România are cel mai mic preț al gazelor naturale pentru consumatorii casnici dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, arată statistica europeană. Cifrele nu reflectă însă puterea de -cumpărare. La electricitate, populația plătește al patrulea cel mai mic preț din UE.
În interiorul Uniunii Europene există încă diferențe foarte mari de prețuri de la o țară la alta în ceea ce privește prețul utilităților. La gaze naturale, de pildă, prețul varia, în luna martie, de la 3,2 eurocenți/kWh în România, la 11,5 eurocenți/kWh în Suedia, rezultând o rată de 3,5 între cel mai ieftin și cel mai scump stat, conform datelor din cel mai recent raport al Comisiei Europene pe acest subiect, consultat de „România liberă”. Chiar dacă diferența e mare, ea reflectă un trend de descreștere, din moment ce în martie 2012 diferența era de 4,8.
Cu cât ne vând gazul rușii
În România prețul nu a scăzut pentru populație, chiar dacă gazele din import s-au ieftinit semnificativ anul trecut. La începutul acestui an, România plătea unul dintre cele mai mici prețuri pentru gazele importate din Rusia, care asigură doar circa 10% din consum, restul fiind acoperit din producția internă. Conform datelor CE, România a cumpărat în primul trimestru al anului gaze rusești la un preț de 17,21 euro/MWh. Mai ieftin cumpărau doar Bulgaria, cu 13,61 euro/MWh, Grecia (15,54 euro/MWh) și Cehia (17,01 euro/MWh). România are o poziție privilegiată, din moment ce își asigură cea mai mare parte din consum din producția internă. Pe de altă parte, dacă până acum prețul gazelor locale era controlat de stat, de la 1 aprilie Guvernul a decis liberalizarea acestuia, așa că operatorii din domeniu anticipează scumpiri, care vor fi corelate cu cotațiile internaționale. Ultima a fost operată la 1 aprilie, când autoritățile au aprobat o majorare a tarifelor finale, în medie, cu 2% la nivelul țării.
Haos pe piața de electricitate
La electricitate, cel mai mic preț, cu tot cu taxe, se înregistra, în primul trimestru al anului, în Bulgaria (9,6 eurocenți/kWh), țară urmată destul de aproape de România (11,85 eurocenți/kWh), conform raportului Comisiei Europene. La polul opus, cea mai scumpă energie o plătește populația din Belgia (34,3 eurocenți/kWh). -Diferențele mari între prețuri de la o țară la alta se explică și prin ratele diferite de taxare.
Pe de altă parte, de la 1 iulie, prețul electricității plătite de populație a crescut cu peste 10% în anumite zone din țară, printre care și București, ca urmare a scumpirii masive a energiei tranzacționate pe bursa de profil, la începutul anului. Explozia de preț pe burse a fost valabilă în mai multe state membre.
În ianuarie, prețul angro al energiei tranzacționate pe Piețele pentru Ziua Următoare a atins cel mai înalt nivel din februarie 2012, ajungând la o medie europeană de 64 de euro/MWh, conform datelor din raport.
„Această creștere abruptă a fost cauzată de gerul care a afectat majoritatea țărilor din UE, care a dus la o creștere a cererii de energie pentru încălzire, ceea ce a afectat prețul angro al electricității. Totuși, odată cu încălzirea, prețurile angro au început să scadă și în martie au ajuns la sub 40 euro/MWh, medie lunară”, se menționează în sursa citată.
În România, prețul electricității pe bursă continuă să fie mult mai ridicat față de anul trecut, astfel încât, printr-o decizie fără precedent, autoritatea în domeniu a blocat recent licitațiile pe piața unde se cumpără energia pentru consumatorii casnici, până la calmarea situației.