INS: În 2016, veniturile gospodăriilor au depăşit cheltuielile

de Mircea Marian , 09 august 2017 - stire actualizata la ora 11:05, 09 august 2017
INS: În 2016, veniturile gospodăriilor au depăşit cheltuielile

Diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile gospodăriilor din mediul rural a fost, în anul 2016, de 12,1%, iar în mediul urban de 15,5%, se arată într-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică.

În profil teritorial, veniturile au depăşit cheltuielile în toate regiunile.

"Economiile înregistrate s-au situat între 9,3% din veniturile totale în regiunea Nord-Est şi 19,4% în regiunea Bucureşti-Ilfov. Pentru acoperirea cheltuielilor, o parte din gospodării au retras sume din economiile realizate în perioadele anterioare depuse la bănci şi alte instituţii financiare sau au apelat la împrumuturi şi credite de la bănci, CAR, agenţi economici şi de la persoane particulare, sumele intrate cu acest titlu în bugetele gospodăriilor formând în medie 12,4 lei şi respectiv 8,9 lei lunar pe gospodărie", se arată în document.

Potrivit acestuia, împreună cu sumele încasate sub formă de avans sau prin restituirea unor sume acordate altor persoane, precum şi cu contravaloarea mărfurilor cumpărate şi a serviciilor prestate pe credit, toate aceste fluxuri monetare intrate în bugetele gospodăriilor s-au ridicat, în medie, la 23,8 lei lunar pe o gospodărie, acoperind 0,9% din cheltuielile totale ale gospodăriilor.

"În anul 2016, gospodăriile de lucrători pe cont propriu au apelat în cea mai mică măsură la credite şi la economii, sumele utilizate ridicându-se în medie la numai 11,7 lei (0,6% din cheltuielile totale). În cazul gospodăriilor de agricultori, 4,6% din cheltuieli au fost acoperite din aceste surse, din care împrumuturile au reprezentat 7,6%, iar sumele retrase de la bănci din economiile anterioare 91,0%. Raportate la totalul gospodăriilor, sumele pe care o parte dintre gospodării le-au economisit, utilizându-le pentru restituirea creditelor şi împrumuturilor contractate anterior, pentru a acorda împrumuturi altor gospodării sau pe care le-au depus în bănci, sunt mai mari cu 94,7 lei lunar pe o gospodărie decât cele care au intrat în bugetele gospodăriilor sub forma împrumuturilor, retragerilor de economii etc.. În medie pe o gospodărie acestea din urmă au reprezentat 118,5 lei lunar, respectiv 4,0% din veniturile totale", informează INS.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design