Unul dintre cele mai sărace orașe din Transilvania, Ocna Mureș, ar putea fi resuscitat cu ajutorul unor investiții atrase în acest an. Este vorba de construirea celui mai mare depozit de motorină din Transilvania, precum și de amenajarea unei fabrici de cristalizare a sării. Valoarea cumulată a celor două investiții este 9,5 milioane de euro și ele ar urma să genereze împreună 85 de noi locuri de muncă.
Vești bune după criză
Ocna Mureș a fost una dintre cele mai greu încercate comunități de criza economică. Principalul angajator din oraș, Uzina de Produse Clorosodice, și-a întrerupt activitatea în anul 2010, după mai mult de un secol de activitate neîntreruptă. Uzina a fost creată de baronul belgian Solvay, iar atât în perioada de dinainte de primul război mondial, cât și în perioada interbelică, a fost una dintre cele mai pofitabile unități economice din Transilvania. Ea a continuat să se dezvolte și după instaurarea regimului comunist, iar după anul 1989 a fost privatizată. Ca urmare a unui management defectuos, ea a intrat în colaps. Astfel că cele 85 de noi locuri de muncă directe ce vor fi create în Ocna Mureș reprezintă o veste foarte bună pentru localnici. În prezent, cel mai mare angajator este Salina Ocna Mureș, sucursala locală a Societății Naționale a Sării. Ea produce saramură, pentru că exploatarea sării în formă solidă a fost oprită în Ocna Mureș după catastrofa minieră din anul 1978. Atunci, ca urmare a unor decizii proaste, plafonul minei de sare s-a prăbușit, iar centrul localității a fost inundat. Astfel că, și în prezent, centrul orașului este de fapt un lac sărat, din care se mai înalță doar scheletele metalice ale unor sonde.
Cele două noi investiții ar urma să fie realizate pe platforma industrială din satul Războieni, una dintre suburbiile Ocnei Mureș. Depozitul de carburanți va reprezenta o investiție de patru milioane de euro. Motorina va fi adusă pe calea ferată în Războieni, iar apoi, de acolo, va fi distribuită în toată Transilvania cu ajutorul autocisternelor. ”Noi ne-am asumat asfaltarea unui drum lung de 1,5 kilometri, pentru accesul autocisternelor”, spune primarul din Ocna Mureș, Silviu Vințeler. Investiția va fi realizată de un consorțiu format din societatea Euro Transilvania, înregistrată în județul Alba, și compania Oscar Downstream din București. Ultima este un adevărat lider în domeniul distribuției țintite de motorină. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 550 de milioane de euro în 2012 și are aproximativ 1.000 de stații de incintă, adică cele amenajate în interiorul unor companii care dețin propriile lor flote de mijloace de transport. De asemenea, compania deține câteva zeci de stații de tip Diesel Point Acces, în care au acces doar clienții care au încheiat contracte de tip corporate și care nu au flote suficient de mari pentru a merita investiția într-o stație de incintă.
Fabrica de cristalizare a sării va folosi, de asemenea, infrastructura Căilor Ferate Române pentru a vinde sarea cristalizată. Valoarea investiției este de aproximativ 4,5 milioane de euro. Ea va fi realizată de compania Mercur din Alba Iulia. Aceasta beneficiază de o finanțare de 1,6 milioane de euro din partea Uniunii Europene, prin intermediul Programului Operațional Sectorial Creșterea Conpetitivității Economice. Fabrica de cristalizare a sării va cumpăra saramură de la Salina Ocna Mureș, care era până acum principalul furnizor al Uzinei de Produse Clorosodice.
O gură de oxigen
În prezent, cel mai mare angajator din Ocna Mureș este Salina. Activitatea acesteia a intrat în declin, după ce cel mai mare client, Uzina de Produse Clorosodice, și-a oprit activitatea. Tocmai de aceea, deschiderea celor două investiții de pe platforma industrială din Războieni va reprezenta o adevărată gură de oxigen pentru economia locală, deoarece ele vor impulsiona și celelalte unități economice care funcționează pe orizontală.
Ocna Mureș a fost grav afectată de criza economică