4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Vocea străzii: Banii, mai siguri la saltea decât investiți

Vocea străzii: Banii, mai siguri la saltea decât investiți

Omul simplu din România consideră că acesta este un moment nepotrivit pentru micile investiţii. Am încercat să aflăm care ar fi motivele întrebând oameni simpli și specialiști.

„România liberă“ a stat de vor­bă cu mai mulţi oameni obiş­nuiţi, de pe stradă, într-o succesiune de aşa-numite “vox”-uri. Prima reacţie este tipică impactului emoţional al ultimelor evenimente, precum lovitura de stat din Turcia. “În momentul acesta, în România, nu aş investi în nimic, pentru că nu este sigură piaţa. Situaţia geopolitică e praf. În toate ţările din jurul nostru este haos şi banii pe care îi investeşti îi pierzi” – este prima reacţie pe care a avut-o un intervievat. Apoi, la aprofundarea subiectului (“Dar dacă totuşi ai avea 100.000 de euro, de exemplu, ce ai face cu aceşti bani?”), prima reacţie a fost tipică. “I-aş ţine sub saltea, aş avea grijă de ei ca de ochii din cap”, a declarat interlocutorul “României libere”.

Dar banii aceştia se pot devaloriza în scurt timp, astfel încât să nu mai reprezinte nimic, aşa cum s-au petrecut lucrurile în timpul crizei din anii 1929-1931. “Dacă vezi că se devalorizează, faci o investiţie, îţi cumperi ceva, de exemplu aur, care nu-şi va pierde valoarea niciodată”, a spus interlocutorul nostru, care este şofer la o transnaţională.

Varianta unei asocieri

Nu se poate devaloriza şi metalul preţios? “Aurul scade, creşte, scade, creşte, dar mai mult creşte. Dobânda la banii aceia mi-o scot când vând aurul pe care l-am cumpărat. Dar să fac o afacere, să-i pun într-un fond de investiţii… deja mediul economic este foarte ostil ca să lucrezi curat. O investiţie bună ar merge poate în servicii, maximum 20.000 de euro, în nici un caz 100.000 de euro”, a declarat pentru „România liberă” persoa­na intervievată.

Sorin Dinu, analist economic, subliniază că 100.000 de euro reprezintă o sumă mică: “Ar mai fi varianta să te asociezi cu încă cineva, să faci un magazin, un restaurant, cu o sumă ceva mai mare de bani”. Sorin Dinu explică faptul că afacerile “depind de nevoia de capital. Imobiliare cu 100.000 de euro înseamnă doar o mică speculaţie, iar riscul este destul de mare. Dar poţi să cumperi două apartamente de la executări silite, mai investeşti ceva şi ai un venit sigur. La 100.000 de euro, probabil cea mai bună soluţie e ori în servicii, ori comerţ, un magazin”. O altă variantă ar fi o investiţie pe bursă, pe piaţa de capital, unde riscul e cu atât mai mic cu cât portofoliul este mai diversificat. “La 100.000 de euro poţi să ai un portofoliu bun, dar problema e că nu prea ai în ce să investeşti în România. O altă variantă este un fond de investiţii. În celelalte afaceri, riscul este legat de sectorul respectiv, deşi afacerile în România nu prea au o bază de clienţi cine ştie ce”, a explicat Dinu pentru “România liberă”.

Analistul economic crede că 100.000 de euro pot fi baza de pornire pentru o covrigărie, o patiserie sau un magazin. “De asemenea, poţi să faci legumicultură. Sere, solarii. Cumperi câteva hectare de pământ şi ai un profit frumuşel. Mai iei şi fonduri europene şi merge afacerea. Roşii, castraveţi, eventual flori. Ar mai putea să meargă pentru început şi o afacere de colectare şi reciclare de deşeuri”, opinează Sorin Dinu.

Afaceri, călători, imobiliare

Unde ar investi însă analis­tul economic Constantin Rudniţchi? “Evident că lucrurile sunt mai complicate. Este vorba despre momentul în care te afli în carieră, job, alte lucruri pe care le poţi face. Dacă lucrezi într-o multinaţională şi ai o poziţie bine securizată, mai degrabă ai plasa banii într-o chestie simplă, ori în depozite bancare, ori în fonduri de investiţii, care să aducă un randament mai mare decât depozitele, ori pe piaţa imobiliară”, spune analistul economic.

“Dacă aş fi într-o perioadă a vieţii mele în care aş fi ­foarte ocupat, aş investi pe piaţa imobiliară, în câteva apartamente. Aduc un venit sigur. Dacă aş avea mai mult timp, cred că aş deschide o afacere, dar 100.000 de euro sunt prea puţini pentru a te gândi la o afacere consolidată şi destul de mulţi pentru a-i putea pierde într-o afacere mică, făcută prost”, a declarat Rudniţchi pentru “România liberă”.

Și totuși, primele opţiuni ale românilor, dacă mâine ar câştiga aceşti bani, ar fi investiţiile în afaceri (15,5%), călătoriile (15,1%) şi imobiliarele (14,2%), a declarat Dragoş Neacşu, CEO Erste Asset Management, citând un studiu de specialitate. “Mi se pare dezamăgitor procentul atât de mare de călătorii, prin prisma aşteptărilor pe care le am eu personal de la oameni, privind începerea unei afaceri, ori a face măcar economii, de a pune bani într-o bancă”, a spus pentru “România liberă” analistul economic Constantin Rudniţchi, explicând că “a fi egale procentele între începerea unei afaceri şi călătorii e un pic dezamăgitor şi, pe de altă parte, oarecum de aşteptat. În România nu este foarte dezvoltat spiritul antreprenorial. A face călătorii nu e o investiţie, ci o cheltuială, în termeni economici. În termeni de suflet, poate este o investiţie”.

Cele mai citite

Cod roșu de viscol și vânt puternic: traficul rutier afectat grav în mai multe județe din țară

Circulația rutieră este puternic afectată, vineri, în mai multe zone ale țării din cauza viscolului și vântului extrem. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...

ONG-urile cer politicienilor să protejeze facilitățile fiscale: „Ne temem pentru viitor”

Organizațiile non-profit din România au lansat un apel către clasa politică, solicitând o poziție publică și transparentă cu privire la legislația care sprijină sectorul...

România cade pe locul 17 în piața auto europeană a mașinilor electrice după reducerea subvențiilor

Eliminarea primei de 10.000 de euro din programul Rabla Plus a dus la o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice în România, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă