Preţul gigacaloriei livrate către RADET de către Electrocentrale Bucureşti a crescut de la 1 ianuarie 2015 cu 10,2%. Cu toate acestea, Sorin Oprescu asigură că populația nu va plăti mai mult până la sfârșitul sezonului rece.
Nemulţumire mare a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. În ultimele zile ale anului trecut, în ajunul Crăciunului, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti a fost informată de către Electrocentrale Bucureşti (Elcen) că preţul gigacaloriei livrate va creşte cu 10,2% începând din 1 ianuarie 2015.
Supărarea primarului vine în contextul în care Primăria susţine aproximativ jumătate din preţul gigacaloriei. Creşterea preţului agentului termic obligă primăria să crească suma alocată pentru subvenţionarea căldurii.
„În ajun de Crăciun, pe data de 24 decembrie 2014, în zi nelucrătoare, RADET Bucureşti a primit de la SC Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) o înştiinţare legată de majorarea tarifului de producţie a energiei termice de la 1 ianuarie 2015. Prin decizia ANRE nr. 2827/17 decembrie 2014 se majorază costul de producţie al gigacaloriei cu 10,2%, asta înseamnă o creştere de producţie de cost a energiei termice de la 168,8 lei la 186 de lei, cu TVA inclus”, a spus ieri Sorin Oprescu.
Primarul general a precizat că municipalitatea nu a fost consultată şi nici măcar informată de către ELCEN de această creştere de tarif, iar reprezentanţii RADET au anunţat că nu au cerut o majorare a costului de transport şi distribuţie a energiei termice.
Cine a scumpit gigacaloria?
Atât ANRE, cât şi Elcen, aruncă una pe cealaltă resposanbilitatea scumpirii agentului termic. ANRE susţine că doar aprobă sau respinge propunerile pe care i le înaintează Elcen, în timp ce producătorul pretinde că preţul gigacaloriei îl stabileşte ANRE.
“ANRE nu a scumpit gigacaloria ci doar a aprobat o cerere de majorare a preţului pe care a primit-o din partea Elcen. Cererea a fost justificată de creşterea preţului la gaze în anul gazier”, a explicat ziarului România liberă, Marius Vladu, responsabil de comunicare al ANRE.
“Reamintim faptul că prețul gigacaloriei este stabilit de către ANRE. La sfârșitul anului în curs, ANRE transmite producătorilor de energie termică tarifele de facturare a energiei pentru consumatorii casnici și noncasnici pentru anul următor”, au declarat într-un comunicat de presă ieri oficialii Elcen. Prețul gigacaloriei pentru populație a crescut de la 1 ianuarie 2015, de la 166,16 lei/Gcal, la 186,05 lei/Gcal. Pentru agenţii economici preţul creşte la 216,69 lei/Gcal.
Subvenţie până în lunile calde
Sorin Oprescu a precizat că populaţia nu va resimţi majorarea tarifului pentru gigacalorie, municipalitatea urmând să suporte, „până la lunile calde”, banii necesari pentru acoperirea creşterii anunţate de Elcen.
Primarul general a explicat că, în 2014, în Bucureşti, preţul gigacaloriei a fost de 341 de lei, din care populaţia a plătit 169,88 de lei, iar Primăria Municipiului Bucureşti a suportat, prin subvenţie de la bugetul local, peste 50% din preţul gigacaloriei, adică 171,18 lei. Astfel, subvenţia acordată de municipalitate pentru plata gigacaloriei a fost în jur de 120 de milioane de euro pe an.
Oprescu se plânge că PGMB nu este susţinută de autorităţile statului în încercarea acesteia de a ajutora persoanele cu venitui reduse din Capitală să plătească mai puţini bani pe încălzire. “Consider că decizia ANRE la solicitarea Electrocentrale Bucureşti este total nedreaptă şi este îndreptată împotriva cetăţeanului. Deşi Primăria Municipiului Bucureşti, în încercarea de a crea o protecţie a nivelului de trai al populaţiei, subvenţionează peste 50% din costul total al gigacaloriei, autorităţi ale statului nu colaborează, nu fundamentează costurile, se aventurează pe un teren periculos, încărcând dările populaţiei nejustificat, punând în dificultate peste 1,4 milioane de abonaţi la sistemul centralizat de încălzire, exact în perioadă în care frigul determină costuri mari ale facturilor la întreţinere”, a spus ieri edilul.