Persoanele cu vârsta de până la 30 de ani achită preţuri de 3-4 ori mai mari decât un adult pentru o Răspundere Civilă Auto (RCA), arată calcule efectuate de ziarul România liberă. Discrepanţa este recunoscută inclusiv de Mişu Negriţoiu, preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, care afirmă că instituţia va analiza situaţia până în februarie.
Tinerii ar putea plăti cu începere din anul viitor ceva mai puţini bani pentru o asigurare de Răspundere Civilă Auto. Invitat ieri pentru a da explicaţii Comisiei pentru Buget din Camerea Deputaţilor, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a promis să solicite recalcularea acestor poliţe şi să elimine discrepanţele şi excesele asigurătorilor în domeniu.
Calcule făcute de România liberă arată că în prezent un tânăr cu vârsta mai mică de 30 de ani plăteşte de trei ori mai mult decât o persoană care are mai mult de 30 de ani pentru o asigurare chiar şi în situaţia în care este domiciliat în aceeaşi localitate cu acesta, deţin acelaşi model de autovehicul şi au aceeaşi vechime a carnetului de conducere. Dacă al doilea va plăti 268 de lei pentru şase luni, tânărul va trebui să achite 931 de lei.
Una dintre probleme pare a fi faptul că fiecare societate de asigurări are propriul său mod de calcul al costului unui RCA, iar acesta scapă inclusiv înţelegerii ASF. ”Toţi au standarde diferite şi vrem să uniformizăm şi vrem să punem o presiune şi să eliminăm excesele şi tratamentele diferenţiale”, a spus ieri Negriţoiu. “Ne propunem o analiză la nivelul societăţilor de asigurări, va fi în trimestrul I anul viitor, când încep să ne notifice cu preţul, şi o să ne uităm, eventual, la o standardizare sau la o modulare la nivelul societăţilor de asigurări a acestor preţuri”, a afirmat Negriţoiu.
O analiză făcută de deputatul PNL Andreea Paul în primăvara acestui an arăta că în Germania preţul poliţei pentru un tânăr este de 2,6 ori mai mare decât cea a unei persoane de peste 30 de ani, în timp ce în Marea Britanie este doar de 1,86 ori mai ridicată. Dacă un tânăr din România trebuie să dea o sumă egală cu 20% din salariul minim pe economie pentru o poliţă, în Anglia şi Germania ponderile sunt de 9-10%.
Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) a organizat, marțea trecută, un miting de protest, la adresa comportamentului protecționist pe care ASF îl practică față de companiile de asigurări. Ieri, într-o scrisoare deschisă adresată oficialilor noştri, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a acuzat existenţa unor grave nereguli pe piaţa asigurărilor, printre care achiziţia de bunuri şi servicii la preţuri umflate de către societăţile de asigurări, cu efect negativ în preţul RCA, variaţii mari, de până la 400%, între tarifele pecepute de asigurători, adoptarea de către ASF a unor norme care favorizează strict asiguratorii şi dezavantajează beneficiarii poliţelor.
“Considerăm că a venit un moment zero și în piața de asigurări din România, care împreună cu arbitrul pieței, Autoritatea de Supraveghere Financiară, trebuie să suporte transformări majore. A venit timpul ca acești actori ai pieței asigurărilor să-și înțeleagă locul și rolul în raport cu consumatorii de produse de asigurări”, a afirmat președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.