de plată în valoare totală de 4,4 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 28% din întreaga sumă declarată către Comisie în perioada 2007-noiembrie 2016”, se arată în raportul Ministe-rului Fondurilor Europene. 

Potrivit raportului, Comisia Europeană a rambursat în această perioadă de guvernare 4,2 miliarde euro, ceea ce reprezintă aproximativ 28% din întreaga sumă primită de la Comisie în perioada 2007-noiembrie 2016. Ministerul precizează că exis-tă toate premisele pentru ca procesul de închidere a programelor operaţionale aferente perioadei de programare 2007-2013 să poată fi finalizat în prima parte a anului 2017. 

Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple până pe 31 martie, viitorii guvernanți va trebui să-și facă treaba, în caz contrar existând riscul ca actuala rată de absorbție să scadă la loc, iar România să suporte corecții financiare din partea Bruxelles-ului. 

Contracte de 1,5 miliarde euro pe actualul exercițiu financiar

În ceea ce privește actualul exercițiu financiar european, 2014-2020, MMFE precizează că a lansat apeluri de proiecte în valoare de peste 13 miliarde euro, reprezentând 40% din alocarea financiară totală, şi a încheiat contracte de finanţare de peste 1,5 miliarde euro. 

Din această sumă, peste 642 milioane au fost pentru derulare infrastructură, iar 690,72 milioane de euro pentru competitivitate, cercetare, dezvoltare, inovare şi IT. 

„Numeroase apeluri sunt încă deschise, proiecte selectate, astfel încât premisele pentru semnarea unui volum semnificativ de contracte de finanţare pe parcursul anului 2017 au fost stabilite. Am oferit, astfel, un pachet integrat de măsuri care asigură premisele pentru demararea unei gestionări eficiente a fondurilor europene: apeluri lansate, portofoliu de proiecte în elaborare, suport pentru consolidarea expertizei autorităţilor de management pentru realizarea selecţiei şi evaluării proiectelor, atât cu expertiză internă, cât şi externă”, precizează MFE.  

Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă