26.6 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăAlegeri 2016Românii scapă de scumpirea agentului termic

Românii scapă de scumpirea agentului termic

Camera Deputaţilor a modificat ieri legislaţia în vigoare astfel încât centralele de cogenerare să beneficieze de acelaşi tratament cu centralele de apartament.

Beneficiarii sistemului centralizat de încălzire nu vor mai plăti începând din 1 ianuarie 2015 preţuri majorate la agentul termic în urma intrării centralelor de termoficare în rândul consumatorilor non-casnici obligaţi să achite gazele naturale la preţuri liberalizate. Comisia de Industrie a Camerei Deputaţilor a introdus ieri un amendament la Ordonanţa de Urgenţă 35/2014, care se adresează consumatorului casnic ce utilizează energia termică şi care încearcă să reglementeze un domeniu scăpat atenţiei legiuitorului.

Amendamentul corectează o prevedere conform căreia de la 1 ianuarie toţi consumatorii noncasnici sunt obligaţi să achiziţioneze gaze naturale de pe piaţa liberă. În rândul acestor consumatori ar urma să intre şi CET-urile care furnizează energie termică în sistem centralizat. „Din acest an, din momentul în care am liberalizat piața non-casnică, există o diferență, de la 90 de lei pe Megawatt la consumatorii industriali la 53 de lei la consumatorii casnici. Asta înseamnă că din această iarnă ar exista această discrepanță majoră, care ar putea să aducă la energia termică la un preț mai mare, pentru că ar fi utilizate gazele la prețul industrial“, explica recent şeful Autorităţii de Energie, Niculae Havrileţ.

Dispute între miniştri şi deputaţi

Subiectul preţului la gazele destinate funcţionării centralelor de termoficare a născut ieri o dispută între ministerul pentru Energie, Răzvan Nicolescu, şi deputatul PSD Iulian Iancu.

„Amendamentul la ordonanţa de urgenţă încearcă să reglementeze un domeniu scăpat atenţiei legiuitorului, se adresează consumatorului casnic care utilizează energie termică. Proiectul se adresează cu preponderenţă punerii la dispoziţia furnizorilor a cantităţilor de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie necesare acoperirii consumului clienţilor casnici, inclusiv cantităţile destinate producătorilor de energie termică numai pentru cantităţile care sunt destinate utilizării la produsele de energie termică în centrale de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei. Modificarea este pentru a putea permite ANRE şi Guvernului ca, prin hotărâre de guvern, să stabilească noile preţuri la energie termică“, a spus Iancu.

Dimpotrivă, a spus ministrul delegat pentru energie Răzvan Nicolescu, niciodată nu s-a pus problema creşterii preţurilor la energie termică de la 1 ianuarie 2015. „Este un amendament care vizează situaţia centralelor de cogenerare, şi anume ca aceste centrale de cogenerare să beneficieze de acelaşi tratament ca şi centralele de apartament. Este un principiu corect, este un principiu pe care îl susţinem. Niciodată nu s-a pus problema în România ca centralele de apartament să aibă acelaşi regim ca şi centralele de cogenarare, niciodată nu s-a pus problema în România ca preţurile la energie termică să crească începând cu 1 ianuarie 2015, niciodată nu a existat acest risc“, a arătat Nicolescu.

În replică, Iulian Iancu a spus că aceasta este o „intervenţie mincinoasă, care sfidează Parlamentul“. El a adăugat că, prin amendarea ordonanţei, se corectează această situaţie, în urma căreia preţurile gazelor ar fi crescut cu 40%.  

Cele mai citite

Amenințare cu bombă la Palatul de Justiție din Ploiești

Palatul de Justiţie din municipiul Ploieşti este vizat de o ameninţare cu bombă, poliţiştii efectuând la această oră verificări."La data de 27 iunie a.c., poliţiştii...

Declarație comună: SUA salută decizia României de a dona un sistem Patriot Ucrainei

Statele Unite ale Americii apreciază recenta decizie a României de a ceda un sistem Patriot către Ucraina şi rolul de lider al ţării noastre pe Flancul...

Speranță pentru agricultori, chiar și în condițiile secetei: un morcov răsare din Ciucă, după negocierile cu Ciolacu

Ilustrație: Marian Avramescu Agricultorii români se plâng de seceta care a acaparat Europa și țara noastră în special, ce le compromite toate culturile. Se întrevede...
Ultima oră
Pe aceeași temă