4.7 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialDOCUMENT: Comisia Europeană a refuzat să plătească României 460 milioane de euro,...

DOCUMENT: Comisia Europeană a refuzat să plătească României 460 milioane de euro, din cauza unor acuzații de fraudă

În POSDRU, Comisia Europeană a refuzat momentan să plătească României 460 de milioane de euro, cerând Ministerului Fondurilor Europene să reverifice cheltuielile certificate în proiectele europene și să elimine potențialele erori, potrivit Hotnews.

În Programul de Competitivitate economică, Comisia a întrerupt plățile pe axă care finanțează proiectele de IT și comunicații, după ce a găsit indicatori de fraudă la unele achiziții publice. HotNews a prezentat un document confidențial al Comisiei Europene care descrie modul în care unele firme fac înțelegeri ascunse pe banii europeni destinați României, „la umbra” incapacității de control a unor autorități publice românești.

Comisia Europeană a întrerupt plățile de fonduri UE către România pe axă prioritara 3 – Tehnologia Informației și Comunicații (TIC) din cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POSCCE), gestionat direct de Autoritatea de Management care se află în subordinea Ministerului Fondurilor Europene (MFE) din februarie 2014.

„Programul Operațional pentru Competitivitate a fost întrerupt pe 17 decembrie 2014, iar un răspuns a fost primit de la Autoritatea de management pe 24 februarie 2015. Serviciile Comisiei analizează în prezent răspunsul și vor informă statul membru privind evaluarea lor, la timpul potrivit”, a declarat, pentru HotNews, Sophie Dupin de Saint-Cyr, purtătoare de cuvat a CE, pentru politici regionale.

Practic, în axă 3 a POS CCE, nici Comisia Europeană nu mai trimite bani României, nici țara nu mai cere bani de la Bruxelles în contul cheltuielilor făcute în proiectele europene. În tot acest timp, Guvernul se vede nevoit să asigure, din împrumuturi temporare din Trezoreria Statului, plățile interne către beneficiarii care au derulat proiecte europene și au făcut cheltuieli. Într-o scrisoare transmisă în 23 decembrie 2014, directorul Direcției Generale Politică Regională (DG REGIO) a CE, Walter Deffaa, îl înștiința pe ambasadorul Mihnea Motoc, șeful Reprezentanței Permanente a României pe lângă instituțiile europene, în legătură cu o serie întreagă de nereguli găsite de auditorii de la Bruxelles la programul românesc de creștere a competitivității economice pe bani de la UE.

În 24-28 noiembrie, când premierul Victor Ponta și guvernul sau încercau să-și revină după lovitură primită la alegerile prezidențiale, niște funcționari de la Bruxelles controlau discret, la București, cheltuirea banilor europeni în Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. Două instituții românești erau „călcate” de controale: Autoritatea de Management pentru POS CCE, de la Ministerul Fondurilor Europene, și Organismul Intermediar pentru Axă III a POS CCE, din subordinea Ministerului pentru Societatea Informațională.

Oamenii de la Bruxelles au luat la bani mărunți cheltuieli declarate în anul 2014, efectuate de diferiți beneficiari – printre care și universități- care au derulat proiecte europene, se arată în scrisoarea obținută de HotNews.ro. 

Cele mai citite

România și Polonia domină piața benzinei din Ucraina: OMV Petrom și PNK Orlen acaparează două treimi din piață

România și Polonia au continuat să fie principalele surse de benzină pentru Ucraina în 2024 Noutatea constă în dominația a două companii: OMV Petrom și...

Depozitele rezidenților au crescut cu 9,8% față de anul trecut, ajungând la 602 miliarde lei

Depozitele gospodăriilor populației au înregistrat o creștere anuală de 17,8% Depozitele rezidenților neguvernamentali au înregistrat o creștere de 1,2% în luna octombrie 2024 față de...

David Popovici, mesaj pentru turul doi al alegerilor prezidențiale! „Votați inteligent pentru viitorul nostru”

Campionul olimpic David Popovici a transmis un îndemn clar românilor în contextul turului doi al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului ca mijloc de apărare...
Ultima oră
Pe aceeași temă